Ion Buzera biografia

Ion Buzera opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

BUZERA ION.

Critic literar si eseist.

S-a nascut la 20 martie 1966 in Bumbesti-Jiu (Gorj).

Este fiul lui Ion si al Leonicai Buzera (n. Giurca). In 1989 a absolvit Facultatea de Filologie a Universitatii din Craiova. Este doctor in filologie al aceleiasi universitati.

In perioada studentiei si dupa absolvire activeaza in cenaclul "Speculum" al Facultatii de Litere si Istorie din Craiova, fiind intre anii 1994 - 1996 redactorul-sef al revistei cu acelasi nume. intre anii 1990 - 1992 este redactor la revista "Ramuri". Din 1992 devine cadru didactic la Facultatea de Litere si Istorie din
Craiova.

Debuteaza publicistic in 1987, cu un articol critic in revista "Ramuri".

Debutul editorial are loc in 1996, cu studiul Literatura romana fata cu postmodernismul (Ed. Spirit romanesc, 1996). A mai publicat volumul Reinventarea lecturii (Ed. Aius, 2000).

Colaboreaza la revistele: "Ramuri", "Paradigma", "Speculum", "Mozaicul", "Observator cultural", precum si la "Analele Universitatii din Craiova - seria Stiinte Filologice". in 1997 a fost distins cu premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor - filiala Craiova.

Intre anii 1990 - 1991 a fost bursier al Guvernului francez la Universite Lyon II, Franta.

In prezent, autorul este lector universitar doctor la Facultatea de Litere si Istorie a Universitatii din Craiova si redactor la revista "Mozaicul".

Este membru al Societatii de Stiinte Filologice din Romania.

Au formulat opinii critice despre debutul autorului: Eugen Negriei (prezentare pe coperta IV a volum Literatura romana fata cu postmodernismul, 1996); Ovidiu Ghidirmic - Literatura romana fata cu postmodernismul ("Analele Universitatii din Craiova - seria Stiinte Filologice", nr. l-2/1997); CM. Popa ("Ramuri", 1997) s.a.

Referinte critice:


"Studiul de fata probeaza efortul considerabil al autorului de a face compatibile cele doua tendinte ce se fac simtite in toate incercarile, cunoscute de noi, de abordare a scriitorilor legati de spatiul tirgovistcan. Pe de o parte, este vorba de tendinta de a decela si de a configura o paradigma literara, de a sublinia convergenta la care aspira prin propensiunea comuna spre ludic, prin posedarea si activarea, in momente diferite, a acelorasi imagini arhetipale. Pe de alta parte, alaturi si impotriva acestei nazuinte de identificare si definire a unei poetici de grup, apare si tendinta de a descompune imaginea sintetica a «Scolii », de a descoperi denivelarile si de a remarca individualitatea reprezentantilor ei. Ion Buzera constata, cu dreptate, ca se poate sprijini in intentiile lui de diferentiere si separare a vocilor pe stilistica si pe tehnicile acesteia de analiza."
(Eugen Negriei, prezentare pe coperta IV a voi. Literatura romana fata cu postmodernismul, Ed. Spirit romanesc, 1996)

"In peisajul criticii noastre tinere actuale, prin subtilitatea interpretarii si a asociatiilor, prin sagacitatea si darul expresiei plastice, Ion Buzera ne apare ca un spirit de formatie calinesciana, de mare perspectiva, pe care nu ne indoim ca il asteapta o cariera critica de exceptie."
(Ovidiu Ghidirmic, "Analele Universitatii din Craiova -seria Stiinte Filologice", nr. l-2/1997)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani