Iustin Panta biografia

Iustin Panta opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

PANTA, IUSTIN. Poet. De asemenea, publicist.

S-a nascut la 6 noiembrie 1964 in Bucuresti si a decedat la data de 27 septembrie 200.

Este fiul lui Aurel Panta si al Olgutei Panta, ambii profesori filologi. Dupa studiile liceale terminate la Liceul "Gh. Lazar" din Sibiu (1983), a absolvit in 1989 Facultatea de Electronica din Bucuresti.

Isi desfasoara activitatea literara in cenaclurile "Transilvania" din Sibiu si "Universitas" din Bucuresti, condus de criticul si profesorul Mircea Martin.

Debuteaza publicistic in 1985, in revista "Transilvania", cu poezie.

Debutul editorial are loc in 1991, cu volumul de versuri Obiecte miscate, aparut la Editura Eminescu din Bucuresti.

Colaboreaza cu poezie si articole de opinie la majoritatea revistelor de literatura si cultura din tara si la reviste de literatura si cultura din Franta, SUA, Marea Britanie, Italia, Danemarca, Spania, Canada, Macedonia, Germania, Austria, Grecia, Serbia, Suedia, Bulgaria, Turcia.

Dupa debut, publica volumele: Lucruri simple sau echilibrul instabil (Ed. Euphorion, 1992); Limitele puterii sau mituirea martorilor (in colaborare cu Mircea Ivanescu, Ed. Litera, 1994); Familia si echilibrul indiferent (Ed. Arhipelag, 1995); Banchetul; echilibrul stabil (Ed. Albatros, 1998).

Este prezent in Antologia poeziei romane de la origini pina azi, alcatuita de Dumitru Chioaru si Ioan Radu Vacarescu (Ed. Paralela 45, 1998). A obtinut urmatoarele premii: premiul revistei "Amfiteatru" (1987), premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania (1991), premiul pentru poezie la Salonul National de Carte (Cluj-Napoca, 1992), premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1995), premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din Romania (1995).

In 1996 a beneficiat de o bursa a Fundatiei SOROS. A calatorit in Franta, Grecia, Turcia, Italia, Macedonia (Struga), Austria, Bulgaria, Ucraina, Ungaria, Finlanda, Cehia, Georgia, Germania. A fost redactor-sef al revistei "Euphorion" din Sibiu.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO, al Asociatiei Ziaristilor din Romania si al Societatii "Liber-Art".
Asupra poeziei autorului au formulat opinii critice: Nicolae Manolescu ("Romania literara", 1992); Ion Pop - Iustin Panta. Printre "lucrurile simple" ("Vatra", nr. 4/1995); Alex. Stefanescu ("Romania literara", nr. 48/1998); Matei Calinescu ("Suplimentul literar si artistic al «Tineretului Liber»"); Virgil Nemoianu ("Suplimentul literar si artistic al «Tineretului Liber»"); Cornel Regman ("Jurnalul literar"); Al. Cistelecan ("Vatra"); Laurentiu Ulici ("Luceafarul" si "Romania literara"); Marian Papahagi, Ion Negoitescu, Mircea Martin s.a.

Referinte critice:


"Putini dintre acei poeti aflati la inceput de drum stiu sa-si inceapa atit de bine poemele ca Iustin Panta, sa se instaleze cu atita fireasca autoritate intr-un teritoriu necunoscut pe care sa-l faca in citeva clipe familiar si inconfundabil.
Poemele au o structura complexa, cel putin doua planuri si doua tipuri de • discursuri se interfereaza cu o regularitate programatica, secventele aforistice alterneaza cu altele colocviale, dar ceea ce are importanta e tocmai impresia momentana, impresie care, prin forta talentului, devine definitiva.
Iustin Panta e sibian, «scoala» lui poetica este excelenta, dar precumpanitoare ramine vocatia.
Un poet de care se va vorbi, sint sigur, si in mileniul urmator."
(Mircea Martin)

"La Iustin Panta regasim placerea de a enumera obiecte simple, voluptatea prezentarii lor concrete, sesizarea aerului lor familiar sau straniu, real sau fantasmagoric. Emotia poetica pilpiie deasupra acestor locuri si spatii ca flacara deasupra comorilor ascunse. () Polifonia la Panta deplaseaza interesul poeziei de la confesiune, plins ori bocet pe situatie, dialog sau secventa epica. in acest fel, poezia nu devine, desigur, roman, dar isi schimba complet aspectul. Lirismul polifonic accepta ca aceeasi stare se poate exprima prin mai multe voci, ca aceeasi biografie poate apartine mai multor indivizi."
(Nicolae Manolescu, "Romania literara", 1992)

"Cu splendida, cu dezinvolta virtuozitate a tineretii, Iustin Panta se inscrie in postmodernitate. Paginile sale sint ale unui piuri-generic pe cit de liber, pe atit de intransigent: narativul si liricul, para-aforismul si descriptia, melancolia spatioasa si pasiunea descrierii concrete si marunte. Reverberatiile stilistice amplifica aceste multiplicitati laconice: minimalismul americanilor, post-expresionismul germanilor, exactitatile suav-dezabuzate ale lui Mircea Ivanescu. Iustin Panta este un centrifugal sigur de sine."
(Virgil Nemoianu, "Suplimentul literar si artistic al «Tineretului Liber»")

"Aparenta de dialog platonician a acestei carti [Banchetul; echilibrul stabil] este doar o aparenta. Nici una dintre cele doua voci angajate in dialog nu explica si nu face maieutica. Ele doar se completeaza armonios, evoluind liber si cu gratie in spatiul vast al gindirii. Este vorba, de fapt, de un dans al ideilor, remarcabil prin imaginatia intelectuala, prin eleganta contrazicerii-colaborarii, prin indrazneala utilizarii intr-o eseistica rafinata a unor informatii prozaice, inclusiv din categoria faptului divers."
(Alex. Stefanescu, "Romania literara", nr. 48/1998)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani