Mihai Vakulovski biografia

Mihai Vakulovski opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

VAKULOVSKI, MIHAI. Poet. De asemenea, eseist si publicist. A semnat si cu numele Mihai Vaculovschi.

S-a nascut la 10 august 1972 in satul Antonesti (raionul Stefan Voda, Republica Moldova). Provine dintr-o familie de profesori de limba si literatura romana, Alexei Vaculovschi si Sofia Vaculovschi.

Dupa studiile liceale, a absolvit in 1994 Facultatea de Filologie romana a Universitatii de Stat din Chisinau.

Este doctorand al Facultatii de Litere din Bucuresti.

Nu frecventeaza cenacluri, insa isi recunoaste afinitati cu tinerii poeti din Chisinau si cu grupul de scriitori format in jurul revistei "Interval" din Brasov.

Debuteaza publicistic cu articolul Lexicul in opera lui Ion Creanga in revista "Stiinta" din Chisinau (1995).

Debutul editorial are loc in 1997, cu volumul de versuri Nemuritor in papusoi, aparut la Editura Arc din Chisinau (cu o prefata de Alexandru Musina).

Colaboreaza cu poezie, eseuri, articole la revistele din Republica Moldova: "Basarabia", "Contrafort" (unde este redactor asociat), "Limba Romana", iar in tara la revistele: "Romania literara", "Arca", "Interval", "Paralela 45", "Apostrof, "Erata" s.a.

Dupa debut publica micromonografia Nicolae Manolescu (Ed. Aula, 2000).

Este detinatorul premiului Fundatiei Soros pentru manuscrisul volumului Nemuritor in papusoi si al premiului pentru debut in poezie al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1997).

Lucreaza ca si redactor-colaborator al Editurii Aula din Brasov si isi finalizeaza teza de doctorat la Universitatea Bucuresti.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova si al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO.
Asupra cartilor autorului au formulat opinii critice: Alexandru Musina -(Post)Modernul din papusoi (prefata volum Nemuritor in papusoi, Ed. Arc, 1997); Grigore Cantaru - Un poet in gilceava cu spiritul de grup ("Contrafort", nr. 12/1997); Emil ian Galaicu-Paun - Poezia ca vointa si reprezentare grafica ("Vatra", nr. 12/1997, "Basarabia", nr. 9-l0/1997 si in volum Poezia de dupa poezie, Ed. Cartier, 1999); Paul Cemat - Papusoiul si estetica brasoveana ("Litere Noua", nr. 7/1998); Z. Ornea - Eveniment ("Contrafort", nr. 4-5/1998); Romulus Bucur- Un nou poet al cotidianului ("Arca", nr. 4-5-6/1998); Mircea Cartarescu (in volum Postmodernismul romanesc, Ed. Humanitas, 1999); Daniel Piscu - "Nemuritoare, poezia" ("Buna ziua, Brasov", 27 mai 1999); Adina Dinitoiu ("Litere Noua", nr. 10-l1/2000); Rodica Draghincescu s.a.

Referinte critice:


"Demersul liric al lui Mihai Vakulovski este orientat, deocamdata, in doua mari directii. Mai intii, in ciclul care da si titlul volumului, avem trairea si «textualizarea» suprarealistei intilniri / suprapuneri de modele culturale () atit de diferite cum stat: cel folcloric, cel «socialist», cel (post)modern occidental. () Apoi, in cel de-al doilea ciclu, Ciorapi imbibati cu amintiri, se incearca, pornindu-se de la propriul corp, de la obiectele din jur (aparent insignifiante), de la micile situatii si intimplari cotidiene, refacerea unui sens, redescoperirea unei transcendente."
(Alexandru Musina, prefata voi. Nemuritor in papusoi, Ed. Arc, 1997)

"Dincolo de efectele speciale ale «regiei de montaj» si ale acumularilor prin colaje, exista o evidenta inclinatie spre scenarizari, fie ele grotesti, ironic-feerice, livresti, autobiografice, sau toate la un Ioc, mixate. Mihai Vakulovski este un poet puternic si - dupa cum bine s-a spus - «celinian», de un vitalism morbid inclinat spre sarcasm, cu multiple disponibilitati si cu o buna pregatire tehnico-tactica."
(Paul Cemat, "Litere Noua", nr. 7/1998)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani