Irina Coroiu biografia


Irina Coroiu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

COROIU IRINA

Critic de teatru si film.
S-a nascut la 12 martie 1950 in Calafat.

Este fiica lui Ioan Coroiu, ofiter, si a Ofeliei Coroiu (n. Vierescu), absolventa a Facultatii de Litere si Filosofic A absolvit Liceul "I.L. Caragiale" din Bucuresti (1969) si Facultatea de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti (1973), cu o lucrare de licenta despre teatrul lui Eminescu.

A urmat cursul de tehnica scenariului de film si televiziune al Universitatii populare "Dalles" (1983).

In perioada studentiei a activat in Cercul de istorie a literaturii dramatice si istorie teatrala, condus de Vicu Mandra.

Dupa absolvirea facultatii, este bibliotecara (1974 - 1981) si apoi redactor documentarist ia Arhiva Nationala de Film. intre 1986 - 1989 este redactor la revista "Cinema", iar in perioada 1990 - 1998, publicist comentator la revista "Noul Cinema".

Debuteaza publicistic in "Luceafarul" cu cronica dramatica (1980).

Debuteaza editorial ca ingrijitor si prefatator al volumului Teatru de Dumitru Solomon (F.d. UNITEXT, 1997).

Colaboreaza la: "Luceafarul" (rubrica de teatru, 1980 - 1985), "22" (rubrica de teatru, 1992 - 1999), "Teatrul", "Teatrul azi", "Scena", "Contemporanul. Ideea europeana", "Romania literara", "Semnal teatral", "Revuc roumaine", "Curierul romanesc" etc.

A colaborat la volumul Andrei Serban. Lumea magica din spatele cortinei (Ed. UNITEXT, seria Eseu, 1996).

Detine premiul pentru cel mai bun critic teatral, acordat de UNITER, in . A calatorit in strainatate (ca membru in juriul presei internationale FIPRESCI) la festivalurile internationale de film de la Leipzig, Toronto, Salonic. A facut parte din delegatia pentru "Zilele filmului romanesc" la Roma (1995) si a insotit Teatrul Bulandra din Bucuresti la Festivalul international de la Epidaur (Grecia).

Lucreaza ca si sefa Departamentului Cultura Cinematografica al Arhivei Nationale de Film.

Este membru al Uniunii Cineastilor din Romania si al UNITHR. Despre activitatea autoarei a formulat opinii critice: Paul Everac - Conditia actuala a criticii de teatru, cu precadere din unghiul valorificarii textului dramatic (in volum Martor cu pareri proprii, Ed. Junimea lasi, 1984) si Andrei Serban (scrisoare deschisa referitoare la cronica spectacolului Oedipe de la Opera Romana, "22", sept. 1995).

Referinte critice:


"Cronica dvs. la Oedipc este in sine un act creator; ca si un spectator ideal, dvs. sinteti un astfel de gazetar. S-a scris prea mult despre mine, dar foarte rar s-a spus ceva inteligent. () Daca veti putea obtine interesul cuiva, sinteti singura pe care o voi autoriza sa scrie o carte despre mine in Romania."
(Andrei Serban, scrisoare deschisa referitoare la cronica spectacolului Oedipe, "22", sept. 1995)