Mihai Dragolea biografia


Mihai Dragolea opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

DRAGOLEA MIHAI

Critic literar, eseist.
De asemenea, prozator si publicist.

S-a nascut la 13 februarie 1955 in Petrosani (Hunedoara).

Este fiul lui loan Dragolea, invalid de razboi, detinatorul a doua decoratii obtinute pe front, si al Floricai Dragolea, ambii functionari bancari.

A absolvit Facultatea de Filologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Din 1998 este doctor in filologie, cu teza de doctorat Literatura fragmentara, sustinuta la aceeasi universitate, intre 1975 - 1980 frecventeaza cenaclul "Echinox" al revistei cu acelasi nume din Cluj-Napoca, apartinind grupului de tineri scriitori formati in jurul acesteia.

Debuteaza publicistic in 1976 in revista "Echinox" cu cronica literara.

Debutul editorial are loc in 1992 cu volumul de eseuri In exercitiul fictiunii (Ed. Dacia).

Colaboreaza cu texte critice, eseuri si articole de opinie la revistele: "Echinox", "Steaua", "Tribuna", "Familia", "Vatra", "Euphorion", "Viata Romaneasca", "Agora", "Apostrof, "Observator cultural" si altele. Dupa volumul de debut publica volumul de eseuri Literatura fragmentara -Arhiva de goluri (Ed. Dacia, 1998) si volumul de proza Calatorii spre muchia de cutit (Ed. Paralela 45, 1999).

In 1992 obtine premiul pentru eseu la Tirgul National de Carte de la Cluj-Napoca si premiile pentru debut ale Asociatiei Scriitorilor din Cluj-Napoca si Uniunii Scriitorilor din Romania.

Este beneficiarul mai multor burse de specializare, printre care: in 1992 la postul de radio BBC Londra; in 1994 si 1995 la "RTV", Elvetia; in 1997 obtine o bursa de documentare la Basel.
Lucreaza ca si realizator de programe de televiziune la Studioul TVR Cluj-Napoca.

Este membru al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO. Asupra cartilor autorului au formulat opinii critice: Ion Simut (in volum Critica de tranzitie, Ed. Dacia, 1996); Stefan Ion Ghilimescu (in volum Figuri ale romanului, Ed. Domino, 1997); Dana Gheorghe ("Observator cultural", nr. 8/2000); Al. Cistelecan, Ion Bogdan Lefter, Irina Petras, loan Milea, Ion Vlad, Livius Ciocarlie, Mircea Muthu, Mircea Martin, Cornel Ungureanu, Ion Negoitescu, Gheorghe Craciun, Radu Saplacan s.a.

Referinte critice:


"Oricite completari, reprosuri, sugestii sau observatii ar fi facute, meritul acestei carti de debut [in exercitiul Fictiunii] de a fi primul eseu monografic despre scoala de la Targoviste nu poate fi umbrit. Speculatia exegetului, in regimul unei critici de identificare, are nu de putine ori gratie si rafinament in interpretare. Coordonatele majore ale unui fenomen estetic singular sint descrise cu discernamint si bogatie de argumente. Cartea lui Mihai Dragolea releva cu inteligenta critica un mecanism particular de fictionalizare si estetizare a autoportretului epic."
(Ion Simut, in voi. Critica de tranzitie, Ed. Dacia, 1996)

"Revenirea lui Mihai Dragolea in 1999 in atentia cititorului se face sub semnul abandonarii reflectiei pe marginea literaturii in favoarea literaturii insesi. Calatorii spre muchia de cutit este un volum de proza scurta.

Optiunea pentru aceasta specie, tematica abordata (aspecte din banalul cotidian), tipul de discurs folosit (realist, prin excelenta) indreptatesc plasarea cartii sub zodia literara a optzecismului si, prin urmare, aparitia ei in Colectia ". () Lumea intreaga din paginile cartii, al carei titlu devine cat se poate de transparent, danseaza pe o muchie de cutit. Este o lume aflata «dincolo de bine si dincoace de rau», cu o sintagma probabil draga scriitorului."
(Dana Gheorghe, "Observator cultural", nr. 8/2000)