Ion Ghetie biografia

Ion Ghetie


Ion Ghetie opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

GHETIE Ion, se naste la 21 nov. 1930, Simleul Silva-niei, judetul Salaj.
Lingvist si prozator.

Fiul lui Victor Ghetie, director de banca, si al Elenei (n. Hulea).

Liceul la Arad, Simleul Silvaniei si Cluj (194l-l949); Facultatea de Filologie a Univ. din Cluj (licenta in 1954). Cercetator la Institutul de Lingvistica din Bucuresti al Acad. (din 1955). Doctor in stiinte filologice. Lingvist reputat, esle autorul volum

Opera lingvistica a lui Ion Budai-Deleanu (1966), inceputurile scrisului in limba romana (1974), Baza dialectala ti romanei literare (1975). Ion Ghetie scrie o proza cu preferinta pentru fantastic si construita. in general, pe tiparul povestirii traditionale (Drumul, 1983: Alfa si Omega, 1986; Pomul vietii, 1987).

Autor al unor importante studii de lingvistica romana, unele distinse cu Premiul Academiei (Opera lingvistica a lui Ion Budai-Deleanu, 1966). Ion Ghetie a publicat un volum de povestiri (Alfa si Omega. 1986) si doua romane. Drumul (1983) si Pomul vietii (1987), de fapt povest i ri mai extinse, cu o tematica psihologica localizata in primele decenii postbelice.

Astfel, deambularile celor trei refugiati terorizati de a-propierea frontului iau turnura initierii pentru adolescentul Mircea. acompaniat de vagabondul flegmatic si vanitos (Cristca) si de inteleptul ce imprumuta vocea naratorului. Apocalip-sa ultimul ui razboi intrerupe destine si obtureaza constiinte intr-un desen expresionist sui-ge-neris: ..Din gramada de trupuri, sase s-au ridicat in picioare. Se rasucesc, se incovoaie. intr-o miscare dezordonata, intind miinile ca si cind ar voi sa se prinda in hora" etc.

Drumul ilustreaza un univers in deriva. in vreme ce amenintarea mortii si lupta programatica impotriva acesteia marcheaza existenta tinarului filosof Paul Conta in Pomul vietii, personaj realizat in tuse neoromantice. Evocarea calda a Bucurestilor de altadata si, in acelasi timp, elementul fantastic, dozat cu atentie, tema „dublului" detin ponderea in povestirile din Alfa si Omega. ce) mai reusit volum de proza al luiG.Rescrie-rea parabolei despre „Doamna cu coasa" (Vi-zita in fapt de seara), moartea instantanee a unui intreg oras (-4 doua zi dupa moarte), falsul cutremur finalizat intr-un act justitiar ce frizeaza absurdul (Sase bobirnace) sau intalnirea cu sine insusi in urma unei calatorii initiatice, probabil dupa modelul eliadesc (Alfa si Omega) contureaza lumea ca „un lant de intimplari stranii". Intruziunea neobisnuitului terifiaza cu atit mai mult, cu cit explicatia, demersul logic sint, de la inceput, interzise. Tipologiile, mai mult schitate dupa modelul realismului, tensiunile caracterologice proiectate pe un fundal sumbru, aproape kafkian, si prezenta elementului fantastic particularizeaza epica lui Ion Ghetie

OPERA:
Opera lingvistica a lui Ion Budai-Deleanu. Bucuresti, 1966;
Inceputurile scrisului in limba romana. Bucuresti, 1974;
Baza dialectala a romanei literare. Bucuresti, 1975;
Drumul, roman, Bucuresti, 1983;
Alfa si Omega, povestiri. Bucuresti, 1986;
Pomul vietii, roman, Cluj-Napoca, 1987.


REFERINTE CRITICE:
R. C. Cristea, in Familia. nr. . 1983;
M. Codrut, in Cronica, nr. 1, 1984;
Olimpia Berea, in Orizont, nr. 12, 1984;
S. Barbu-lescu, in Luceafarul, nr. 43, 1987;
R. C. Cristea, in Romania libera, nr. 1, 1988.