Marius Lazurca biografia
Marius Lazurca opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

LAZURCA MARIUS.

Eseist, comparatist.

S-a nascut la 15 martie 1971 in Timisoara.

Este fiul lui Amfilochie Lazurca, ofiter in rezerva, si al Valeriei Lazurca (n. Viorescu), functionar.

A absolvit Liceul "Ioan Slavici" din Arad. sectia Matematica - Fizica. in 1995 devine licentiat al Facultatii de Litere, Filosofie si Istorie a Universitatii de Vest din Timisoara, sectia Romana - Franceza. Este, de asemenea, licentiat in literatura comparata la Universite de Paris IV, Sorbonne, (1994) si master in istorie - antropologie (1995) al aceleiasi universitati, unde este si doctorand (din 1996).

Din 1996 preda literatura franceza si antropologia la Facultatea de Litere a Universitatii de Vest din Timisoara. incepind cu 1997 este cercetator la Centrul de studii comparate central si est-europene din cadrul Fundatiei "A treia Europa"din Timisoara si membru in colegiul redactional al revistelor "A treia Europa" si "Revue d'etudes interculturelles".

Din 1999 este membru in colegiul de redactie al revistei "Orizont".

Debuteaza publicistic in "Orizont" (nr. 2/1993) cu eseul Soteriologie si body-building. Debutul editorial are loc in 1996 cu volumul Inventia trupului (Ed. Anastasia, Bucuresti).

Colaboreaza la revistele: "Orizont", "Dilema", "Cuvintul", "A treia Europa". "Revue d'etudes interculturelles" s.a.

A semnat traducerea urmatoarelor lucrari: Jacques-Benigne Bossuet - Panegirice (in colaborare, Ed. Amarcord, 1996); Fernand Robert - Religia greaca (Ed. Teora, 1998); M.M. Davy - Dictionarul doctrinelor mistice, volum III (in colaborare. Ed. Amarcord. 1999); Emmanuel Levinas - Totalitate si infinit (Ed. Polirom, 1999).
Este detinatorul urmatoarelor premii: premiul de debut al Asociatiei Scriitorilor din Timisoara (1996), remiul pentru critica literara si eseu al Asoiatiei Scriitorilor din Timisoara si al revistei "Orizont" (1999).

A fost bursier al Guvernului Francez (1993-l995; 1996-2000) si al Fundatiei A treia Europa (1997-l999). in perioada 1999-2000 a beneficiat de o bursa Relink oferita de New Europe College - Institute for Advanced Studies.

Bucuresti. A facut calatorii de studii in Franta si Anglia. A mai vizitat Bulgaria, Republica Moldova, Ungaria, Germania, Polonia, In prezent autorul este asistent univ. la Facultatea de Litere, sectia de limbi romanice. Universitatea de Vest din Timisoara.
Este membru al Fundatiei "A treia Europa" (Timisoara), si al Asociatiei Romane de Literatura Comparata; membru in Consiliul Director al Association Roumaine d'Etudes Francophoncs.
Despre scrisul autorului au formulat opinii critice: Alexandru Dutu -Inventia trupului si civilizatia corpului ("Viata Romaneasca", nr. II-l2/1996); Theodor Baconsky - Reinventia culturii ("Viata Romaneasca", nr. 3-4/1997), Cornel Ungureanu s.a.

Referinte critice:


"Solida, bine documentata si gindita, cartea lui Marius Lazurca [Inventia trupului] se concentreaza asupra etapei in care se formeaza o conceptie despre corp care dainuie pina astazi Autorul scapa din ghearele senzationalis-mului modern care cere sa i se vorbeasca despre trupul stiut de el si propune o incursiune pasionanta in lumea ideilor si mentalitatilor."
(Alexandru Dutu, "Viata Romaneasca", nr. 1l-l2/1996)

"De-a lungul unei expuneri in care fermitatea analitica si performanta stilistica isi disputa gelos intiietatea, cartea reconstituie procesele socio-culturale gratie carora viziunea crestina asupra trupului s-a putut impune, la confluenta crepuscular-aurorala dintre prima patristica latina si filosofiile elenismului. Desi nu are ambitia exhaustivului (Curtius. Marrou. Chadwick, Brown, Festugiere nu ar fi putut face altceva la 25 ani!) eseul semnat de Marius Lazurca [Inventia trupului] depaseste particularismul studiului de caz. forfota provinciala a decupajului anecdotic si sectarismul trimiterilor de pura specialitate."
(Theodor Baconsky. "Viata Romaneasca", nr. 3-4/1997)


Copyright © Contact | Trimite referat