Marie Jeanne Jutea biografia

Marie Jeanne Jutea opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

JUTEA MARIE-JEANNE.
Pseudonimul literar al lui Marie-Jeanne Stefania Badescu.

Prozatoare.
De asemenea, eseista.

S-a nascut la 19 aprilie 1958 in Beius (Bihor).

Este fiica lui Stefan si a Rodicai Jutea.

Este absolventa a Institutului Politehnic "Traian Vuia" din Timisoara (1983).

A frecventat, in timp, cenaclul "Pavel Dan" si cenaclul Asociatiei Scriitorilor din Timisoara si al revistei "Orizont", cenaclul Asociatiei Scriitorilor din Cluj si al revistei "Tribuna", "Cenaclul de Luni" al Centrului Universitar Bucuresti.

Debuteaza publicistic in revista "Tribuna" (1980). Debutul editorial are loc in 1994 cu volumul de proza scurta Podul Talienilor (Ed. Hestia, Timisoara).

Dupa debut, publica volumele: Saltimbanci (proza scurta, Ed. Hestia, 1998), insemne dintr-o galerie (eseuri. Ed. Hestia. 1998). Este prezenta cu proza in volumul colectiv Zona (Ed. Marineasa. 1997).

A obtinut urmatoarele premii literare: premiul pentru roman la Festivalul artei si creatiei studentesti (Suceava, 1981), premiul I pentru proza scurta la Festivalul artei si creatiei studentesti (1982), premiul revistei "Orizont", premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor, filiala Timisoara (1994). In prezent autoarea este directoare a galeriei de arta contemporana "Galleria 28" din Timisoara.

Este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania.

Despre proza autoarei au formulat opinii critice: Cornel Ungureanu ("Orizont", nr. 1/1995); Alina Costanceanu ("Timisoara", 1995); Alexandru Ruja ("Renasterea banateana", 17 iul. 1996); Dan Stanca ("Romania libera", 13 mai 1998) s.a.

Referinte critice:


"Podul Talienilor readuce in atentie proze care entuziasmasera la inceputul anilor '80, nu prin sarcasm, ironie, violenta naturalista, ci printr-un soi de ciudata intoarcere catre starea edenica a cuplului: un barbat si o femeie traiau, ei singuri, intr-un inceput de lume mirabil. () O lume veche, bine asezata in ritualurile ei, guvernata de norme indiscutabile, traia cu toate si prin toate simturile. Puternica, impresionanta, rostirea feminina transfera situatii curente in plan simbolic. () Generatia magica a lui Banulescu este continuata in anii '90 de un autor remarcabil: Marie-Jeanne Jutea."
(Cornel Ungureanu. "Orizont", nr. 1/1995)

"Debutul acesta () ne ofera o proza de notatii expresive despre un univers atemporal, in care cetatea si satul realizeaza un spatiu inchis al trairilor intense si tacute. Personajele vorbesc foarte putin, istoria topindu-se in peisajul ce-i inconjoara. Caracterul pictural al acestor proze este dominant Aici conteaza in primul rind atmosfera statica, impietrita, drumurile care condenseaza prin urmele lasate de atitia trecatori din atitea generatii, un cosmos urias de vieti anonime si mai putin personajele individualizate. intr-un moment literar ca acesta, cind abunda fantasticul, spectaculosul, discretia acestor proze se distinge salutar."
(Dan Stanca, "Romania libera". 13 mai 1998)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani