Luminita Urs biografia
Luminita Urs opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Urs Luminita
Poeta.

S-a nascut la 9 iunie 1969 in Ludus (Mures).

Este fiica iui Constantin Urs si a Mariei Urs (nascuta Peterlacean).
A absolvii Liceul de Filologic - Istorie "Ady Sincai" (1987) si Facultatea de Litere (sectia romana -franceza) a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca (1995).

Si-a inceput activitatea literara la Cenaclul "Echinox", intre anii 1992 si 1995, fiind redactor al revistei omonime si co-fondatoare a "Paginii franceze".

A debutat publicistic cu poezie in revista "Echinox" in 1991.
Debutul editorial are Ioc cu volumul Singuratatea tatalui meu (Ed. Marineasa, 1997).

Colaboreaza cu poezie si traduceri la revistele: "Vatra", "Echinox", "Poesis", "Arca", "Steaua", "Zburatorul", "Familia", "Tribuna" s.a., precum si la publicatii maghiaro si canadiene.

Este prezenta in antologiile Streiflicht. Eine Auswahl zeitgenossischer Rumanischer Lyrik (Dyonisos Verlag, Kastellaun, Germania, 1994; traduceri de Christian W. Schenk si Simone R. Schenk) si Bestiarium (Ministerul Culturii, Covasna). Este inclusa in Dictionarul poetilor clujeni coordonat de Petru Poanta (Cluj-Napoca, 1998).

Este detinatoarea urmatoarelor premii: premiul pentru debut la Festivalul national de poezie de la Sighetul Marmatiei (1995), premii acordate de revistele "Familia", "Zburatorul", "Arca" si la festivalurile de poezie "Lucian Blaga" (Sebes) si "Poesis" (Satu-Mare).

In perioada 1995-l996 face un masterat (optiunea Francofonie) la Universitatea Paris IV - Sorbona ca bursiera a guvernului francez. Din 1997 este doctoranda la aceeasi universitate cu o teza intitulata Aspecte ale postmo-dernilatii in poezia quebecheza contemporana.

Este membra a Association Internationale des Eludes Francaises, a Societe d'Etude de la Litterarure Francaise du XX-eme Siecle si a "Scolii doctorale" de pe linga Catedra de Literatura franceza a secolului XX de la Sorbona. Au formulat opinii critice asupra scrierilor autoarei: Ion Pop - Armuri tematoare ("Vatra", nr. 3/1998); Gheorghe Grigurcu - Paradis, Purgatoriu, Infern (Romania literara, nr. 25/1998) s.a.

Referinte critice:


"Prima impresie pe care o lasa lectura cartii de debut () este de tensiune abia mascata, in ciuda unui oarecare exces de «spectacol», de aparenta exhibare a eului. Intrarea in scena e nervoasa, gesticulatia abundenta, discursul liric apare dominat de verbe ale vointei imperative, propunind o imagine «boema» a subiectului, in care nonconformismul proclamat isi asociaza un anumit gust pentru «poza», pentru un fel de regie a miscarilor si mimicii in fata presupusului spectator"
(Ion Pop, "Vatra", nr. 3/1998)

"Cu Luminita Urs patrundem in zona infernala a experientei lirice, poeta transcriind, asa cum ne marturiseste, «melodii infernale». Autoportretul sau e demonic, printr-o blocare totala a armoniei, a ratiunii, a comunicarii, prin imposibilitatea oricarei izbaviri. Totul e «potrivnic», irezolvabil () nu ateismul poetei se impune, ci o obsesie a credintei a rebours, caci inversunarea ei satanica poarta, cum scria Hugo Friedrich, referindu-se la Baudelaire, stigmate crestine, musteste de purulentele unui crestinism muribund."
(Gheorghe Grigurcu, "Romania literara", nr. 25/1998)


Copyright © Contact | Trimite referat