Marian Ilea biografia

Marian Ilea opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

ILEA MARIAN

Prozator.
De asemenea, dramaturg, publicist.

S-a nascut la 25 august 1959 in Ieud (Maramures).

Este fiul lui Grigore Ilea si al Ioanei Ilea (n. Bizau).

A absolvit Academia de Stiinte Economice din Bucuresti.

A frecventat sedintele cenaclurilor "Junimea" (condus de Ovid S. Crohmalniceanu) si "Universitas" (condus de Mircca Martin) ale Facultatii de Litere si. respectiv. Centrului Universitar Bucuresti.

Debuteaza publicistic in 1986 in revista "Familia". Debutul editorial are loc in 1990 cu volumul de proza Desistea (Ed. Cartea Romaneasca).

Colaboreaza la revistele: "Luceafarul", "Romania literara'-. "Familia", "Tribuna", "Steaua", "Viata Romaneasca". "Archeus" s.a.
Dupa volumul de debut, publica culegerile de proze Desistea II (Ed. Cartea Romaneasca. 1996), Povestiri din Medio Monte (Ed. Cartea Romaneasca. 2000) si volumul de teatru Ariei (Ed. Cartea Romaneasca. 1997). Este inclus cu proza in antologiile Sfisierea lui Morfeu. 90 - proiect de antologie (alcatuita de Dan-Silviu Boerescu, Ed. Phoenix, 1994) si Generatia '80 in proza scurta (alcatuita de Gheorghe Craciun si Viorel Marineasa, Ed. Paralela 45, 1998).
Este detinatorul urmatoarelor premii: premiul pentru debut al Salonului National de Carte (Cluj-Napoca, 1991), premiul pentru proza al revistei "Familia" (1993); premiul "Cartile anului" al primariei Baia-Mare (1996). premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din Romania (1997). A calatorit in Franta (1990), Anglia (1991), Germania (1992). Italia (1999). in prezent autorul este om de afaceri, administrator al societatii comerciale ••Guvernator" SRL si editorialist la cotidianul de informatie "Glasul Maramuresului" (Baia Mare).

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si vicepresedinte al fundatiei "Archeus".

Au formulat opinii critice asupra prozei autorului: Eugen Simion - Un debut ("Romania literara", 21 martie 1991); Lucian Raicu ("Vatra", nov. 1991): Mihai Dragolea - Viata densa din Desistea ("Steaua", sept. 1991); Florin Berindeanu - Proba dublei realitati ("Contrapunct". 5 iul. 1991): Dan-Silviu Boerescu (in volum Doamna Ovary. Dictionar antologic '90, Ed. Phoenix, 1993 si in volum La noapte, pe strada Toamnei. Fictiuni critice, Ed. Phoenix. 1993); Laurentiu Ulici. Mircea Martin. Ovid S. Crohmalniceanu. Radu Aldulescu s.a.

Referinte critice:


"Marian Ilea este autentic, promitator in discursul lui taranesc, cind direct, de un realism dur, cind ingenios, plin de inchipuirile unei lumi viguroase, batrine istoriceste."
(Eugen Simion. "Romania literara". 21 martie 1991)

"Din multe motive, volumul sau de debut. Desistea. reprezinta o neasteptata revelatie a prozei tinere. Subliniez acest lucru deoarece mai rar s-a intimplat in ultima vreme sa gasim ingemanate in aceeasi structura artistica talentul elementar, evident oricui, si soliditatea analizei cu mijloace epice moderne. () Desistea este un toponim care contine in singularitatea lui neexceptionala toate datele spatiului simbolic ales ca o paradigma a evolutiei umanitatii. () Naratorul devine astfel beneficiarul unei conditii tragice, pentru ca e singurul care se incumeta sa puna in legatura lumi paralele."
(Florin Berindeanu. "Contrapunct". 5 iul. 1991)

"In Ilea Marian avem un autor ardelean subtil si bun stapin al umorului nobil, care nu desfiinteaza ci e semnul unei iubiri exigente. Iar in Desistea. debutul sau, savuroasa dovada a aparitiei unui prozator de exceptie."
(Mihai Dragolea. '"Steaua", sept. 1991)

"Desistea sa este o matrice in clocot, o provincie pitoreasca, «excesiva», cu deprinderi si traditii violent «locale», dar o provincie a Lumii - a lumii mari, un spatiu romanesc si neprevazut, nastrusnic de «cosmopolit» totodata, un tinut transilvan al neuitatului imperiu, un tinut bizar-european. Marian Ilea il face «al sau», o lume pe care ne da senzatia ca o stie, o simte, o «vorbeste» pe de rost, cu un soi de voluptate a «vechimii», cu o «betie» - bine strunita, bine «condusa» totusi - a contopirii."
(Lucian Raicu. "•Vatra", nov. 1991)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani