Iulian Boldea biografia


Iulian Boldea opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

BOLDEA IULIAN.

Poet, critic literar.

S-a nascut la 2 martie 1963 in Ludus (Mures).

Este fiul lui Iulian si al Elenei Boldea. Dupa absolvirea liceului teoretic "Al. Papiu-Ilarian" din Tirgu-Mures, urmeaza Facultatea de Filologie (sectia romana - franceza) a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Este doctor in filologie. In perioada 1985 - 1989 frecventeaza sedintele cenaclului revistei "Echinox".

Debuteaza publicistic cu poezie in revista "Flacara" (1982).

Debutul editorial are loc in 1994 cu volumul de poezie Carte de vise (Ed. Mures). Colaboreaza la revistele "Luceafarul", "Convorbiri literare", "Cuvintul", "Vatra", "Steaua", "Tribuna", "Familia", "Poesis", "Tomis", "Euphorion", "Echinox", "Zburatorul", "Discobolul". Volumul de debut este urmat de culegerile critice Metamorfozele textului (Ed. Ardealul, 1996), Dimensiuni critice (Ed. Petru Maior, 1998), Fata si reversul textului (Ed. Ardealul, 1998).

Este detinatorul urmatoarelor premii literare: premiul revistei "Astra" (1988), premiul revistei "Vatra" pentru poezie (1988), premiul revistei "Poesis" pentru debut in volum (1994), premiul Asociatiei Scriitorilor din Tirgu-Mures pentru poezie (1994), premiul Asociatiei Scriitorilor din Tirgu-Mures pentru critica literara (1996).

In prezent, autorul este lector universitar doctor la Universitatea "Petru Maior" din Tirgu-Mures si redactor la revista "Vatra".

Este membru al Uniunii Scriitorilor, al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO si al Societatii de Stiinte Filologice din Romania.

Asupra cartilor autorului au formulat opinii critice: Al. Cistelecan ("Echinox", nr. l-2-3/1993); Ion Pop ("Vatra", nr. 8/1997); Diana Adamck ("Tribuna", nr. 5l-52/1997): Nicolae Oprea ("Vatra", nr. 8/1997); Rodica Draghincescu ("Zburatorul", nr. l-2-3/1997); Comei Moraru, Mircea Zaciu, Cristian Stamatoiu, Dorel Sibii. Adrian Tion, Luminita Chiorean s.a.

Referinte critice:


"Prompt in decodificarea semnificatiilor si abil in demontarea structurilor, Iulian Boldea dezvaluie identitatea interioara a operei, fara prelungi exercitii de incalzire. Excesele, fie de stil, fie de finete exegetica, sint scurtate si rezolvate in utilitatea si adecvarea comentariului. Un aplicat. Iulian Boldea nu se agita teoretic, mergind pe linia mai pragmatica a clinicianului si jucindu-si stilul intre dezinvoltura si inhibitie."
(Al. Cistelecan, "Echinox", nr. l-2-3/1993)

"Iulian Boldea devine (abia in 1996) un excelent autor, plamadindu-si prin Metamorfozele textului (Ed. Ardealul 1996) o cariera de critic literar. () Eruditia, gustul (configurat pe parcursul diverselor lecturi), metoda pentru care opteaza, judecatile sale estetice, analiza, mini-explozia de informatii stilistice, spiritul de sinteza, receptivitatea (cu care Iulian Boldea frecventeaza textul) sint de invidiat. In Metamorfozele textului, criticul din Tirgu-Mures nu e doar un artist interpretator, ci si un cercetator cu o mare capacitate de asociere si disociere."
(Rodica Draghincescu, "Zburatorul", nr. l-2-3/1997)

"Surdinizarea vocii criticului ar indica o anume vointa de obiectivitate a opiniei, decurgind strict din substanta operei comentate, subordonindu-i-se fara a resimti in chip evident vreo frustrare, si o foarte larga disponibilitate de intelegere, o ingaduinta chiar, fata de cele mai diverse formule de stil si viziune. In cronicile sale Iulian Boldea se doreste impartial si cit mai exact in descifrarile propuse, realizate cu calm si detasare, atent la o «tinuta» echilibrata a ideii si a expresiei, in absenta aproape oricarei implicari afective sau a vreunei manifestari de solidaritate «militanta»."
(Ion Pop, "Vatra", nr. 8/1997)