Ion Manolescu biografia

Ion Manolescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

MANOLESCU ION

Prozator.
De asemenea, eseist.

S-a nascut la 15 aprilie 1968 in Bucuresti.

Este fiul lui Florin Manolescu, conferentiar la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, si al Ioanei Manolescu. profesoara.

Dupa studiile liceale terminate in 1986 la Scoala Centrala din Bucuresti, a absolvit in 1991 Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti. In perioada studentiei frecventeaza cenaclul "Junimea" al Universitatii din Bucuresti si fondeaza "Clubul Literar", impreuna cu Alexandru Plescan, Vlad Pavlovici, Ara Septilici. Fevronia Novac si Andrei Zlatescu.

Debuteaza publicistic in revista "Amfiteatru" in 1987 cu proza scurta. Debut editorial individual in 1993, cu volumul intimplari din oraselul nostru (Ed. Cartea Romaneasca), precedat de prezenta autorului in volumul colectiv de proza scurta Fictiuni (Ed. Litera, 1992), semnat de grupul de fondatori ai "Cercului Literar" din Bucuresti.

Colaboreaza cu proza, eseuri si articole critice la revistele: "Vineri", "Dilema", "Romania literara", "Echinox", "Contrapunct". "Luceafarul" (serie noua), "Secolul 20", "Dialog", "Amfiteatru". "Agora" (Philadelphia, SUA), "Meridian" (Gaitesburg, SUA), "Observator cultural" s.a. Dupa debut, publica volumele: Literatura memorialistica (antologie si studiu critic, Ed. Humanitas. 1996) si Alexandru (roman. Ed. Univers. 1998). Povestirea Paraphernalia din volumul intimplari din oraselul nostru, tradusa in limba engleza de Georgiana Farnoaga si Sharon King, este inclusa in volumul The Phantom Church and Other Stories from Romania (University of Pittsburg Press. Pittsburg. 1996). A obtinut urmatoarele premii: premiul pentru debut in proza al revistei "Amfiteatru" (1988), premiul pentru debut in roman al Editurii Univers (1996), premiul de debut al Salonului National de Carte (Cluj-Napoca. 1998). A calatorit in 01anda,-la Amsterdam (1997) si la Wassenaar (1998).

In prezent autorul este asistent la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti.

A fost redactor la revista "Vineri", supliment cultural al revistei "Dilema" din Bucuresti.

Este membru al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO. Asupra cartilor autorului au formulat opinii critice: Laurentiu Ulici ("Amfiteatru", nr. 9/1988); Monica Spiridon ("Viata Romaneasca", nr. 8-9/1992); Eugen Negriei ("Romania literara", nr. 28/1995); Nicolae Manolescu -Cearta modernilor cu postmodernii ("Romania literara", nr. 9/1996): Sorin Alexandrescu ("Dilema", nr. 245/1997); Paul Cernat - Fractali la margine de Bucuresti ("Litere Noua", nr. 8/1998); Stefan Borbely ("Unu", nr. 6/1998); Dan C. Mihailescu - Sa vezi si sa nu crezi ("22", nr. 21/1998); Andreea Deciu - Principiul libertatii totale ("Avantaje", nr. 31/1998); Ioana Parvulescu ("Vineri", nr. 5/1998) s.a.

Referinte critice:


"Cred ca important ar fi sa procedam la o discriminare: una este literatura pe care o stim de ieri, alta literatura pe care o dorim pentru miine. Amestecind trecutul cu viitorul. Ion Manolescu nici nu scrie in fond un manifest in sprijinul noii ere postmoderne, si nici un pamflet impotriva artei moderne, cum ne da a intelege: obiectul adevarat al stralucitorului si nedreptului sau articol [Un manifest postmodernist] este in definitiv gindirea critica, incapabila, in opinia autorului, sa perceapa literatura pe cale sa se nasca. Anulindu-i, dintr-un condei, pe prozatorii generatiilor precedente, Ion Manolescu se rafuieste mai degraba cu criticii contemporani"
(Nicolae Manolescu, "Romania literara", nr. 9/1996)

"Inedit ca proiect intr-o literatura - zice-se - tot mai «concurata» de fantasmele Internetului, romanul Alexandru al lui Ion Manolescu este o fictiune biografica postmoderna construita «alexandrin», dupa modelul unui computer game. () Auctorele condenseaza, in 192 de pagini, un simpatic si ingenios roman «total» cu aspect multicolor de talcioc «infratit» cu un supermarket, unde gasesti aproape orice: securisti, tigani, smecherii cazone, arta moderna si moravuri balcanice, fetite dulci, deseuri, cyborgi, fantome si vedete pop."
(Paul Cernat, "Litere Noua", nr. 8/1998)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani