Marius Jucan biografia
Marius Jucan opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

JUCAN MARIUS.

Prozator, eseist.

S-a nascut la 26 iunie 1950 in Dej (Cluj).

Este fiul lui Silviu Jucan si al Mariei Jucan (n. Ghiroltean) de profesie medici.

A absolvit liceul "Gheorghe Sincai" din Cluj-Napoca (1969) si Facultatea de Filologie a Universitatii "Babes-Bolyai", sectia Engleza - Romana (1974).

Dupa absolvirea facultatii, este profesor de limba engleza la Liceul Electrotehnic din Baia Mare, asistent univ. la Institutul de invatamint Superior din Baia Mare, lector drd. la Facultatea de Filologie (Catedra de Limba si literatura engleza) si la Facultatea de Studii Europene (Colectivul de Studii Americane) din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai".

Debuteaza publicistic in revista .'Luceafarul" in .

Debutul editorial are loc in 1988 in volumul colectiv Doisprezece prozatori (Ed. Dacia). Colaboreaza la revistele: "Amfiteatru", "Echinox", "Vatra". "Familia", "Tribuna". "Apostrof. "Calende" s.a.

Dupa debut, publica volumele: Un locuitor al oglinzii (nuvele, Ed. Dacia. 1994), Fascinatia fictiunii sau retorica elipsei (eseuri literare, Ed. Dacia. 1998).

A semnal traducerea volumului Marele esec. Nasterea si moartea comunismului in secolul XX de Zbicgniew Brzezinski (Ed. Dacia. 1993).

Este detinatorul premiului de debut pentru proza al Salonului National de Carte (Cluj-Napoca, 1995).

A beneficiat de burse de studiu in strainatate la urmatoarele universitati: Matlock (Derbyshirc, Marea Britanie, 1979), Warwick University (Coventry. Marea Britanie, 1993), Newark University of Delaware (USA. 1997), Bard College, New York State (USA, 1998).
In prezent autorul este lector drd. la Facultatea de Studii Europene, Universitatea "Babes-Bolyai", Cluj-Napoca.

Despre cartile autorului au formulat opinii critice: Alexandru Vlad ("Vatra". nr. 9/1994 si nr. 8/1995); Mircea Muthu ("Tribuna", nr. 28-29/1995): Mircea Bentea ("Familia", nr. 6/1995); Ioana Cistelecan ('"Familia", nr. 6/1996); Liviu Petrescu ("Steaua", nr. 8/1998); Dan Gradinaru ("Romania literara", nr. 38/1998); Alexandru Tion ("Astra", nr. 11/1998): Mircea Popa ("Adevarul de Cluj") s.a.

Referinte critice:


"Tripticul nuvelistic din remarcabilul debut editorial Un locuitor al oglinzii. Ed. Dacia . cuprinde in filigranul unei scriituri indelung elaborate liniile de saga transilvana cu o tipologie ce-si cauta modelele distruse in buna parte de istoria postbelica si intr-un spatiu cu precadere montan, ozonat, rafinat de proiectia intelectuala (). Cititorul are in fata o proza densa, traversata de irizari lirice, comprimate in imagini de mare forta de sugestie (). Este de fapt si poetica celor trei nuvele construite astfel, pe un fel de muchie de cutit, ca o translatie intre viata si arta si invers. () Sint si motivele pentru care, departe de a fi usoara, lectura nuvelelor este in primul rind participativa, ea fiind obligata sa se inscrie in lentoarea doar aparenta a proceselor de constiinta ce anihileaza programatic desigur, epica propriu-zisa. pura, ca si povestirea de multe ori gratuita in spatiul prozei romanesti de ieri
si de azi."
(Mircea Muthu, "Tribuna", nr. 28-29/1995)

"Proza lui Marius Jucan nu ofera o lectura prea usoara pentru cititor, ea fiind mai degraba destinata unei lecturi profesioniste, critice. Si aceasta il leaga de generatia sa literara, in care mai ales prozatorii nu aveau nici macar la prima carte ingenuitati de debutanti din cauza, de cele mai multe ori, prea indelungatei «holteiri» literare".
(Alexandru Vlad. "Vatra", nr. 8./1995)

"Proza scurta continua sa fie un revelator sensibil si exact al talentului scriitorilor aflati la inceput de drum si nu numai. Uneori, ea da masura atit a talentului cit si a asimilarii desavirsite a unor lecturi fundamentale, secondata de stapinirea deplina a tehnicilor narative. Un astfel de caz fericit care justifica asertiunea este volumul lui Marius Jucan. Un locuitor al oglinzii."
(Mircea Bentea. "Familia", nr. 6/1995)


Copyright © Contact | Trimite referat