Miruna Runcan biografia

Miruna Runcan opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

RUNCAN MIRUNA
Pseudonimul literar al Danielei Gologan.
Poeta si critic de teatru.
De asemenea, publicista si teoretician mass media.

S-a nascut la Bucuresti in 29 octombrie . Este fiica lui Dumitru Gologan, tehnician, si a Alexandrei (nascuta Nohineanu), proiectanta.

A absolvit in 1977 Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti.

A frecventat cenaclurile "Sagetatorul" (197l-l973) si "Junimea" (1973-l977), Cercul de poetica al Facultatii de Litere condus de lingvistul si profesorul Ion Coteanu si Cercul de istorie si teorie a teatrului condus de profesorul si istoricul de teatru Vicu Mandra (1973-l977). A lucrat ca traducatoare, secretar literar in mai multe teatre, cronicar literar si dramatic, redactor de editura, consilier la Ministerul Culturii, profesoara asociata la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii a Universitatii Bucuresti, conferentiar doctor la Universitatea "Hyperion".

Debuteaza publicistic cu poezie in 1973.

Debutul editorial are loc in 1983 cu volumul Odaia de asediu (Ed. Dacia, Cluj-Napoca).

Colaboreaza la revistele: "Dialog", "Luceafarul", "Amfiteatru", "Tribuna", "Ramuri", "Romania literara", "Astra", "Revista de Istorie si Teorie Literara", "Studii si cercetari lingvistice", "Contemporanul. Ideea europeana", "Litere, Arte & Idei" (supliment al ziarului "Cotidianul"), "Teatrul", "Teatrul azi", "Scena", "Vatra", "Semnal teatral" s.a. Este editor al publicatiei "UltimaT".

Dupa debut, publica volumele: Hermandria (versuri, Ed. Cartea Romaneasca, 1986); Introducere in etica si legislatia presei (Ed. ALL, 1998); Modelul teatral romanesc (Ed. Unitext, 2000). Este prezenta in volumele colective Analize de texte poetice (Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1986) si Manual de jurnalism (Ed. Polirom, Iasi, 1997). A alcatuit, in colaborare cu CC. Buricea-Mlinarcic, volumul Cinci divane ad-hoc (interviuri cu cinci regizori de teatru, Ed. Unitext, Bucuresti, 1994). A tradus volume de Michel de Guelderode, Rene Girard s.a. Detine premiul II al Festivalului national de poezie pentru elevi (1973) si premiul Festivalului national de poezie pentru studenti (1980). A participat la turneele Teatrului "Odeon" in Austria, Spania (1992) si in Marea Britanie (1994), la seminarul de antropologie literara al Scolii de vara a Noii Universitati din Sofia (1998), la cursul de legislatie a presei de la Chisinau (1999) si la seminarul "The Right to Knovv", organizat de Article XIX si COLPI la Universitatea Central-Europeana din Budapesta (2000). Este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania, a Uniunii Teatrale din Romania - UNITER, a Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru - AICT si a Asociatiei de protectie a presei si a libertatii de expresie - APPLE.

In anul 2000 s-a stabilit in Cluj-Napoca, predind la Facultatea de jurnalism din localitate.

Despre scrierile autoarei au formulat opinii critice: Radu G. Teposu (in volum Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993); Laurentiu Ulici, Dan C. Mihailescu, Al. Tion, Constanta Buzea, Florin Manolescu, Geo Dumitrescu s.a.

Referinte critice:


"Imaginatia lenesa si melancolica, inchipuirea ironica a unei gesticulatii lascive fac din poemele de debut ale Mirunei Runcan o forma de protocol al introspectiei, o ceremonie pentru reflexivitate. Cu un ochi inauntru, iar cu celalalt desteptat in afara, poeta isi controleaza atent miscarea interioara si reverberatiile ei afective, studiindu-si ca-ntr-o oglinda ritmurile eului."
(Radu G. Teposu, in voi. Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani