Mihai Ignat biografia


Mihai Ignat opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

IGNAT MIHAI

Poet.
De asemenea, eseist si publicist.

S-a nascut la 5 octombrie 1967 in Brasov.

Este fiul lui Toader Ignat, zidar, si al Sabinei (n. Sooslukacs), lucrator comercial. Dupa absolvirea in 1986 a liceului "Unirea" din Brasov, urmeaza cursurile Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti (licenta in 1995) si studii aprofundate de literatura romana contemporana (1996-l997).

In timpul studentiei frecventeaza cenaclul "Litere" al Universitatii din Bucuresti, condus de Mircea Cartarescu.

A fost profesor la liceul "C. Brancoveanu" din Brasov (1995-l996), profesor asociat la Facultatea de Stiinte a Universitatii "Transilvania" din Brasov (1995-l999), redactor responsabil la sectia "Opinii" a cotidianului "Monitorul de Brasov" (1998-l999) si redactor al revistei "Interval" (1997-2000).

Debuteaza publicistic in . in revista "Contrapunct", cu poeme.

Debutul editorial are loc in 1995, in volumul colectiv Tablou de familie (Ed. Leka-Brancus), impreuna cu Sorin Ghergut, Svetlana Carstean, Razvan Radulescu, Cezar Paul-Badescu. T.O. Bobe. in acelasi an debuteaza cu volumul de autor Klein (Ed. Timpul). Colaboreaza cu poeme si articole de opinie la revistele: "Art-Panorama", "Contrafort". "Contrapunct". "Convorbiri literare". "Cuvintul", "Dilema". "Erata", "Litere noua". "Luceafarul". "Romania literara", "Vatra", "Viata Romaneasca". "Vineri" s.a. In 1999 publica volumul de poeme Eu (Ed. Paralela 45).

In 1995 i se decemeaza premiul de debut al revistei "Tomis" pentru grupajul de poeme din Tablou de familie si premiul national de poezie "Aurel Dumitrascu".

In prezent autorul este asistent la Catedra de Literatura Romana a Facultatii de Stiinte a Universitatii "Transilvania" din Brasov.

Despre poezia autorului au formulat opinii critice: Ion Bogdan Lefter ("Poesis", nr. 6-7-8/1995); Dan C. Mihailescu - La alt aer, alte diamante ("22", 1995); Ioana Parvulescu - Sase! ("Romania literara". 1995); Romulus Bucur - Poemul bine temperat ("Arca", 1996); Evelina Carligeanu -Suprimarea in fasa a melancoliei ("Tomis", 1996); Alexandra Craciun -Textul ca respiratie ("Caiete critice", 1996); Robert Serban - Klein ("Orizont". 1996); George Sipos - Klein ("Poesis", 1996); Vitalie Ciobanu -Simptome ale literaturii noi ("Contrafort", 1996); Daniel Cristea-Enache -Un poet autentic ("Adevarul literar si artistic", 1997); Dan-Silviu Boerescu
- Generatia '90 - aripa tinara (in volum O slabiciune pentru pisici, Ed. Allfa. 1997); Paul Cernat - Desert ("Vineri" ["Dilema"]. 1999); Gellu Dorian
- Plus ("Convorbiri literare". 1999); C. Rogozanu - Klein q'est moi ("Romania literara", 1999); Mircea Cartarescu - Trei poeti ("Curentul". 7 sept. 1999); Traian T. Cosovei - Un "explorator al epidermelor" ("Adevarul", 9 mai 2000), Iulian Boldea, Paul Cernat, Georgeta Draghici s.a.

Referinte critice:


"Minai Ignat nu e un poet spectaculos. Nu e un boem. are oroare de scandal, de exhibitionism, fiind un partizan al valorilor calme, asezate, stabile. Ceea ce nu inseamna ca volumul sau de debut. Klein, nu e o carte deosebita. Avem de-a face cu o natura delicata, interiorizata, discreta, cu trairile ei intense, care insa are oroare sa si le exhibe. De aici, constructiile sintactice incidente, incereind sa dea seama de miscarea gindului. de la lucruri la stari, incereind sa transmita senzatia de univers stagnant, ca si pregatirea pentru descrierea lui, pentru iesirea din el () Stagnarea, biograficul nespectaculos, consumat in interior, se asociaza cu o ironie surdinizata, cu un ludic de asemenea amutit. Livrescul difuz, neostentativ, firesc pentru o astfel de natura, duce, aici, la echilibru tehnic, la siguranta mijloacelor."
(Romulus Bucur. "Arca". 1996)


"Mihai Ignat este un tinar cultivat si talentat. Placheta lui seamana cu un poem care se scrie pe el insusi, neintrerupt, in variante, luindu-si puncte de plecare aleatorii si aminind la infinit sfirsitul. Un poem care nu se teme sa fie sec, analitic si teoretic. Nu cheama cu orice pret interpretarea. isi imprastie sensul, nu-l concentreaza. Se livreaza cu o anumita candoare. Se decon-struieste pe masura ce se construieste. ii este indiferent cum va fi citit."
(Nicolae Manolescu, prezentare pe coperta PV a voi. Eu. Ed. Paralela . 1999)

"Mihai Ignat este, in volumul sau de debut intitulat straniu Klein, un cerebral care transforma totul, inclusiv senzualitatea, nevoia de libertate, spectacolul strazii in fibra uscata, elastica a mintii. As numi textele lui «poeme gestuale»: fulguratii de imagini indistincte sint aruncate pe pinza poemului laolalta cu deseuri si citari din realitate pentru a organiza colaje ce se fac din mers, aleatoriu si nu tocmai, regizate de o dictie ireprosabila. () O subtilitate teoretica reala - semiologia si filosofia limbajului sint puse la contributie ca autocomentariu sau critificiion - se ciocneste violent si, surprinzator, benefic pina la urma cu concretetea poeziei biografiste, a poeziei strazii."
(Mircea Cartarescu, Trei poeti. "Curentul", 7 sept. 1999)

"Recentul volum de versuri, intitulat Eu, contine poeme ce ii confera tinarului autor un inceput de «amprenta» stilistica, dar incearca si o delimitare (folosind trimiteri teoretice minimale) de ceea ce s-a scris pina spre mijlocul deceniului noua. Totul invaluit intr-un discurs amplu, aluvionar, dar coerent, tinut in friu de un spirit critic lucid - un tip de discurs cinematografic, unde «taieturile» si suprapunerile realizate la o imaginara masa de montaj produc supriza si creeaza un anumit gen de tensiune lirica pe care am reusit sa-l identific si in cazul altor poeti de virsta sa. () O poezie vitala, al carei substrat existential ne determina sa credem ca avem de-a face cu un poet autentic."
(Traian T. Cosovei, Un "explorator al epidermelor".

"Adevarul", 9 mai 2000)