Irena Talaban biografia


Irena Talaban opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

TALABAN IRENA
Prozatoare.

De asemenea, eseista.

S-a nascut la 11 noiembrie 1951 in Craiova.
Familia tatalui e originara dintr-un sat de linga Craiova, iar a mamei, din Chisinau (Basarabia).

A facut studii de psihologie la Universitatea Bucuresti, terminate in 1974.

Pina in 1989 lucreaza ca psiholog clinician la Spitalul Berceni si apoi la Spitalul "Gh. Marinescu" din Bucuresti. in 1990 pleaca in Franta, invitata de o asociatie franceza de psihanaliza. in 1992 obtine la Paris o diploma de studii superioare in psihologie clinica, iar in 1993 o diploma de studii in psihanaliza.

Se inscrie la doctorat in noiembrie 1993, la profesorul Tobie Nathan, si se specializeaza in acelasi timp in etnopsihiatrie. in mai 1998 sustine la Paris teza de doctorat Le Chnst s'est arrete a Pitesti (Traumatisme individual et collectif dans une societe totalitaire communiste, la Roumanie communiste 1945-l989).

Debuteaza publicistic cu proza scurta in revista "Orizont" in .

Debutul editorial are loc cu microromanul Cursa de suferinta si cu grupajul de proza scurta Traiesc la hotar (Ed. Cartea Romaneasca, 1983).

Colaboreaza cu proza scurta si eseuri la revistele: "Orizont", "Vatra", "Steaua", "Viata Romaneasca", "Memoria", "Luceafarul", "arfPanorama" s.a., precum si cu articole in reviste de psihanaliza si de psihopatologie din Franta, isi publica teza de doctorat in Franta sub titlul Terreur communiste et resistence culturelle. Les Arracheurs de masques (Presse Universitaire de France, 1999).

In tara publica traducerea tratatului de etnopsihiatrie Sperma diavolului de Tobie Nathan (Ed. Jurnalul literar, 1999). in prezent este psihoterapeut la un centru de psihoterapie din Lille (Franta). Asupra scrierilor autoarei au formulat opinii critice: Laurentiu Ulici - Prima verba ("Romania literara"); Maria Ana Tupan ("Vatra"); N. Steinhardt (in volum Monologul polifonic, Ed. Dacia, 1992); Tobie Nathan (prefata la volum Terreur communiste et resistence cultureile. Ies Arracheurs de masques, Presse Universitaire de France, 1999); Stephane Courtois - La faute ("Magazine litteraire", nr. 367/1998) s.a.

Referinte critice:


"E in Cursa de suferinta a Irenei Talaban un soi de rigoare stiintifica si militara, de a merge de-a dreptul la centru, de razboi fiilger, de inaintare in sageata () care da parabolei o doza de plusradianta, iar asa-zisului roman, o seductie de natura sa intensifice biruitor angoasa primara a parabolei. () Elipticul stilistic si gramatical e pe deplin compensat de consistenta tematica, de strigatul de alarma si de lupta al neamului Cordunilor si consingenilor lor impotriva cancerigenului cuplu celula entropica - tiranie."
(N. Steinhardt, in voi. Monologul polifonic, Ed. Dacia, 1992)

"O carte despre comunism (). Dar si o carte de psihanalist - si in aceasta consta o buna parte din originalitatea ei (). O carte despre Romania, mai ales! - actuala, vie, complexa, paradoxala pe masura Romaniei."
(Tobie Nathan, prefata la voi. Terreur comuniste et resistance cultureile,
Presse Universitaire de France, 1999)