Ion Neagos biografia

Ion Neagos opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

NEAGOS ION.

Poet, eseist.

S-a nascut la 25 mai 1947 in Sibiu.

Este fiul lui Ioan Neagos si al Oltei Neagos (n. Vasilovici).

A absolvit Facultatea de Filologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din CIuj-Napoca in .

Dupa absolvire este profesor de limba si literatura romana la diferite scoli generale din Sighisoara. In 1973 infiinteaza cenaclul literar "Agora" (devenit in 1990 societate culturala). in calitate de conducator al cenaclului organizeaza primele patru editii (198l-l984) ale "Festivalului de poezie de la Sighisoara" la care au participat cele mai importante nume ale generatiei '80.

Debuteaza publicistic in 1974 cu poezie in revista "'Vatra". Debut editorial tirziu, in 1999, cu volumul Mircea Eliade. Mitul iubirii (Ed. Paralela 45).

Colaboreaza cu eseuri si poezie la revistele "'Vatra". "Echinox"". "Transilvania", "Forum studentesc", "Tribuna", "Discobolul", "Familia" s.a. Dupa debut, publica volumul Poezii si poeme (Ed. Paralela 45, 1999). Este prezent in antologia de poezie romaneasca a lui Dieter Schiesak Gefahrliche Serpentinen. Rumaniscvhe Lyrik der Gegenwart (Drukhaus. Berlin, 1998).

In 1999 a fost distins cu premiul pentru debut in poezie al Asociatiei Scriitorilor din Targu-Mures.

A calatorit in Bulgaria (1974, 1977), Ucraina si Rusia (1977). Ungaria si Cehia (1984), Franta (1990), Turcia (1998) si Grecia.
In prezent, autorul este profesor de limba si literatura romana la Liceul Teoretic "Mircea Eliade" din Sighisoara. Este membru al Societatii Culturale'.'Agora" din Sighisoara. Despre cartile autorului au formulat opinii critice: Andrei Zanca - Desen subtire al unei insingurari si Un model necesar al discretiei ("Discobolul", apr. 2000); Paul Cernat - Ion Neagos: "Poezii si poeme" ("Observator cultural", nr. 10/2000); Ion Bogdan Lefter - Sighisorenii ("Observator cultural", nr. 28/2000); NicoletaClivet- Eliade si legile curtoaziei ("Vatra", nr. 6-7/2000) s.a.

Referinte critice:


"Autorul e un confesiv introvertit, un elegiac inclinat spre captarea nuantelor propriei dezabuzari. Influentei dominante a prozaismului nostalgic marca Mircea Ivanescu i se adauga unele note postsimboliste si o delicatete personala."
(Paul Cernat. "Observator cultural", nr. 10/2000)

"Versurile sale din Poezii si poeme au contururi fine, iesite din acelasi rafinament intelectual, retractil, deloc tentat de gesturi spectaculare. Frazare «echinoxista», infiltrata de livresc, cu unele referinte la spatiul sighisorean (ca in Piata cetatii). Un stop cadru discret poate fi citit ca o «arta poetica», reflectie asupra raporturilor complicate dintre agitatia lumii si textul ei epurat"
(Ion Bogdan Lefter, "Observator cultural", nr. 28/2000)

"Traversind, lent ca intr-o molcoma vara, poemele lui Ion Neagos, te trezesti incet in postura nuda / descarnata a contemplarii pure (contentplacion desnuda). () Lumea electiva, rarefiata fin de traire, vine astfel sa se instituie intr-o arhitectura a unei dureri eterate prin insasi asumarea ei; () Aici, nu este insa atit vorba de o insingurare, in sensul evadarii, retragerii din lume, ci mai degraba de instituirea gingas-amara a unei singulare trairi deplin estetizate."
(Andrei Zanca, "Discobolul", apr. 2000)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani