Margareta Curtescu biografia


Margareta Curtescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Curtescu Margareta

Poeta.

S-a nascut la 22 septembrie 1960 in comuna Hincesti (Balti), Republica Moldova.

Este fiica lui Vasile Curtescu si a Mariei Curtescu (n. Cisleanu).

A absolvit Scoala medie din comuna Calinesti, 'judetul Balti, (1977) si Facultatea de Filologie Romana a Universitatii de Stat "Alecu Russo" din Balti (1981).

Este doctorand al Universitatii "Al.I. Cuza" din Iasi. In perioada studentiei si dupa absolvire frecventeaza "Cenaclul de Joi" al Facultatii de Filologie Romana din Balti.

Dupa absolvirea facultatii, a fost profesoara de limba si literatura romana la: scoala tehnico-profesionala din orasul Ungheni (1981 - 1982); scoala nr. 4 din Balti (1982 - 1986); liceul "Mihail Eminescu" din Balti (1986 - 1990).

Debuteaza publicistic in 1982 cu poezie in revista "Nistru" a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Debutul editorial are loc in 1997 cu volumul de versuri Prinsa intre clamele sperantei (Ed. Arc, Chisinau).

Colaboreaza la revistele: "Literatura si Arta", "Basarabia", "Semn", "Dacia literara".

A obtinut Premiul pentru debut al Salonului National de Carte de la Chisinau (1998).

A beneliciat de burse de studii la Universitatea "Al. Ioan Cuza" din Iasi.

Lucreaza ca si lector la catedra de Limba si Literatura Romana si Literatura Universala a Universitatii de Stat "Alecu Russo" din Balti si redactor asociat la revista "Semn" din acelasi oras. Despre poezia autoarei au formulat opinii critice: Nicolae Dabija ("Nistru", nr. 3/1982); Dan Manuca - Nostalgia cuvintului inocent (prefata la volum Prinsa intre clamele sperantei, Ed. Arc, 1997); Em. Galaicu-Paun - Un cuvint printre cuvinte ("Basarabia", nr. 1l-l2/1997) s.a.

Referinte critice:


"Sunt prezente in rindurile Margaretei Curtescu o suavitate a versului, o interiorizare a metaforei, o dispozitie de meditatie care vin in consens cu peisajul, anotimpul, clipa ()."
(Nicolae Dabija, "Nistru", nr. 3/1982)

"Poeta este ingrozita de eventuala imposibilitate a stapinirii cuvintului si de ajungere la impasul non-artei, adica la un «peisaj retoric impresionist». Ea adera la virtutile «subtextului», singurul despre care crede ca ar mai putea exprima cite ceva nou, intr-o lume care il izgoneste cu brutalitate, preferind locul comun. Margareta Curtescu este atrasa atit de ceea ce cuvintul poate sa rcleveze. cit si de ceea ce el poate sa ascunda. Ambivalenta-capcana, asupra careia mediteaza grav, purtind un dialog interior necontenit."
(Dan Manuca, prefata la voi. Prinsa intre clamele sperantei,
Ed. Arc, 1997)