Ion Zubascu biografia

Ion Zubascu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

ZUBASCU ION.
Poet.
De asemenea, publicist si cintaret de muzica folk.

S-a nascut la 18 iunie 1948 in Dragomiresti (Maramures).

Este fiul lui Ilie Zubascu, luptator anticomunist in Muntii Tiblcs, ucis in 1950 in inchisoarea Sighet, si al Mariei Zubascu, detinuta politic.

A urmat primii trei ani de liceu la Borsa (Liceul minier, 1966) si a absolvit studiile liceale la Baia Mare (Liceul "Gheorghe Sincai", 1967). A absolvit apoi Institutul Pedagogic din Oradea (1969) si Facultatea de Filologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca (1974).

Frecventeaza cenaclurile "Nord" (Baia Mare), "Vestitorii" (Borsa), "Nicolae Labis" (Oradea), "Flacara" (Bucuresti, 1975-l982), "Echinox" (Cluj-Napoca), "Cenaclul de Luni" si diverse cenacluri de literatura SF (Bucuresti).

Debuteaza publicistic in 1970 in cotidianul regional "Crisana" (Oradea), cu un grupaj de poeme.

Debutul editorial are loc in 1982 cu volumul de versuri Gesturi si personaje aparut la Editura Albatros.

Colaboreaza cu poeme la revistele: "Tribuna", "Flacara", "Luceafarul", "Romania literara", "Familia", "Poesis", "Zburatorul", "Echinox", "Vatra" s.a., precum si cu articole diverse la "Flacara", "Expres Magazin", "Evenimentul zilei", "Cotidianul", Romania libera" si altele. Are o bogata activitate in calitate de cintaret de muzica folk, fost membru al Cenaclului "Flacara" condus de Adrian Paunescu.
Dupa debut, publica volumele: Omul de cuvint (versuri, Ed. Cartea Romaneasca, 1991); intoarcerea la Dumnezeu. intre viata si moarte cu Ioan Alexandru (Ed. Panteon, 1995); Omul disponibil (Ed. Axa, 2000). Alcatuieste o antologie de creativitate scolara: Copilarii (Ed. Litera, 1982). Este prezent cu studii de jurnalism in volumele O introducere in jurnalismul cultural (Asocictatea Romana de Radiodifuziune, 1998) si Minoritati in mass-media (Centrul pentru Jurnalism Independent Bucuresti, 1998). Este inclus cu versuri in diverse antologii din tara si strainatate. A obtinut urmatoarele premii: premiul pentru poezie al revistei "Flacara" (1975), premii anuale de muzica si poezie ale Cenaclului "Flacara" (1976-l982), premiul pentru poezie al revistei "Luceafarul" (1982), premiul pentru debut al Editurii Albatros (1982).

Calatoreste in Franta, Germania, Cehoslovacia, Ungaria (1994). in 1996 participa in Israel la festivitatile "3000 de ani de la intemeierea Cetatii lui David", la primul Congres mondial de rugaciune pe Muntele Maslinilor si la primul Colocviu international al jurnalistilor crestini din presa laica, in prezent este redactor-coordonator al redactiei "Culte" de la cotidianul "Romania libera".

Este membru al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO, al Asociatiei Ziaristilor din Romania - AZR si al Clubului de jurnalism cultural.

Despre poezia autorului au formulat opinii critice: Laurentiu Ulici ("Romania literara"); AI. Condeescu ("Luceafarul"); Paul Dugneanu ("Luceafarul"); Mircea Mihaies ("Orizont"); Radu Calin Cristea ("Familia); Ioan Moldovan ("Familia"); Petru Poanta ("Tribuna"); Al. Tion ("Astra"); Dan Culcer ("Vatra"); Lucian Vasiliu ("Dacia literara"); Gheorghe Izbasescu ("Zburatorul"); Stefan Aug. Doinas ("Cotidianul"); Emil Hurezeanu ("22"); Traian T. Cosovei (in volum Pornind de la un vers, Ed. Eminescu, 1990); Radu G. Teposu (in volum Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993); Gheorghe Grigurcu ("Romania literara", nr. 7/2000) s.a.

Referinte critice:


"Un numar de saispreze ipostaze ecologice ale fiintei constituie substanta volumului de versuri al lui Ion Zubascu, Gesturi si personaje. Albatros, . Pendulind pe nevazutul fir al unei Ariadne ontologice cautind prin cunoastere o cale de intoarcere din labirinturile fiintei, Ion Zubascu are asupra umanitatii o viziune detasat-generalizatoare - ca si cum Homo sapiens ar fi un ciudat exemplar de studiu, prins in complicate si obscure populatii, biocenoze, ecosisteme: sertarasele etichetate de un fatum stiintific dintr-o (nu chiar balzaciana) ecologie umana."
(Traian T. Cosovei, in voi. Pornind de la un vers, Ed. Eminescu, 1990)

"Epopeea lirica, hranita din mitologia cotidianului dar si din nostalgia unei ontogeneze corupte, este visul poetic al lui Ion Zubascu. intr-un limbaj smuls din oralitatea diurna si cu o recuzita tehnologizata, discreditata usor prin sarcasm, poetul reface, in Gesturi si personaje, o genealogie tulbure si convulsiva, impregnata de mecanica hilara a comportamentelor si instinctelor, ridicind-o la dimensiunea unui spectacol urias, nitel comic, prin ingrosarea regiei, nitel sumbru, prin inflexiunile satirice. in prototipul omului modern, pervertit de inflatia masinismului. Ion Zubascu descopera urmele epifanice ale unui om arhetipal, model ontic si nostalgie pierduta totdeauna (). Ion Zubascu isi recapata amplitudinea lirica, pentru care vocatia sa este limpede, in partea a treia a volumului, Omul disponibil, un poem dramatic atins de suflul psalmilor, dens, consistent si epurat de incongruente, care da masura exacta a acestui poet capabil sa stapineasca viziunile cu precizie si eleganta."
(Radu G. Teposu, in voi. Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani