Marius Ianus biografia

Marius Ianus opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

IANUS MARIUS

Pseudonimul literar al lui Marius-Christian Drajan.

Poet.
De asemenea, publicist.

S-a nascut la 24 decembrie 1975 in Brasov.

Este fiul lui Nicolae si al Mariei Drajan (n. lanus).

A absolvit Liceul Militar "D. Cantemir" din Breaza (Prahova) in . intre 1992-l995 a participat la sedintele cenaclului "Noduri si Semne" al liceului militar, al carui presedinte a fost in perioada 1994-.

In timpul facultatii este membru al cenaclului "Litere", condus de Mircea Cartarescu, si al redactiei revistei studentesti "Litere noua". in perioada 1999-2000 este redactor la: "Ziarul Financiar", "Playboy", "Madame Figaro" si la Editura "Pro Logos". A debulat publicistic cu un grupaj de poeme in "Vatra" (1994), sub semnatura Marius Christian Drajan.

Debuteaza editorial in volumul colectiv Ferestre '98 (Ed. Aristarc. 1998). in 1999 colegul sau Cristian Cosma (Un Cristian) ii manufactureaza mi-crovolumul Hirtie igienica, aparut in 100 de exemplare.

Primul volum personal este Manifest Anarhist si alte fracturi (Ed. Vinea, 2000). Colaboreaza la revistele: "Astra". "Cuvintul". "Art-Panorama", "Paralela 45", "Interval", "Vatra" "Romania literara", "Playboy". "Madame Figaro". precum si la ziarele "Monitorul de Brasov". "Buna ziua. Brasov". "Ziarul Financiar".

Este prezent in volumul colectiv 40238 Tescani (Ed. Image. 2000). In 1993 a obtinut premiul II. iar in . premiul I la concursul scolar in-terjudetean de poezie "Nichita Stanescu" (Ploiesti).
In prezent autorul este student la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti.

Au formulat opinii critice asupra poeziei amorului: Mircea Cartarescu (in prefata volumului de debut si in volum Postmodernismul romanesc, Ed. Humanitas, 1999); Radu G. Teposu ("Cuvintul"); Alex. Stefanescu ("Romania literara", nr. 5/1999); Dan-Silviu Boerescu - Fotografie de gup cu lanus (care da din cap ciudat) ("Contemporanul. Ideea europeana", nr. 9'1999), Paul Cernat ("Dilema") s.a.

Referinte critice:


"Marius lanus, de exemplu, alege, dintre toate, jocul poetului maudit in varianta lui beatnica. Poemele lui sint pur contextuale, ejaculatorii. indreptate cu o concentrare paranoica spre tinta agesivitatii si pasiunii sale, fie ea o femeie sau o stare de lucruri din realitatea imediata. Antiintelectuale si an-ticulturaliste, «strigatele» lui lanus ne intorc spre epocile in care poezia nu era inca un joc cu margele de sticla, ci o arma de persuasiune si cucerire"
(Mircea Cartarescu, in voi. Postmodernismul romanesc.
Ed. Humanitas. 1999)

"De aceasta data, individualitatea pregnanta o reprezinta incomodul poet Marius lanus, a carui «obraznicie» este directionata in multiple directii () lanus nu are nimic sfint in el sau, cel putin, joaca aceasta comedie foarte convingator. Un soi de timiditate refulind schizoid il anima tandru-vindicativ. facindu-l sa se razboiasca oximoronic cu tot ce misca in zona (literatura. lume, mituri si axiome morale). Remixind America lui Ginsberg, iese o Romania greu de suportat nu doar de bunicutele pudice si - pariez - nu putini vor fi cei care vor sesiza institutiile represive pentru ofense aduse autoritatilor ori simbolurilor statale () Dupa ce ai experimentat dementa lanus. desigur ca diferenta intre el si colegii de antologie este similara celei dintre droguri si aspirine"
[Dan-Silviu Boerescu, Fotografie de grup cu lanus (care da din cap ciudat). "Contemporanul. Ideea europeana", nr. 9/ 1999)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani