Ioana Parvulescu biografia


Ioana Parvulescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

PARVULESCU IOANA
Eseista, critic si istoric literar.
De asemenea, poeta, prozatoare.

S-a nascut la 10 ianuarie 1960 in Brasov.

Provine dintr-o familie de intelectuali, profesori dc-a lungul a trei generatii. Este fiica lui Gheorghe Parvulescu, notar, si a Dorci Parvulescu, profesoara de chimie.

Dupa terminarea liceului "Andrei Saguna" din Brasov, a absolvit in 1983 Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti. Si-a obtinut doctoratul in filologie cu o teza intitulata Prejudecati literare.

In perioada studentiei si dupa absolvire participa activ la sedintele cenaclului "Junimea" al Universitatii din Bucuresti, condus de criticul si profesorul Ovid. S. Crohmalniceanu.

Debuteaza publicistic in revista "Astra" (1985) cu articolul Ingeniosul in redingota alba, dedicat lui Mircea Horia Simionescu. Debutul editorial are loc in 1990 cu volumul de poezie Lenevind intr-un ochi, aparut la Editura Eminescu din Bucuresti.

Colaboreaza la principalele reviste literare din Romania, fiind detinatoarea unor rubrici saptaminale la "Contrapunct" (prima serie) si "Romania literara". Este colaboratoare constanta a revistei "Dilema" si a suplimentului cultural al acesteia, "Vineri".
Dupa debut, publica volumele Alfabetul doamnelor (eseu, Ed. Crater, 1999) si Prejudecati literare (Ed. Univers, 1999).

A tradus Angelus Silesius - Calatorul heruvimic (Ed. Humanitas, 1999). A facut calatorii de studii si documentare in Elvetia, Franta si Germania. In perioada 1997-l998 a beneficiat de o bursa oferita de Colegiul Noua Europa /New Europe College din Bucuresti.
Lucreaza ca si lector universitar la Catedra de Literatura Romana a Facultatii de Litere din Universitatea Bucuresti si redactor la revista "Romania literara".

Este membra fondatoare a Asociatiei de Literatura Comparata din Romania, membra a Asociatiei Internationale a Criticilor Literari - A1CL si a asociatiei "Regensburgcr Schriftstellcrgruppe International - RSGI". Asupra volumelor autoarei au formulat opinii critice: Ion Bogdan Lefter -Alte carti la "Contrapunct" ("Contrapunct", nr. 11/1992); Alex. Stefanescu - Studiu savant, joc literar si poem critic ("Romania literara", nr. 12 1999); Bogdan Ciubuc - Abecedarul domnilor ("22", nr. 22/1999); Dan C. Mihailescu - Din istoricul femeii la romani ("22", nr. 31/1999); Victoria Luta - Eleganta si rigoare ("Observator cultural", nr. 1/2000); Nicolae Manolescu, Livius Ciocarlie, Romulus Bucur s.a.

Referinte critice:


"Lenevind intr-un ochi etaleaza un stil calm si cursiv, chiar daca pina la urma e si aici regizat un dramatism al sensibilitatii. Desi sini frecvent taiate in versuri scurte, enunturile avanseaza liniar, fara elipse, tara salturi mortale, intr-o maniera evocativa care le apropie de - sa zicem - proza sentimentala."
(Ion Bogdan Lefter, "Contrapunct", nr. 11/1992)

"Alfabetul doamnelor este un eseu erudit si fantezist, ca Domina bona
al lui G. Calinescu, dar si un studiu de imagologie, realizat cu sagacitate. Privirea visatoare a Ioanei Parvulescu, desi nu se fixeaza niciodata prozaic asupra vreunui detaliu, este o privire careia nu-i scapa nimic. Ea inregistreaza cu acuitate modul cum arata femeile in realitate, modul cum si le reprezinta barbatii pe femei, modul cum isi inchipuie femeile ca le vad barbatii etc. Este de fapt un joc de oglinzi, extrem de revelator. Si toate acestea, tara a ignora specificul literaturii, al carei farmec consta, uneori, nu numai in refuzul cliseelor, ci in utilizarea inteligenta a acestora."
(Alex. Stetanescu, "Romania literara", nr. 12/1999)

"Alfabetul doamnelor nu este, cum poate s-ar fi asteptat unii istorici literari, o lucrare doctorala, o tipologie exhaustiva, un inventar al femininului in eposul romanesc, fixat in paralel cu cele doua mari atractii ale naratorului nostru (romanul rus si cel francez, basca D.H. Lawrence, Salinger, Dos Passos & Co.) si cu serii psiho-sociale vizind simultan, in subtext, evolutia societatii, a mentalitatilor si artei literare. Este o insumare incitanta de paradigme, facuta cu ironie rece si tina, cu un soi de distantare usor amuzata de naivitatile, invariabil induiosatoare, ale subiectului. Oarecum baietoasa si sportiva (cu detasare si fair play, adica), examinarea e facuta cu tandrete comprehensiva si nu cu morga, cu diagnostic laconic si incizii precise, structural (si aprig) refractara reveriei logoreice si digresivului narcisiac."
(Dan C. Mihailescu, "22", nr. 31/1999)