Maria Sleahtitchi biografia
Maria Sleahtitchi opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

SLEAHTITCHI MARIA.
Poeta.
De asemenea, istoric literar, eseista, publicista, dramaturg.

S-a nascut la 17 ianuarie 1960 in comuna Stefanesti (Soroca, Republica Moldova).
Este fiica lui Neculai Gutanu, functionar originar din comuna Dolhasca (judetul Suceava), si a Zinaidei Gutanu (n. Moraru), taranca din satul Pistruieni (judetul Orhei).

A absolvit Facultatea de Filologie, sectia Limba si literatura romana, din cadrul Universitatii "Alecu Russo" din Balti (1981). in 1991 devine doctor in litere la Institutul de Limba si Literatura din cadrul Academiei de Stiinte a Republicii Moldova, cu prima teza sustinuta in limba romana.

Este profesoara de limba si literatura romana la Liceul "M. Eminescu" din Balti (198l-l984), lector universitar, apoi conferentiar doctor la Catedra de Limba si literatura romana a Universitatii "Alecu Russo" din Balti (din 1984 pina in prezent). Din 1993 este sefa sectiei de Literatura romana si universala a aceleiasi universitati. Din 1995 este redactor-sef adjunct al revistei literare "Semn" din Balti.

Este membra a "Cenaclului de Joi" al Universitatii de Stat din Balti si a grupului literar "Semn".

Debuteaza publicistic in "Contrafort" (1997) cu versuri. Debutul editorial are Ioc in 1998 cu volumul de versuri O saptamina de poeme nescrise aparut la Editura Cartier din Chisinau. Colaboreaza cu poezie, proza, dramaturgie si critica literara la revistele: "Contrafort", "Basarabia" "Sud-Est", "Semn", "Dacia literara", "Literatura si arta", "Porto-Franco", "Limba romana" s.a.
Este prezenta cu studii in volumele colective Limbaje si comunicare, II (Ed. Institutul European, 1997) si Expresie si sens (Ed. Junimea, 1998). Eseul dramatic Cvartet pentru o voce si toate cuvintele a fost pus in scena la Teatrul National "Vasile Alecsandri" din Balti (20 ianuarie 2000).

A obtinut urmatoarele premii: premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1998), premiul Salonului National de Carte (Chisinau, 1999), premiul al III-lea la Concursul national de dramaturgie (1999). A beneficiat de burse de documentare la Biblioteca Nationala a Rusiei (Moscova, 1986) si la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi (1993). Este membra a Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Au formulat opinii critice despre scrierile autoarei: Emilian Galaicu-Paun -O saptamina de poeme citite ("Flux", 20 nov. 1998); Alex. Stefanescu ("Romania literara", nr. 1/1999); Larisa Ungureanu - A fi azi, a fi miine ("Literatura si arta", nr. 8-9/2000) s.a.

Referinte critice:


"Titlul [O saptamina de poeme nescrise] se potriveste ca o manusa poeziei sale, pe trei sferturi ascunsa, in ceea ce-i adauga fiecare dupa ce o cunoaste. Altminteri spus, imensitatea spatiului alb al foii ajuta celor citeva rinduri telegrafice ale textului sa vibreze. Exista o mare forta de erupere in metaforele ei condensate pina la temperatura critica."
(Emilian Galaicu-Paun, "Flux", 20 nov. 1998)

"Poezia sa seamana cu aceea discursiva, ludica, autoreflexiva a optze-cistilor, dar are si o nota distinctiva: mizeaza mai mult pe comunicare si emotie"
(Alex. Stefanescu, "Romania literara", nr. 1/1999)

"avem de-a face cu o piesa intelectuala, rece, cu fraze bine si clar construite din punct de vedere literar."
(Larisa Ungureanu, "Literatura si arta", nr. 8-9/2000)


Copyright © Contact | Trimite referat