Marius Oprea biografia
Marius Oprea opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

OPREA MARIUS.

Poet.

De asemenea, istoric, analist politic, publicist. S-a nascut la 22 mai 1964, in Tirgoviste.

Dupa studiile liceale terminate la Liceul "Unirea" din Brasov, a absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti.

Isi incepe activitatea literara ca membru al "grupului de la Brasov", grup format in anii '80 impreuna cu poetii Andrei Bodiu, Caius Dobrescu si Simona Popescu.

A fost redactor la revistele "Interval" (1990-l991) si "Cuvintul" (1992-l993). intre 1993-l997 a fost redactor al postului "Radio Europa Libera" din Bucuresti, iar intre 1997-l998 a fost redactor-sef al cotidianului "Transilvania Jurnal". Consilier al presedintelui Romaniei (1997-2000).

Debuteaza publicistic in revista "Dialog" din Iasi. in 1984, cu poezie. Debutul editorial are loc in 1991, in volumul de poezie Pauza de respiratie. in colaborare cu poetii Andrei Bodiu, Simona Popescu si Caius Dobrescu (Ed. Litera. 1991). Colaboreaza cu poezie, articole de opinie sau eseuri la revistele "Dialog", "Viata studenteasca", "Cuvintul", "Dilema", "Interval" s.a. Dupa debutul editorial, publica monografia istorica Plimbare pe Ulita Tipografiei (Ed. Fundatiei Culturale Romane, 1995) si volumul de poezie Solo de tamburina (Ed. Paralela 45, 1999). Este prezent cu un grupaj de poeme in Antologia poeziei generatiei '80 alcatuita de Alexandru Musina (Ed. Vlasie, 1993).

A obtinut premiul pentru poezie al revistei "Viata Studenteasca" (1985) si premiul pentru debut in poezie al Asociatiei Scriitorilor din Brasov (1991).

A calatorit in Austria, Danemarca si Germania.

In prezent autorul este cercetator la Institutul de Istorie Recenta si pregateste un doctorat in istoria Securitatii din perioada comunista.

Este membru al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO.

Asupra poeziei autorului au formulat opinii critice: Simona Popescu - Despre cum frumusetea e anevoioasa ("Observator cultural", nr. 2/2000): Bogdan Ciubuc -Promisiune indeplinita ("Observator cultural", ni. 15/2000): Nicolae Manolescu. Mircea Martin. Ion Rotaru s.a.

Referinte critice:


"Frumusetea e anevoioasa si putini ii stiu secretul. Marius il stie. Stie sa produca emotie vorbind despre «viata lui» si amestecind colocvialitatea cu un rafinament poetic de «moda veche», limbajul direct cu ambiguitati invaluitoare, livrescul patinat cu fapte de viata marunte. () Poezia lui ma duce cu gindul la poezia chineza sau japoneza, la cea indiana, la poezia din antologia palatina sau Cea planudina, la elegiile unor poeti vechi si minnunati precum Tibul sau Sextus Propertius sau la poezia frumoasa a trubadurilor, a menestrelilor, Minnesangerilor.
(Simona Popescu, "Observator cultural", nr. 2/2000)

"Exista insa o anumita radicalizare a expresiei, vizibila in frenezia cu care sint asumate experiente existentiale traumatice - un gest ce trimite, cel putin in secventele mai ample, catre energia verbala a poeziei beat in varianta Allcn Ginsberg. () O spectaculoasa proba de virtuozitate o constituie ciclul Liedurilor si seria poemelor intitulate Pauza de respiratie, unde influenta lui Rilke (cel din Elegiile duineze) se resimte pina si in formula prozodica. Un straniu amestec de sensibilitate exacerbata si tenebros difuz, de explorare obsesiva a propriei biografii si livresc melancolic strabate deci poemele acestui autor cu o voce atit de originala."
(Bogdan Ciubuc. "Observator cultural", nr. 15/2000)


Copyright © Contact | Trimite referat