Mihaela Ursa biografia

Mihaela Ursa opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

URSA MIHAELA
Eseista, critic si tereotician al literaturii.

S-a nascut la 25 septembrie 1971 in Singeorz-Bai (Bistrita-Nasaud).
Este fiica lui Iacob loan Ursa, instructor C.F.R., si a Mariei (nascuta Artene), profesoara de matematica. A absolvit Liceul de Matematica - Fizica "George Cosbuc" din Nasaud (1990) si
Facultatea de Litere din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca (1995), dupa care a urmat ciclul de studii aprofundate
din cadrul aceleiasi facultati.

A participat la sedintele Cercului de istorie si critica literara "Ioana Em. Petrescu" (1990-l996) si ale gruparii "Directia 9".

A fost redactor la Editura "Logos" din Cluj-Napoca (1995-l996) si asistenta cercetatoare la Institutul de lingvistica si istorie literara "Sextil Puscariu", facind parte din colectivul de lexicologie-lexicografie care a alcatuit Dictionarul limbii romane si Baza de date a limbii romane (1996-l998).

Din 1998 este asistenta la Facultatea de Litere a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Debuteaza publicistic cu un articol in "Tribuna" (1991).

Debutul editorial se produce in 1999 cu volumul Optzecismul si promisiunile postmodernismului (Ed. Paralela 45).

Colaboreaza cu eseuri, articole teoretice, cronici literare la revistele: "Tribuna", "Echinox", "Steaua", "Apostrof s.a.
Dupa debut, publica monografia Gheorghc Craciun (Ed. Aula, 2000). Colaboreaza la alcatuirea Dictionarului analitic de opere literare romanesti coordonat de Ion Pop (voi. I, Ed. Didactica si Pedagogica, 1998; volum II, Ed. Casa Cartii de Stiinta, 1999).

A obtinut premiul 1 la sectiunea Critica literara la Concursul de creatie al Asociatiei Scriitorilor din Cluj, filiala a Uniunii Scriitorilor din Romania (1998). A calatorit la New York (1995-l996).
Lucreaza ca si asistenta la Catedra de Literatura comparata din Facultatea de Litere a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca. Au formulat opinii critice asupra scrierilor autoarei: Dorin Petrisor - Promisiunile Mihaelei Ursa ("Transilvania Jurnal", 19 ian. 2000); Horea Poenar ("Steaua", nr. 4/2000) s.a.

Referinte critice:


"Generatia de scriitori diagnosticata in volumul Mihaelei Ursa [Optzecismul si promisiunile postmodernismului] este asezata in zodia «jocului si disperarii», doua trasaturi care descriu, in opinia sa, asumarea optzecista a mostenirii culturale. Fara sa o spuna direct, autoarea plaseaza literatura acestui deceniu intr-o zona care ar putea fi perceputa drept una de trecere, un «prepostniodemism»."
(Dorin Petrisor, "Transilvania Jurnal", 19 ian. 2000)

"Metoda e sustinuta de o cantitate de informatii impunatoare, excelent integrate in corpul propriei viziuni, cu raportari Ia toate celelalte lucrari din domeniu. Cartea Mihaelei Ursa [Optzecismul si promisiunile postmodernismului] e neindoielnic cea mai fertila pentru cititorul actual; ea are pretentia de a lamuri o problema de substanta, propunind coerent renuntarea la o prejudecata cu radacini puternice in discursul critic actual: identitatea perfecta intre literatura optzecista si postmodernism, pina la a propune varianta mioritica a postmodernismului romanesc."
(Horea Poenar, "Steaua", nr. 4/2000)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani