Leon Volovici biografia
Leon Volovici opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

VOLOVICI Leon, se naste la 10 aug. 1938, Iasi.

Istoric literar.

Fiul mestesugarului Fridei Volovici si al lui Mariam (n. Libovici).

Studii: Facultatea de Filologie a Univ. din Iasi (1962), doctor in filologie.

Debuteaza la revista lasul literar in 1964 cu o recenzie semnata Radu Zamfirescu. Colaboreaza la: Anuar de lingvistica si istorie literara, Cahiers roumains d'etudes litteraires, Convorbiri literare, Cronica, lasul literar, Revista cultului mozaic. Cercetator la Institutul de Lingvistica, Istorie Literara si Folclor din lasi. Cea mai importanta contributie a sa, volum Aparitia scriitorului in cultura romaneasca (1976), reia cu unele modificari lucrarea sa de doctorat, Scriitorul. Aparitia si evolutia lui in perioada de constituire a literaturii romane moderne, sustinuta in . Coautor la Dictionarul literaturii romane de la origini pina la 1900 (1979). A editat si prefatat opera lui Dimitrie Teleor, in 1981.

Cele trei studii publicate de Leon Volovici in Anuar de lingvistica si istorie literara (1965; 1967; 1968) se remarca atit prin analiza minutioasa a diferitelor aspecte, cit mai ales prin justetea opiniilor pe care le lanseaza. Astfel, descriind evolutia monografiei literare, autorul sustine eficienta acestei specii care in acceptia ei contemporana este net superioara din punctul de vedere al unei fundamentari stiintifice, intr-un alt context, se considera ca G. Ibraileanu, avind "constiinta limpede a domeniului sau", si-a adus o contributie valoroasa la consolidarea istoriei literare. Referitor la adversarii Junimii, se apreciaza ca ei au fost in cea mai mare parte diletanti lipsiti de principii critice si estetice prin care sa fi putut constitui o opozitie categorica; polemica pe care au initiat-o in special din motive extraliterare nu a facut decit sa intareasca si mai mult pozitiile junimismului.

Foarte util pentru definirea vietii spirituale in perioada formarii si consolidarii culturii noastre, volumul Aparitia scriitorului in cultura romaneasca (1976) urmareste consecvent procesul de profesionalizare a activitatii literare. in acest fel se delimiteaza o etapa in care pereti adevarati erau considerati doar cei apartinind Antichitatii greco-latine, precum si una a amatorismului, exemplificata mai ales cu N. Vacarescu. Ideea profesionismului poate fi depistata in gindirea lui I. Cantacuzino si a lui Ion Budai-Deleanu, inainte ca ea sa fi cunoscut, la noi, o larga circulatie. Abia cu Ion Heliade-Radulescu, poate fi vorba de o reala dezvoltare a constiintei scriitoricesti, prin promovarea, nu fara exagerari totusi, a imaginii poetului profet si martir. Gratie lui, creatia devine o forma de manifestare a personalitatii si un modus vivendi. Iluminismul si pasoptismul au accelerat apoi integrarea economica si sociala a literatului, iar acest fenomen - afirma Leon Volovici -nu s-a desavirsit. nici azi. Lucrarile lui Leon Volovici atrag atentia printr-o problematica deosebita (uneori cu caracter inedit) si prin imbinarea fireasca a cercetarii de istorie literara propriu-zisa cu edificatoare elemente de sociologie.

OPERA:
Monografia literara actuala, in Anuar de lingvistica si istorie literara, Iasi, 1965;
G. Ibraileanu, istoric literar, in Anuar de lingvistica si istorie literara, Iasi, 1967;
"Adversarii" Junimii, in Anuar de lingvistica si istorie literara. Iasi, 1968;
Aparitia scriitorului in cultura romaneasca, Iasi, 1976;
Dictionarul literaturii romane de la origini pina la 1900, Bucuresti, 1979 (coautor).


REFERINTE CRITICE:
A. Marino, in Convorbiri literare, nr. 5, 1977;
N. Manolescu, in Romania literara, nr. 6, . M. B.


Copyright © Contact | Trimite referat