Marioara Baba Voinovici biografia
Marioara Baba Voinovici opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

BABA VOINOVICI MARIOARA

Poeta, critic de teatru si film.

S-a nascut la 18 decembrie 1950 in Seleus (Voivodina, Iugoslavia).

Este fiica lui Trifu Baba, poet. fondator al cenaclului literar "Trezitorii taranimii" din Seleus, si a Livici Baba (n. Gheorghe).

A absolvit Institutul de Arta Teatrala, Cinematografica si Televiziune din Bucuresti (1976). A activat in "Societatea de Limba Romana din Voivodina", Clubul Scriitorilor din Alibunar, Cenaclul revistei "Lumina".

Debuteaza publicistic cu poezie in revista "Lumina" (1970).

Debutul editorial are loc in 1980, cu volumul de poezii Ape cristaline (Ed. Libertatea). Colaboreaza la publicatii romanesti din Iugoslavia: "Libertatea", "Lumina", "Bucuria copiilor". "Tineretea", "Almanahul Teatrelor din Voivodina" si altele.

A publicat urmatoarele volume de poezie: Ploaia eterna (Ed. Libertatea, Panciova, 1992), Dubla fiinta a naturii (Ed. Libertatea, 1997), Poeme (Ed. Hminescu, 1999). Este prezenta cu poezie in Intrarea in casa. Antologia poeziei romanesti din Iugoslavia (Ed. Fundatiei Culturale Romane, 1995) si Antologia literaturii si artei din comunitatile romanesti (Ed. Institutului National pentru Societatea si Cultura Romana, 1998).

A calatorit in: Italia, Macedonia, Croatia, Slovenia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Austria, Marea Britanic Traduceri din poeziile sale au aparut in limbile sirba, ruteana, albaneza.

Este membra a Uniunii Scriitorilor din Voivodina, a Uniunii Teatrelor Profesioniste din Voivodina si a Uniunii Ziaristilor din Iugoslavia. In prezent autoarea este ziarista la Televiziunea Novi Sad (programul in limba romana).

Au formulat opinii critice asupra poeziei autoarei: Mariana Dan (in volum Sufletul universal nu are patrie, Institutul pentru editarea manualelor. Belgrad, 1997); Costa Rosu (in Dictionarul literaturii romane din Iugoslavia, Ed. Libertatea, 1997); Stefan N. Popa (in volum O istorie a literaturii romane din Iugoslavia, Ed. Libertatea, 1998); Sima Petrovici - O ploaie eterna ravnind eternitatea ("Cuvantul romanesc", noiembrie 1998); Vasa Barbu - Multipla fiinta a poetului ("Tineretea", nr. 7-8/1999), Vero-nica Lazareanu, Gheorghina Berlovan s.a.

Referinte critice:


"In poetica Marioarei Baba elementele existentei vesnice, in amestecul de apa si pamint devin viabile metaforic: nasterea unei fiinte se face prin «deschizatura zilei», viata «e o miscare fara dimensiuni», trecutul «noului venit» sunt «munti de oase», existenta subiectiva e doar o meditatie «in linistea bisericii» cind «eu devin si inceput si sfirsit». Propria-i entitate poeta o vede ca «o singura picatura de apa» iar «marea trecere» (blagian vorbind) e «ce traverseaza desertul». Dorinta de devenire e un sacrilegiu al ordinei existente, «muritorii» ce se hraneau cu propria lor «vlaga» «se vor preface in seminte de griu: / galbui, rotunde, aprinse», totul luind dimensiuni metafizice."
(Stefan N. Popa, in voi. O istorie a literaturii romane din Voivodina,
Ed. Libertatea, 1997)

" Poeta M. Baba, in discursul sau poetic, reduce lirismul la minimum sau il impleteste in haina ratiunii, a magicului si a mitului, intr-o limba bine stapinita, uneori bogata si inflorita, metaforica, alegorica, alteori redusa la notiuni abstracte, metafizice, fara adumbriri lirice, fara nici o impodobire stilistica."
(Sima Petrovici, "Cuvantul romanesc", nov. 1998)


Copyright © Contact | Trimite referat