Lucian Vasilescu biografia


Lucian Vasilescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

VASILESCU LUCIAN
Poet.
De asemenea, publicist.

S-a nascut la 23 octombrie 1958 in Ploiesti.
Este fiul lui Vasile Vasilescu, economist, si al Emiliei (nascuta Tacu, originara din Grusova, Basarabia).

Dupa terminarea Liceului "Mihai Viteazul" din Ploiesti, urmeaza Facultatea de Tehnologia chimizarii titeiului si a gazelor din cadrul Institutului de petrol si gaze Ploiesti.

Ca student si dupa absolvire, pina in 1989, a frecventat cenaclul "Universitas", condus de criticul si profesorul Mircea Martin.
A fost redactor la ziarul Evenimentul zilei si la revista Cartea a Editurii Nemira.

Debuteaza in 1988 cu poezie in revista "Amfiteatru".

Debutul editorial are loc in 1992 cu volumul de dialoguri politice O mie noua sute nouazeci si doi - sisteme de supravietuire (Ed. Mediaprint)

Colaboreaza cu poezie si articole diverse la revistele: "Amfiteatru", "Suplimentul literar-artistic al «Scinteii tineretului»", "Vatra", "Luceafarul", "Nouazeci", "Contrapunct", "Arc", "Literatorul", "Contemporanul. Ideea europeana", "Poesis", "artPanorama" s.a.

Dupa debut, publica volumele de versuri: Evenimentul zilei - un poem vazut de Lucian Vasiicscu (Ed. Nemira, 1995); Ingineria poemului de dragoste (Ed. Albatros, 1996); Sanatoriul de boli discrete (Ed. Cartea Romaneasca, 1996); Spirt. Muzeul intimplai ilor de ceara (Ed. Nemira, 2000). Este prezent cu poeme in antologiile Stisierea lui Morfeu. Antologia generatiei '90, alcatuita de Dan-Silviu Boerescu (Ed. Phoenix, 1994), O mie si una de poezii romanesti alcatuita de Laurentiu Ulici (Ed. DU Style, 1997), Mica antologie a poeziei romane (antologator: Dan-Silviu Boerescu, Ed. Regala, 1998), Un sfert de veac de poezie (Ed. Fundatia Luceafarul, 1998). Grupaje de poeme ale autorului au fost traduse in limba sirba in revistele "Gradina" (nr. 9-l0/1996) si "Rec" (martie, 1997).

A obtinut urmatoarele premii: premiul pentru debut si cel pentru poezie ale Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, filiala a Uniunii Scriitorilor (1996, 1997), Marele premiu al Festivalului international de poezie de la Sighetul Marmaliei (1996), premiul pentru poezie al revistei "artPanorama" (1998).

Lucreaza ca si editor la o revista adresata iubitorilor de ciini.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Asupra cartilor autorului au formulat opinii critice: Ioan Holban - Cum se face poezie dintr-un ziar ("Opinia studenteasca", 30 sept. 1995); Radu G. Teposu - Cei care vin ("Cuvintul", sept. 1995); Val Condurache - Poarta credintei ("Timpul", 2 febr. 1996); Octavian Soviany - O libertate netarmurita ("Contemporanul", 15 febr. 1996); Alexandru Condeescu -Textul si sexul ("Adevarul literar si artistic", 18 febr. 1996); Al. Cistelecan -De la pathos la psiho-patie ("Cuvintul", ian. 1997) si Un apostol al pansexualitatii ("Vatra", 1998); Valentin F. Mihaiescu - Disimulare si denudare ("Azi - Supliment literar", 9 iun. 1997); Dan-Silviu Boerescu -Un scandal numit literatura (in volum O slabiciune pentru pisici, Ed. Maxim, 1997); Romul Munteanu - Lucian Vasilescu si teritoriul poeziei (in volum Jurnal de carti, 7, Ed. Libra, 1998) s.a.

Referinte critice:


"Poeziile crude si amare ale lui Lucian Vasilescu, scrise in ton narativ (), traiesc prin pilpiirile lor melancolice, prin regia subtila a afectivitatii, menita sa imblinzeasca grozaviile realului."
(Radu G. Teposu, "Cuvintul", sept. 1995)

"Lumea pentru Lucian Vasilescu nu exista decit atunci cind este scrisa. Metafora este realitate, elementele fac schimb de taine cu cuvintele, realul se confunda cu imaginarul, au aceeasi esenta concreta care este de natura mitica, fabuloasa, magica. E intr-un fel o regresie in universul credintelor originare, in care basmul, eresurile sint consubstantiale universului cotidian."
(Alexandru Condeescu, "Adevarul literar si artistic", 18 febr. 1996)

"Lucian Vasilescu () are un sentiment simfonic al poeticului si angajeaza tema mereu una dominanta si structurala, de nu si unica - intr-o suita polifonica (). Poemele sale nu imnifica. nu suavizeaza si nu euforizeaza existenta. Dar o percep pe scala dramatica a iluminarii. () tinarul poet -poate cea mai marcanta aparitie a ultimilor ani - nu e deloc unul consolat sa ingroase rindurile si asa destul de indesate ale aezilor romani. () Lucian Vasilescu se arata nu doar un reformator al textului, dar si un reformator al poeticului."
(Al. Cistelecan, "Cuvintul", ian. 1997)

"volumele sale il scot pe Lucian Vasilescu din plutonul eteroclit al
confratilor, transformindu-l intr-un mesager al unui alt mod de a fi in poezie."
(Romul Munteanu, in voi. Jurnal de carti, 7, Ed. Libra, 1998)