Ion Urcan biografia

Ion Urcan opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

URCAN ION.
Poet.
De asemenea, eseist.

S-a nascut la 21 septembrie 1955 in comuna Luna (Cluj).

Este fiul lui Gheorghe Urcan, muncitor metalurgist, si al Anei Urcan (nascuta Dicu), casnica. Este absolvent al Facultatii de Filologie (sectia romana - franceza) a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca (1979). Este doctorand in istorie literara la aceasta facultate.

Intre anii 1975-l979 a frecventat Cenaclul "Echinox", din 1976 devenind redactor al revistei studentesti omonime.

In perioada 1979-l990 a fost profesor de gimnaziu in mediul rural in judetul Bistrita-Nasaud. Din 1990 pina in 1993 este consilier teritorial la Inspectoratul pentru cultura al aceluiasi judet si secretar general de redactie la revista "Cadran", Bistrita.

A debutat publicistic cu un grupaj de poeme in revista "Echinox" (1976).

Debuteaza editorial cu volumul Ad usum Delphini (Ed. Echinox, 1994). Colaboreaza cu poeme, recenzii, cronici, eseuri, articole la revistele: "Echinox", "Amfiteatru", "Vatra", "Familia", "Cadran", "Apostrof, "Euphorion", "Tribuna", "Poesis" s.a.

Volumul de debut este pina in prezent singura aparitie editoriala a autorului. Lucreaza ca si profesor de limba si literatura romana la Grupul scolar de informatica si electrotehnica din Bistrita.

Au formulat opinii critice asupra scrierilor autorului: Al. Cistelecan (prefata volum Ad usum Delphini, Ed. Echinox, 1994); Ion Pop - in pragul Bibliotecii ("Vatra", nr. 6/1994); Octavian Soviany - Autobuzul cu gaz al poetului ("Contemporanul. Ideea Europeana", aug. 1994); Stefan Melancu - Ion Urcan, Ad usum Delphini ("Apostrof, nr, 8-9/1994); Horea Poenar - Ion Urcan: Ad usum Delphini ("Steaua", nr. 9/1994); Mihai Ursachi -Inutilitatea poeziei ("Timpul", nr. 11/1994); Peter Quince - Ion Urcan -Ad usum Delphini (Euphorion", nr. 1/1995); Olimpiu Nusfelean — increzator in parabola ("Contrapunct", nr. 9/1995) s.a.

Referinte critice:


"Debutul sau intirziat vine dupa o lunga ucenicie (). Tocmai datorita acestei practici prelungi, el releva mai curind rafinament constructiv si diplomatie retorica decit ingenuitati de incepator, autorul sarind peste anii de ezitari direct in maturitatea formulei (). Autorul ia din panoplia generatiei colocvialilatea, insertia specular-ironica si criteriul abnegatiei realiste a notatiei si le combina intr-un discurs savuros, de inteligenta insolitare (). Jocurile intertextuale, toate de intentie parodica, gratuitatile rafinate si o retorica exersata pe maestri fac din Ion Urcan un poet de verva."
(Al. Cistelecan, prefata voi. Ad usum Delphini, Ed. Echinox, 1994)

"Ion Urcan ne propune o lirica () paradoxala cu totul: o mare rigoare stilistica, o stiinta rar intilnita de a-si duce la bun sfirsit ideea poetica, o imbinare tandra de spontaneitate, livresc si ironie, o asumare ingenioasa si-n raspar a intertextualitatii () Ad usum Delphini este una dintre cele mai bune carti de poezie din 1994."
(Pcter Quince, "Euphorion", nr. 1/1995)

"Cartea de debut a lui Ion Urcan propune din capul locului un poet format, maturizat, cu o buna stiinta a constructiei, apropiat prin verva de optzecisti si individualizat totodata printr-un pronuntat exercitiu stilistic, cu plasarea discursului liric intre parodic si grav, intre umor si livresc."
(Stefan Melancu, "Apostrof, nr. 8-9/1994)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani