Mircea Diaconu biografia

Mircea Diaconu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

DIACONU A. MIRCEA

Critic si istoric literar.

S-a nascut la 2 octombrie 1963 in Boroaia (Suceava).

Este fiul lui Aurel Diaconu si al Ilenei Diaconu (n. Taraboanta).

Dupa terminarea studiilor liceale (Liceul de filologie-istorie "Calistrat Hogas" din Piatra Neamt, 1982), a absolvit, in 1986, Facultatea de Filologie a Universitatii din Suceava.

A fost profesor la Scoala generala nr. 4 din Odorlieiul Secuiesc (1986 - 1990) si la Liceul teoretic "Petru Rares" din Suceava (1990 - 1993); din anul 1993 este cadru universitar la Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava.

Debuteaza publicistic in revista "Steaua" (nr. 8/1987) cu un articol despre Pavel Dan.

Debutul editorial are loc in 1997 cu volumul Poezia de la "Gandirea" (EDP, colectia "Akademos").

Colaboreaza cu articole critice si de istorie literara la: "Convorbiri literare", "Luceafarul", "Viata Romaneasca", "Romania literara", "Analele Bucovinei", "Limba si literatura", "Revista de Istorie si Teorie literara", "Forum", "Poesis", "Cronica", "Glasul Bucovinei", "Steaua", "Ateneu", "Jurnalul literar", "Bucovina literara" (unde este redactor-sef in perioada 1997 - 1999), "Revista de Lingvistica si Stiinta literara", "Timpul", "Iconar", "Dacia literara", "Crai nou".

Dupa volumul de debut, publica urmatoarele carti: Mircea Streinul. Viata si opera (Ed. Institutului Bucovina - Basarabia, 1998), Instantanee critice (Ed. Moldova, 1998), Miscarea "Iconar". Literatura si politica in Bucovina anilor '30 (Academia Romana, Centrul de Studii "Bucovina", Ed. Timpul, 1999), Fetele poeziei (Ed. Junimea, 1999).

Este detinatorul urmatoarelor premii: premiul pentru debut al Asociatiei Scriitorilor Iasi (1998), Premiul "Minai Eminescu" (Suceava, 1998), Premiul "Frontiera Poesis" (Satu Mare, 1998), Premiul Societatii Scriitorilor Bucovineni (1998), Premiul revistei "Convorbiri literare" (1999).

Lucreaza ca si conferentiar doctor la Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Despre cartile autorului au formulat opinii critice: Ion Balu - O alta perspectiva asupra "Gandirii" ("Apostrof, nr. 10/1997); Florin Mihailescu - Concepte si nuante ("Steaua", nr. 9-l0/1997); Doina Curticapeanu -Labirintul gradinii gandiriste ("Familia", nr. 3/1998): Gheorghe Grigurcu -Revolta autorului impotriva operei ("Romania literara", nr. 20/1998); Ion Simut - Cel mai tinar istoric literar ("Cuvintul", nr. 6/1998); Dumitru Micu - Studii bucovinene ("Caiete critice", nr. 5-8/1998); Emil Iordache -"Trupul firav in care se ascunde un bestiar" ("Convorbiri literare", nr. 10/1998); Roxana Racaru ("Romania literara", nr. 16/2000), Nae Antonescu, Cornel Munteanu s.a.

Referinte critice:


"Meritul monografiei [Mircea Streinul. Viata si opera] este tocmai acela de a infatisa o viata si o opera exact asa cum au fost. Abordind biografia si bibliografia unui scriitor controversat fara nici o idee preconceputa, cu singura intentie a reconstituirii si judecarii exacte, sine ira ei studio, cercetatorul isi atribuie, pe buna dreptate, onestitatea de a fi opus, «macar in intentie», «tendintelor apologetice, care ar putea sa inlocuiasca tonul denigrator», «un demers echilibrat si lucid, descriptiv si analitic, in acelasi timp, departe de umorile conjuncturale». Realmente, cartea sa e un model de impartialitate, de obiectivitate. Aparitia ei reconsacra, daca se poate spune (dupa Poezia de la "Gandirea"), un tinar istoric literar inteligent, prob, informat, stapin pe instrumentele disciplinei si avind darul scrisului."
(Dumitru Micu, "Caiete critice", nr. 5-8/1998)

"Textele incluse in aceasta carte [Instantanee critice] nu ni s-au parut a fi nicidecum incadrabile in categoria «instantaneului» (). in fond, unui instantaneu - nu-i asa? - nu i se poate pretinde detasare, «raceala» discursiva, conditia sa e una exclusiv a unilateralitatii a partizanatului. Interpretat astfel, titlul nu acopera nici pe departe substanta volumului si nu marcheaza continuitatea de atitudine exegetica si de suport cultural, vizibile de altminteri cu ochiul liber, la o lectura chiar si superficiala. Mai degraba sintem in prezenta unei capcane, a unei modestii mimate, de tinar doctorand (de fapt, doctor in filologie), care nu vrea sa epateze in fata maestrilor ce-i vor face parte negresit din comisie."
(Emil Iordache, "Convorbiri literare", nr. 10/1998)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani