Marcel Tolcea biografia


Marcel Tolcea opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

TOLCEA MARCEL.
Poet.
De asemenea, eseist si publicist.

S-a nascut la 28 mai 1956 in Sinnicolaul Mare (Timis)

Dupa studiile liceale, a absolvit in 1979 Facultatea de Filologie a Universitatii din Timisoara, in perioada 1977-980 isi desfasoara activitatea literara in cenaclul literar "Pavel Dan" al Casei de cultura a studentilor din Timisoara.

Debuteaza publicistic in martie 1978 in revista "Orizont" din Timisoara cu un grupaj de poeme.

Debutul editorial are loc in 1988 cu volumul de versuri Ochiul inimii publicat la Editura Facla din Timisoara, precedat de aparitia in volumul colectiv Argonautii (Ed. Facla, 1986) cu grupajul Vrania.


Colaboreaza cu poeme, eseuri, articole de opinie la revistele: "Orizont", "Foum studentesc", "Luceafarul", "Dialog", "Amfiteatru", "Romania literara" s.a. Dupa debut, publica volumul de poezie Bicicleta Van Gogh (Ed. Brumar, 1999). Este prezent cu grupaje de poeme in Antologia poeziei generatiei '80 alcatuita de Alexandru Musina (Ed. Viasie, 1993), Casa Faurului, antologie de Lucian Alexiu (Ed. Hestia, 1995), Zona. Prozatori si poeti timisoreni din anii '80 si '90 (Ed. Marineasa, 1997), 1001 poezii romanesti, antologie de Laurentiu Ulici (Ed. DU Style, 1997). ii apar poeme in revista "Sveske", nr. 21/1994, traduse de Petru Cardu.

Este detinatorul premiului pentru poezie al revistei "Amfiteatru" (1979). In 1992 a obtinut o bursa de studii in Franta acordata de Central European University din Praga, iar in 1994 a beneficiat de o bursa in Exanta acordata de Fundatia Soros.

Lucreaza ca si lector la Universitatea de Vest si prodecan al Facultatii de Jurnalism a Universitatii "Banat" din Timisoara. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Asupra poeziei autorului au formulat opinii critice: Marcel Pop Cornis "Orizont", nr. 9/1981); Radu Calin Cristea ("Familia", nr. 8/1986); Constanta Buzea ("Amfiteatru", nr. 4/1987); Nicolae Manolescu - Himerica realitate ("Romania literara", 15 dec. 1988); Cornel Ungureanu ("Orizont", nr- 42/1988); Eugen Simion - Trei poeti ("Romania literara", nr. 43/1989); Ion Pop - Clima miracolului ("Steaua", nr. 2/1989); Alexandru Ruja (in volum Parte din intreg, Ed. de Vest, 1994); (Dan Gulea, "Observator cultural", nr. 4/2000): Gheorghe Grigurcu s.a.

Referinte critice:


"Marcel Tolcea este poetul unei imaginatii diafane si spumoase din care nu lipseste un simbure ludic (), este un poet subtil, cult, care stie ce face." (Nicolae Manolescu, "Romania literara", 15 dec. 1988)

"Marcel Tolcea aduce proba unui talent incontestabil, ce poate fi studiat intr-un spatiu de confluenta a experientelor avangardist-suprarealiste cu un anumit fantezism «livresc», constient de posibilitatile de joc ale mecanismului textual. Vecinii si exemplele sale sint de cautat printre poeti ca: Leonid Dimov, Mircea Ivanescu, Emil Brumaru, Serban Foarta Ochiul inimii e un prim pas foarte important, foarte sigur, spre cristalizarea unui profil liric distinct."
(Ion Pop, "Steaua", nr. 2/1989)

"un poet al cotidianului feeric, un poet al spectaculosului () in pragul onirismului baroc. Are umor si are o fantezie foarte productiva. Ochiul inimii este o carte frumoasa de poezie si impune numele unui tinar autor de care va trebui sa tinem seama, de aici inainte, in judecatile noastre asupra generatiei '80."
(Eugen Simion, "Romania literara", nr. 43/1989)

"O poezie copilaroasa si grava in acelasi timp, cu o mare risipa de personaje, decoruri etc. menite sa confirme imaginea unui Eden topit de tandrete si felurite huzururi. Obiectele convietuiesc intr-o exaltare generala; e o lume care se spune cu gura plina si iti provoaca senzatia acuta de solaritate si blindete."
(Radu Calin Cristea, "Familia", nr. 2/1989)

"Pentru versurile lui Marcel Tolcea [din Bicicleta van Gogh], bicicleta este vehiculul-concept care ii permite autorului sa se situeze, ludic si lucid, in diferite limbaje - de la literatura unei anumite epoci, pina la semiotica sau analiza stiintifica. () O plimbare pe o «bicicleta intr-o ureche» prin literatura si nu numai, in editie bibliofila, poemele lui Tolcea satisfac orice exigenta postmoderna."
(Dan Gulea, "Observator cultural", nr. 4/2000)