Mircea Doreanu biografia

Mircea Doreanu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

DOREANU MIRCEA

Poet.
De asemenea, eseist si publicist.

S-a nascut la 10 octombrie 1959 in Brasov.

Provine dintr-o familie de intelectuali (tatal, profesor de istorie, a emigrat in Israel in 1973).

Dupa cursurile liceale urmate la Brasov, a absolvit Facultatea de Filologie a Universitatii din Craiova, sectia limba si literatura romana - limba si literatura franceza (1985). Dupa absolvire lucreaza ca traducator la intreprinderea "Tractorul" din Brasov.

In 1988 emigreaza in Israel (unde urmeaza un curs de limba ebraica), dar revine in Romania la jumatatea anului . intre 1998 - 1999 este redactor la revista "Astra". isi incepe activitatea literara in cadrul grupului poetic "Spaeculum" din Craiova.

Debuteaza publicistic in 1982 in revista "Ramuri" cu un grupaj de poeme.

Debutul editorial are loc in 1997 cu volumul de poezie Minunatele aventuri ale lui Zo Magnificul (Ed. Magister).

Colaboreaza cu poeme si texte critice la revistele "Ramuri", "Amfiteatru", "Mesager", "Romania literara", "Astra", "Interval", "Arca" si in paginile culturale ale cotidianului brasovean "Transilvania Expres". Dupa cartea de debut, publica volumele: Cartea despre abandon (Ed. Astra, 1999) si SPA si alte texte (inca barbari) (Ed. Paralela 45,1999). Lucreaza ca si asistent universitar de limba franceza la catedra de limbi straine a Facultatii de Stiinte - Universitatea "Transilvania" din Brasov. Este membru al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO. Despre poezia autorului au formulat opinii critice: Eugen Negriei (prezentare pe coperta IV a volum Cartea despre abandon, Ed. Astra, 1999); A.I. Brumam ("Astra", 1998); Anatol Ghermanschi ("Astra", 1998); Catalin Badea, Bianca Osnaga, Daniel Piscu, Liviu Comsia, Dumitru Crudu ("Monitorul de Brasov", 1998); Cezar Ivanescu s.a.

Referinte critice:


"Poezia lui Mircea Doreanu valorifica, la fel ca si Noul Antropocentrism, experientele existentiale imediate in datele lor concrete si unice. Ideea dupa care el se conduce in Minunatele aventuri ale lui Zo Magnificul este ca singurele lucruri reale din lumea si din viata aceasta se configureaza in «domeniul concretului» (). Numai poezia poate sa ne dea impresia ca nu sintem rupti de tot ce a fost pina la noi sau sa prevada ceea ce se va intimpla. In acest sens, Mircea Doreanu este un poet care a vazut viitorul cu ochii. Poezia lui traseaza o harta a viitorului."
(Dumitru Crudu, "Monitorul de Brasov". 1998)

"Iata un poet important in perimetrul editorial nouazecist, neincadrabil insa. Minunatele aventuri ale lui Zo Magnificul este un volum remarcabil, poezia romana de azi ar trebui sa si-l adjudece. Ca Mircea lvanescu, Vasile Vlad si. mai recent. Ioan Es. Pop, Mircea Doreanu pune eul sub denegatie. Aceasta poetica, dincolo de modernitatea ei indiscutabila, implica faptul inlocuirii trairii cu trairea ca text (). Va ramine, chiar si numai cu acest volum, ca un autor de o subliniata particularitate, peste care cu dificultate se va mai putea trece."
(A.I. Brumam, "Asrra", 1998)

"Nu am nici o indoiala ca poezia lui Mircea Doreanu va birui. Este de ajuns sa observi la cita neliniste isi supune forta si cum soarbe pina la fund pahanil cu singe al deznadejdii. Naprasnic si fragil, agitat de impulsuri barbare si improscind metaforele dezabuzarii, Mircea Doreanu, inecat in puroaiele lumii, se agata cu prefacuta incredere de sabia taioasa a iubirii."
(Eugen Negriei, prezentare pe coperta IV a voi. Cartea despre abandon, Ed. Astra, 1999)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani