Iulian Ciocan biografia
Iulian Ciocan opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

CIOCAN IULIAN

Critic literar, eseist, publicist.

S-a nascut la 6 aprilie 1968, in Chisinau, Republica Moldova.

Este fiul lui Nicolae Ciocan, muncitor, si al Olgai Ciocan, educatoare. Dupa studiile liceale terminate la Chisinau, a absolvit in 1995 Facultatea de Filologie a Universitatii "Transilvania" din Brasov (sectia limba si literatura romana - limba si literatura engleza).

Debuteaza publicistic in 1994 cu un articol despre literatura SF, in revista "Basarabia" din Chisinau.

Debutul editorial are loc in 1996, cu volumul de critica literara Metamorfozele narative (Ed. Arc, Chisinau).


Colaboreaza cu articole de critica literara si de opinie la revistele "Contrafort" si "Basarabia" din Chisinau. Este colaborator al postului de radio Europa Libera.

Este detinatorul premiului pentru debut in critica literara al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1996) si al premiului "Tineretului" pentru critica literara acordat de Ministerul Invatamintului din Republica Moldova. Lucreaza ca si lector la catedra de Filologie a Universitatii Pedagogice din Chisinau.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova si al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Au formulat opinii critice asupra scrierilor autorului: Gheorghe Craciun -prefata la volum Metamorfoze narative (Ed. Arc, 1996); Vasile Garnet - Un spirit reflexiv ("Contrafort", nr. 1l-l2/1996); Alexandru Burlacu - Un critic nou ("Basarabia", nr. 1l-l2/1996) s.a.

Referinte critice:


"Exista o anume inflexibilitate metodologica, cu posibile efecte pro-custiene, in demersul autorului, dublata insa, compensata de inteligenta aplicarii teoriei la materia imponderabila a cartilor. Ceea ce stie, ceea ce a invatat pina acum. Iulian Ciocan stie bine, iar reperele lui teoretice sint bogate, coerente, unitare, privite poate cu prea multa incredere in infailibilitatea lor intrinseca."
(Gheorghe Craciun, prefata la voi. Metamorfoze narative,
Ed.Arc, 1996)

"in literatura romana din Basarabia Iulian Ciocan este un nume ce se impune prin seriozitatea si valoarea informatiei, echilibrul metodologic modern si profunzimea analizelor. El se tace remarcat printr-o sigura vocatie teoretica in deplina consonanta cu exigentele fenomenului critic modern, cu necesitatea de a teoretiza, tendinta dintre cele mai interesante si productive in critica romaneasca din ultimii zece-douazeci de ani."
(Alexandru Burlacu, "Basarabia", nr. 1l-l2/1996)

"Iulian Ciocan este un spirit reflexiv, cultivat, un purtator de multiple virtualitati creatoare."
(Vasile Garnet, "Contrafort", nr. 1l-l2/1996)


Copyright © Contact | Trimite referat