Mircea Pora biografia

Mircea Pora opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

PORA MIRCEA

Prozator.
De asemenea, eseist si publicist.

S-a nascut in 4 iunie 1944 in comuna Topolovatul- Mare (Timis).

Dupa incheierea cursurilor liceale, a absolvit in 1970 Facultatea de Istorie - Filosofie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Isi incepe activitatea literara la Timisoara in cadrul cenaclului revistei "Orizont" si in cadrul cenaclului "Casei Universitarilor" condus de prozatorul Livius Ciocarlie.

Debuteaza publicistic cu o proza scurta in revista "Orizont", in 1983.

Debutul editorial are loc in 1985, in volumul colectiv Drumul cel mare (Ed. Facla), in care autorul publica proza Biblioteca Antiqua.
Colaboreaza cu proze scurte si cu articole de opinie la revistele: "Orizont". "Vatra", "Helion", "Forum studentesc", "Aradul literar" s.a.

Dupa volumul colectiv de debut, primul volum de autor, Indiile galante, apare in 1993 la Editura Sedona din Timisoara. Aceeasi editura ii publica in continuare volumele: Celalalt tarim (1995); Glasuri linga leaganul meu (1996); Nicaieri (1998); Imperiul de praf (2000). Este prezent cu proza scurta in antologiile: Zona. Prozatori si poeti timisoreni din anii '80 si '90 (Ed. Marineasa, 1997) si Generatia '80 in proza scurta, alcatuita de Gheorghe Craciun si Viorel Marineasa (Ed. Paralela 45, 1998). Figureaza cu povestiri traduse intr-o antologie de proza scurta in limba sirba. In 1994 i se decerneaza premiul pentru debut al Filialei din Timisoara a Uniunii Scriitorilor din Romania.

A calatorit in Franta unde, ca bursier, obtine o diploma de studii aprofundate la Institutul INALCO - Paris.

Lucreaza ca si profesor de istorie la Liceul de arte plastice din Timisoara si profesor asociat la Facultatea de Jurnalistica "Banatul" si la Facultatea "Tibiscum" din acelasi oras.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si membru al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO.
Despre proza autorului au formulat opinii critice: Radu Enescu — CC. Platon ("Familia", mai 1985); Mircea Mihaies (prezentare pe coperta IV a volum Indiile galante, Ed. Sedona, 1993); Olimpia Berea (in Dictionarul scriitorilor banateni, Ed. Amarcord 1996); Cornel Ungureanu - Prozatorii, continuitate si alternativa ("Orizont", 22 ian. 1997); Alexandru Nemoianu ("Actualitatea lugojana", 23 sept. 1998); Ioan Buduca, Ioan Grosan, Radu G. Teposu, Stefan Borbely, Virgil Podoaba s.a.

Referinte critice:


"Recuzita artistica a lui Mircea Pora este prin excelenta tributara modernitatii. A unei lectii de modernitate indelung asimilate. Aflam la Mircea Pora transcrieri nemijlocite intr-un imediat prezent, vecine dicteului, dar si portrete, tablouri dintr-un album de familie, texte de pliante muzeistice, rotunjite, suficiente lor insele, dar si utilizarea genului epistolar, la modul degajat si alert. Mircea Pora are indubitabil o solida cultura, o inteligenta artistica iesita din comun, precum si un cert talent."
(Radu Enescu, "Familia", mai 1985)

"Mircea Pora, estet ratacit in plina epoca a foiletonismului, reabiliteaza cu stralucire un stil si revigoreaza o directie, cindva fecunda, in literatura romana: confesiunea indirecta. Prozator de mare forta, imbinind atuurile unei imaginatii debordante cu o raceala iesita din comun in controlarea mecanismelor textului, Mircea Pora impune prin forta viziunii si cucereste prin spontaneitatea gratioasa prin care stie sa lumineze zonele de obscuritate ale fiintei."
(Mircea Mihaies, prezentare pe coperta IV a voi. Indiile galante, Ed. Sedona, 1993)

"Ultima carte a lui Mircea Pora e enciclopedie, dictionar, e o lectura in raspar a documentelor personale. in biblioteca postmodernilor romani Mircea Pora isi cistiga un loc sigur. Surprinzatoarea sa priza la real e benigna. De obicei, parodistul studiaza cu ingaduinta subiectele bilciului universal."
(Cornel Ungureanu, "Orizont", 22 ian. 1997)

"Proza lui Mircea Pora este predominata de confesiuni indirecte, nostalgii si memorii, stari de vis. Lor li se adauga ironia si autoironia, groaza fata de axiomele pioase si truismele patetice, dorinta de a spune lucrurilor pe nume, si tot mai mult o profunda si adinca melancolie. Pentru Mircea Pora scrisul nu este o «ocupatie», nici o bucurie. E o necesitate vitala, un mijloc de a verifica realitatea existentei."
(Alexandru Nemoianu, "Actualitatea lugojana", 23 sept. 1998)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani