Irina Nechit biografia
Irina Nechit opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

NECHIT IRINA
Numele cu care semneaza Irina Nechit Popa.

Poeta.
De asemenea, publicista.

S-a nascut la 1 ianuarie 1962 in satul Antonesti raionul Cantemir, Republica Moldova.

A absolvit Facultatea de Jurnalistica a Universitatii de Stat din Chisinau.

Debuteaza publicistic in 1994 in revista "Tineretul Moldovei", cu ciclul de versuri Ultima sansa a primei iubiri. Debutul editorial are loc in 1992 cu volumul de versuri Sarpele ma recunoaste, aparut la Editura Hyperion din Chisinau.

Colaboreaza cu poezie si articole de opinie la revistele de cultura din Republica Moldova: "Basarabia". "Literatura si Arta"

"Contrafort", "Sud-Est", "Moldova", iar in tara la revistele "Romania
literara", "Vatra", "Poesis", "Familia". "Arca", "Luceafarul" s.a.
Dupa debut publica volumele de versuri: Cartea rece (Ed. Cartier, Chisinau.

1996); Godot eliberatorul (Ed. Cartier, Chisinau, 1999): Un viitor obosit (Ed. Augusta. Timisoara, 1999). Este prezenta cu grupaje de poeme traduse in Antologia poetilor romani din Basarabia (Macedonia, 1994). in volumul in limba franceza Ecouri poetice din Basarabia (Universite Aix-en-Province, 1998; antologator Valeriu Rusu) precum si in antologia in limba suedeza alcatuita de Ion Milos (1988).
Este detinatoarea a doua premii pentru poezie ale Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1992, 1996).

In 1995 a participat la Colocviile Literare de la Berlin, iar in 1996 a fost prezenta la Festivalul International "Est-Vest" desfasurat in Franta, in orasul Die, in cadrul Salonului de Carte al scriitorilor din Europa Orientala, in prezent autoarea este redactor la revistele "Basarabia" si "Literatura si Arta" din Chisinau. Republica Moldova, si secretar literar al teatrului "Eugen lonesco" din acelasi oras.

Este membra a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova si membra a uniunii scriitorilor din Romania. .
Asupra poeziei autoarei au formulat opinii critice: Mihai Cimpoi - O "Carte rece"? ("Flux", 1996); Emilian Galaicu-Paun - Evadarea din "temnita in forma de femeie" ("Vatra", 1996, articol reluat in volum Poezia de dupa poezie. Ed. Cartier, 1999); Dorin Stefanescu - Ideea de rod si imaginea rodirii ("Vatra", nr. 5/1996); Peter Quince - Portret de grup ("Euphorion", 1996); Nicolae Tone - O carte de top ("Viata Romaneasca", 1996); Sorin Alcxandrescu - O alta imagine a poeziei romane din Basarabia ("Sud-Est", 1997); Vasile Romanciuc - Incandescenta "Carte rece" ("Flux". 1997): Calina Trifan - Slabiciunea pentru maretie ("Tara", 1997): Iulian Boldea - O poeta adevarata din Basarabia ("Poesis", 1998) s.a.

Referinte critice:


"Irina Nechit, din punctul meu de vedere, e revelatia acestei antologii [Portret de grup], cu sapte poeme de factura confesiva, afisind o splendida siguranta in faptul de a scrie poezie"
(Petcr Quince. "Euphorion". 1996)

"Cititorul atent a sesizat ca poeta isi scrie versurile cu un «stilou de gheata» () Inspiratul condei «de gheata» ne-a dat, precum e firesc, o Carte rece, o poezie «frumoasa si aspra»."
(Vasile Romanciuc, "Flux", 1997)

"() Cartea rece (Editura Cartier, 1996) este un titlu programatic, intii de toate in plan individual (). apoi in contextul literar basarabean (daca axa poetelor de pe Bac este inclinata - cu doua-trei exceptii - spre Polul Sud al Inimii, lrina Nechit tinde catre Polul Nord al Gindirii)."
(Emilian Galaicu-Paun, in voi. Poezia de dupa poezie. Ed. Cartier. 1999)


Copyright © Contact | Trimite referat