Marina Constantinescu biografia

Marina Constantinescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

CONSTANTINESCU MARINA.

Critic de teatru.

S-a nascut la 22 septembrie 1966 in Bucuresti. Este fiica lui lancu-Dumitru Constantinescu si a Marici-Nicola Constantinescu (n. Popescu).

A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti (sectia romana - germana) in 1992, dupa care a urmat un an de specializare in limba si literatura romana, incepand din 1992, este redactor si cronicar dramatic la revista "Romania literara". in 1995 este director-coordonator al Seminarului International al Tinerilor Critici de Teatru din Sibiu. intre 1996 - 1998 este
director al Departamentului de Presa si Relatii cu publicul in cadrul UNITER.

In 1998 este director artistic al Festivalului Dramaturgiei Romanesti.

Este membra a numeroase jurii nationale si internationale.

Participa cu lucrari la simpozioane nationale si internationale.

Debuteaza publicistic in 1991 cu interviuri teatrale in suplimentul ziarului "Cotidianul", "Litere, Arte & Idei".

Debuteaza editorial in 1995 cu studiul Once upon a Time in Romania, in volumul Theatre in Post-Comunist Countries (SUA, 1995).

Colaboreaza cu cronici dramatice la revistele "Teatrul azi", "Scena", "Semnal teatral", "Apostrof, "22", "Dilema", "Litere, Arte & Idei" ("Cotidianul"), "Cronica romana" si la posturile de radio Europa Libera, Radio Romania Cultural si de televiziune, TVR 1 ("Rampa si ecranul"). Acasa. Dupa debut, a publicat volumul Les Danaides - Histoire d'un spectacle (Ed. Nemira, 1996), reluat fragmentar in periodicul francez "Alternatives theatrales / Academie experimentale de theatre" (nr. 52-53-54/dec. 1996 / ian. 1997). Este prezenta cu studiul The European Theatre Today in volumul The Trilogy of the Double (Ed. Unitext, 1997).

Este detinatoarea premiului pentru cea mai promitatoare tanara speranta al Fundatiei de Teatru si Film Tofan (1995) si a premiului UNITER pentru cel mai bun critic teatral al anului (1997). in 1994 a beneficiat" de o bursa la Seminarul international al tinerilor critici de teatru din Chicago. A calatorit in Franta (Paris, Avignon), Suedia (Stockholm), Italia (Roma, Florenta), Cehia (Praga), Germania (Freiburg, Saarbrucken), Cipru, Japonia, in prezent este redactor la "Romania literara" si colaborator permanent la radio Europa Libera.

Este membra UNITER, membra a Biroului Sectiunii Romane a Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru, membra fondatoare a fundatiei "Teatrul Act" si membra a Consiliului Administrativ al Centrului de Arta Contemporana din Bucuresti.

Asupra cartii de debut si a activitatii autoarei au formulat opinii critice: Florica Ichim, Marcela Zamfir - Danaidele povestite de Marina Con-stantinescu ("Cronica romana", 1996),' Alice Georgescu, Tania Radu s.a.

Referinte critice:


"Lucrarea este povestea unei montari magnifice, pe scena Nationalului din Craiova, o montare care nu mai are astazi nevoie de nici o prezentare si care a primit o valoroasa nominalizare pentru cel mai bun spectacol al anului . Prezenta timp de trei luni la repetitii, autoarea a reflectat competent, de pe pozitia de critic, munca pe care impresionanta echipa a regizorului Silviu Purcarete a depus-o la realizarea a ceea ce critica de specialitate de peste hotare a considerat «spectacolul secolului»." () Lucrarea surprinde si trateaza elementul fundamental al giganticului spectacol: impresionanta miscare a unei armate de figuranti - "danaide si egipteni", autoarea sisternatizind in final nebunia acestei montari (). Danaidele reprezinta salvarea unei capodopere ce apartine unui gen care isi gaseste implinirea prin disparitie: teatruL"
(Marcela Zamfir, "Cronica romana", 1996)

"Cartea [Les Danaides - Histoire d'un spectaclej are indrazneala parca molipsita din elanul spectacolului, caci, in zona noastra, este cea dintii intreprindere de acest gen. () Cartea Marinei Constantinescu este o oferta intelectuala pentru profesionistii de teatru si un ghid emotional pentru spectatori. () Ultima parte a volumului ofera o lectura captivanta, caci urmareste munca propriu-zisa la spectacol, cum se ridica element de element, scena cu scena, cu toata atmosfera de culise (intimplari normale sau absurde, lucrul in ateliere, crize de creatie sau doar tehnice, s.a.m.d.). Textul se acumuleaza pe zile exacte, incit lectorul capata senzatia unei participari, unei includeri in framintarea, emotia, dificultatile montarii. Pe parcurs, noi intrebari izvorite din procesul punerii in scena completeaza spectacolul spectacolului. Cartea Marinei Constantinescu este o oferta intelectuala pentru profesionistii de teatru si un ghid emotional pentru spectatori."
(Florica Ichim)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani