Ion Bogdan Lefter biografia

Ion Bogdan Lefter
Ion Bogdan Lefter opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

LEFTER Ion Bogdan, se naste la 11 mart. . Bucuresti.
Poet, critic si istoric literar.

Fiul lui Virgil Lefter si al Ceciliei (n. Trufin), ingineri.

Licentiat al Facultatii de Lb. si Literaturi Straine, sectia Engleza-Romana, a Univ. din Bucuresti (1981). Asistent univ. la Facultatea de Litere din Bucuresti.

Debut publicistic cu poeme in Luceafarul (1978), prezentate de Leonid Di-mov.

Colaboreaza la Amfiteatru, Caiete critice. Dialog, Romania literara. Viata Romaneasca ele.; debut editorial in poezie in volum colectiv Cinci (1982)_si independent, cu Globul de cristal (1983). In acelasi an publica proza scurta in volum colectiv Desant '. Criticul debuteaza cu volum Alexandru Ivasiuc. "Pasarile" (1986).

A prefatat ed. din G. Bacovia. Ion Bogdan Lefter Rebreanu. Hortensia Papadat-Bengescu". Premiul Uniunii Scriitorilor pentru poezie (1983); Premiul Asoc. ..G. Calinescu" din Onesti pentru critica (1986).

Poezia lui Ion Bogdan Lefter din Globul de cristal (1983) se inscrie in traditia moderna a lirismului cerebral. Stabilindu-i filiatiile si analizindu-i arhitectura severa a cartii, N. Manolescu il plaseaza pe autor in "rasa poetilor inteligenti si rigurosi", volumul reprezentind "cea mai clara afirmare in literatura tinara de azi a lirismului interesat de puritatea abstracta a conceptului". Nimic arid insa la acest poet pentru care "Creierul e mai sentimental decit inima", iar "Raceala - mai fierbinte decit fierbinteala". "Cristalul" (cu succedaneele sale: gheata, otelul, oglinda etc.) este figura emblematica a poeticii si poeziei lui Ion Bogdan Lefter Telul acestora este sa aduca universul la starea de "epura" sau de "menuet" (alta figura emblematica), fixindu-I in "Carte" - "obiect perfect".

Meditatia lirica avida de esentialitate si totalitate, privirea sublimeaza zgura si informul materialitatii, transformind, alchimic, "ingramadeala de o-biecte" intr-un "conglomerat de cristale perfecte". Criticul a staruit cu o insistenta justitiara asupra operei lui Al. Ivasiuc (Alexandru Ivasiuc, ..Pasarile", 1986). dar gestul sau de restituire este dublat de acela al poetului ce-si cauta - pentru el si pentru generatia in care se inscrie- un precursor.

Critic de idei cu vocatia constructiei riguroase, Ion Bogdan Lefter nu e un timid glosator, ci un fauritor de ipoteze indraznete, socante, stirnind reactii pe masura. Asa sint opiniile sale despre Ivasiuc (Pasarile- cea mai reprezentativa carte a autorului. Racul, un roman aflat la "interferenta dintre modernism si post-modernism'. Ivasiuc - scriitorul cel mai reprezentativ al anilor '65 - '77 si multe altele), despre Rebreanu (ideea ca nuvelistul trebuie tratat independent de romancier si creditat cu o mai mare modernitate decit acesta), despre Hortensia Papadat-Bengescu (opinia ca intreaga ci opera e de sorginte confesiva) etc.

Pentru Ion Bogdan Lefter critica este un nonsens daca nu pune probleme incomode si nu ofera solutii originale, violentincl confortul ideilor consacrate.

OPERA:
Cinci, in colab., Bucuresti. 1982;
Globul de cristal, versuri. Bucuresti, 1983;
Desant '83, in colab.. Bucuresti, 1983;
Alexandru Ivasiuc. "Pasarile", Bucuresti, 1986.


REFERINTE CRITICE:
N. Manolescu, in Romania literara, nr. 18,1983;
Al. Cistelecan, in Familia, nr. 5, 1983: N. Steinfiardt, in Steaua, nr. 8, 1983;
Grete Tartler, Melopoetica, 1984;
Gh. Grigurcu, Existenta poeziei, 1986;
L. Petrescu, in Steaua, nr. 3, 1987;
I. Simut, in Familia, nr. 5, 1987;
Cr. Moraru, in Transilvani,. .. 1987;
P. Cornea, in Limba si literatura, III, 1988;
E. Simian,Scriitori, IV.


Copyright © Contact | Trimite referat