Leon Kalustian biografia


Leon Kalustian opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

KALUSTIAN Leon, se naste la 17 oct. 1908, Focsani - moare in ?.
Eseist si memorialist.

Fiul lui Sarchis Kalustian si al Iuliei (n. Gherghel). Studii liceale la Focsani si Bucuresti.

Debut publicistic in ziarul Cuvintul (1926); redactor la Cuvintul (1926-l927), Curentul (1928-l934), Miscarea (193l-l932), Romania (1938-l940) etc. Colaboreaza la Dimineata, Adevarul, Facla, Lumea romaneasca. Azi, Reporter, Adevarul literar si artistic. Romania literara, Manuscriptum, Ramuri, Luceafarul, Flacara etc.

Debut editorial tirziu cu Facsimile (1975), urmat de Conspiratii sub cer deschis (1976) si de cinci volum de Simple note (1980-l985).

Volumul Conspiratii sub cer deschis (1976) reuneste articole de orientare democratica si progresista aparute intre 1936 si 1938 in Zorile, Lumea romaneasca si Romania. Evocind o epoca de framintari, articolele marturisesc pasiune pentru gazetarie, vocatia luptei, a polemicii, a implicarii in actualitate. Facsimile (1975) si cele cinci volume de Simple note (1980-l985) intereseaza atit prin valoarea documentara, cit si prin substanta lirica, prin comentariul permanent al autorului-martor. Leon Kalustian este un moralist grav, pentru care faptele trecutului, trecerea timpului ori iresponsabilitatea umana in repetarea vechilor greseli sint mereu noi prilejuri de meditatie. Gazetarul de altadata reapare in incercarile de a analiza evolutia societatii umane; distanta luata este insa enorma si nu lasa loc decit atitudinii de amara contemplatie, mihnirilor carturaresti, „gustului de cenusa".

Constiinta apartenentei la o alta generatie, discreta ironie la adresa timpurilor noi transformata uneori in avertisment direct, asumarea, uneori modesta, alteori destul de orgolioasa, a conditiei de arhivar si memorialist -confera acestei proze un aer usor desuet, nu lipsit de farmec. Figurile istoriei literare il intereseaza pe Leon Kalustian in primul rind ca personalitati umane, afectivitatea angajata in relatiile cu ele fiind cel mai adesea de semn pozitiv: stima, admiratie, prietenie. Un studiu interesant prin implicare afectiva si tendinta polemica este, de pilda, cel care incearca o reabilitare a frumusetii si a farmecului Veronicai Miele.

Documentul nu exista pentru Leon Kalustian decit ca mijloc sau pretext de resuscitare a imaginii vii, complexe aindi vidului. Nume celebre -Ibraileanu.Titu Maiorescu. Alecsandri. M. Sadoveanu", Arghezi - stau alaturi de altele, necunoscute sau aproape necunoscute - Theodor Cornel, Necu-lai Stoleriu, Gheorghe Nedioglu, Ion Gramada -. in incercarea de a evoca atmosfera unor epoci si de a medita asupra destinelor umane. Lipsa constringerii, degajarea, divagatia eleganta, evidenta placere a eruditiei caracterizeaza stilul lui Leon Kalustian Articolele strinse in volume apar ca un amestec de documente, amintiri, comentarii, cu o permanenta afirmare a personalitatii autorului, implicat autobiografic si in continuu dialog cu cititorul.

Textul isi are un punct de pornire aparent arbitrar: „Am dat de curind, umblind in dosare cu hirtii vechi, de o scrisoare" si se continua pe un drum sinuos, cu paranteze, explicatii si devieri de la subiect. Defectele majore ale scrisului lui Leon Kalustian sint retorismul si, mai ales, abuzul de metafore - cel mai adesea conventionale, alteori prea cautate (..sihla memoriei", „licuricii amintirii", „nisipurile monotoniei", „catifelata cicatrice a emotiei" s.a.m.d.). Lipsa de originalitate a unor reflectii despre existenta este compensata de soliditatea ansamblului.

OPERA:
Facsimile, Bucuresti, 1975;
Conspiratii sub cer deschis. Pagini dintr-o lupta antifascista si democratica, cuvint inainte de V. Rapeanu, Bucuresti, 1976;
Simple note, I-V, Bucuresti. 1980-.


REFERINTE CRITICE:
S. Cioculescu, in Romania literara, nr. 17, 1975;
N. Carandino, in Transilvania, nr. 8,1975;
T. Vargolici, in Contemporanul, nr. 22, 1981;
G. Arion, in Flacara, nr. 39, 1982;
Gh. Suciu, in Luceafarul, nr. 34,1982;
C. Coroiu, Tine• retea lui Gutenberg, 1982;
V. Rapeanu, Memoria si felele timpului, 1983;
Al. Dobrescu, in Convorbiri literare, nr. 12, 1985;
Z. Ornea, Actualitatea clasicilor, 1985:. Adam. Planetariu, 1987.


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu

Scriitori romani