Ioana Dragan biografia

Ioana Dragan opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

DRAGAN IOANA

Prozatoare.
De asemenea, publicista.

S-a nascut la 10 august 1969 in Bucuresti.

Este fiica lui Mircea Dragan, profesor universitar doctor la ATF si regizor de film, si a Ioanei Dragan, actrita de film. A absolvit Facultatea de Litere (sectia romana - franceza) a Universitatii Bucuresti (1993). Din 1997 participa la sedintele "Clubului Profesionist de Lectura" de la Muzeul Literaturii din Bucuresti.

Debuteaza publicistic in 1991 in "Moftul roman".

Debutul editorial are loc in 1997 cu volumul de proza scurta Vietati si femei (Ed. Cartea Romaneasca & Asociatia Scriitorilor din Bucuresti).

E prezenta in antologiile Chef cu femei urite (Ed. ALL, 1996) si Iubiri subversive (Ed. ALL, 1997), coordonate de Dan-Silviu Boerescu. Este detinatoare a premiului de debut al Uniunii Scriitorilor din Romania (1998).

A facut calatorii de documentare in Franta (1986, 1996, 1998), Germania (1991, 1996, 1998) si Turcia (1995, 1998).

Lucreaza ca si redactor in cadrul Redactiei emisiunilor culturale a Televiziunii Romane.

Este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania.

Au formulat opinii critice asupra scrierilor autoarei: Cornel Regman ("Jurnal literar", oct. 1997), Dan-Silviu Boerescu ("Convorbiri literare", iul. 1997). Gabriel Dimisianu ("Romania literara", iun. 1998), Geo Vasile ("Luceafarul", iun. 1998), Al. loanide ("Romania literara", nr. 25/1999); Florin Banescu, Marian Barbu, Constantin Dram s.a.

Referinte critice:


"Tandretea inselatoare cu care autoarea se apropie, comprehensiv la modul, uneori, mamos, de personajele sale nu trebuie sa ne pacaleasca. Ea nu este decit reflexul unei luciditati furioase, geamana cu disperarea. Drama efectiva pe care scriitorul o incearca in mediul social este tradusa in text prin tot soiul de suferinte atroce, dar ilogice, absurde chiar (dupa chipul si asemanarea unei vieti traite intr-o obnubilare din ce in ce mai acuta). Acest lant metonimic societate - autor - personaje este ilustrat cu o ironie neagra, ce acopera toate nuantele de la maladiv la macabru si care exorcizeaza crunt fondul psihologic tarat al umanitatii la care se face referinta."
(Dan-Silviu Boerescu, in "Convorbiri literare", iulie 1997)

"Vietati si femei reprezinta debutul editorial al tinerei doamne nemiloase cu inclinatia noastra de a ne literaturiza viata. () Intre vietati si personajele majoritar feminine exista aliante, inrudiri si sugestii simbolice ce dau farmecul trist al acestui bestiar, inedit mai ales prin forta polemica, aproape vindicativa de a trage la tinta. () Ioana Dragan scrie incisiv, are harul detaliilor creatoare de autenticitate, detine economia si dezabuzarea unui stil de a povesti despre sfirsitul iluziilor."
(Geo Vasile. "Luceafarul", iunie 1998)

"Nu sint atemporale povestirile Ioanei Dragan. dar nici strident actualizate. Sunt firesti. Realismul prozatoarei tine de naturaletea perceperii concretului vietii de toate zilele, cu oameni comuni carora li se intimpla, cum am vazut, lucruri nu tocmai comune, si tine apoi, acest realism, de exceptionalul simt auditiv al prozatoarei, ea amintind prin aceste insusiri de Velea si Marin Preda, dintre precursorii apropiati. Stilul direct si stilul indirect liber le stapineste desavirsit prozatoarea, valorificindu-le, cu delicii, in scene de taifas ingenios regizate."
(Gabriel Dimisianu, "Romania literara", iulie 1998)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani