Liviu Bleoca biografia

Liviu Bleoca opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

BLEOCA LIVIU

Prozator.
De asemenea, eseist si traducator.

S-a nascut la 6 iulie 1958 in Bucuresti.

Este fiul lui Dumitru Bleoca si al Rodicai Bleoca (n. Nedu). Dupa terminarea Liceului "Ady-Sincai" din Cluj-Napoca, a absolvit in 1982 Facultatea de Filologie (sectia engleza - romana) a Universitatii "Babes-Bolyai" din acelasi oras.

Desfasoara, in timp, diferite activitati: profesor de liceu, traducator in cadrul Institutului de Medicina si Farmacie si al Institutului de Cercetari pentru Echipamente Energetice din Cluj-Napoca, bibliotecar la Biblioteca Academiei din Cluj si diplomat in Ministerul de Externe.

Debuteaza publicistic cu o povestire in revista "Tribuna" (1986).

Debutul editorial are loc in 1994 cu romanul Sindromul Belfast (Ed. Allfa).

Dupa volumul de debut, traduce in colaborare cu Adam J. Sorkin Transilvanian Voices. An Anthology of Contemporary Poets from Cluj-Napoca (Ed. Fundatia Culturala Romana, 1994).

Alte traduceri: Ion Chinezu - Aspects of Transylvanian Hungarian Literature (1919 - 1929) (Fundatia Culturala Romana, 1997), Serban Papacostea - Between the Crusade and the Mongol Empire (Fundatia Culturala Romana, 1998). Este prezent cu proza, eseuri si traduceri de poezie romaneasca in numeroase reviste din SUA ("Partisan Review", "Sulfur", "Exquisite Corpse", "Collages and Bricolages", "Lullwater Review", Visions International", "The Rockford Review", "The Cafe Review", "The MacGuffin"), Marea Britanie ("Index on Censorship"), Irlanda ("W.P. Journal").

A calatorit in Irlanda de Nord si Republica Irlanda; a petrecut un an in SUA si a fost observator international in Bosnia - Hertegovina in . Lucreaza ca si traducator la Fundatia Culturala Romana. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Despre proza autorului au formulat opinii critice: Olimpiu Nusfelean - Proba Occidentului ("Contemporanul. Ideea europeana", 1994); Liviu Papuc -"Aventura" lui Liviu Bleoca ("Dacia literara", nr. 16/1995); Pia Branzeu-The Belfast Syndrome (in volum Corridors of Mirrors, Ed. Amarcord, 1997).

Referinte critice:


"Familiar cu literatura americana si engleza, cunoscator al tehnicilor «creative writing», Liviu Bleoca aplica in proza sa o formula neo-picaresca, in care isi gasesc locul atit neprevazutul si chiar misterul, cit si umorul sau, «informatia» propriu-zisa referitoare la o lume prezenta constant in publicistica scrisa sau radio-televizata. Scriitura e lejera, dar nu facila, lucida, adesea taioasa, observatia corosiva fiind adesea atenuata de autoironie sau de efecte umoristice. Desigur, pot fi intilnite si unele gratuitati () dar scrisul lui Liviu Bleoca are deja suficiente calitati pentru a ne face sa-l receptam cu incredere si sa-l socotim inscris intr-o evolutie convingatoare."
(Olimpiu Nusfelean, "Contemporanul. Ideea europeana", 1994)

"Este maniera mult mai la indemina in ziua de azi, cind ne-am scuturat de povara tutelei franceze, de abordare a subiectului in stil american, behaviorist, direct si percutant, ceea ce nu inseamna renuntare la figurile de stil, la latura artistica a scriiturii. Cistigul este ca nu se mai pierde timp cu ultra-filosofarea si psihologizarea, ci se merge la inima cititorului cu elemente de care el se arata cu mult mai interesat, care sint mai apropiate de preocuparile lui si care intra in atributiile altor genuri literare: reportajul, memoriile, politica, jurnalul."
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani