Mlhail Galatanu biografia


Mlhail Galatanu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

GALATANU MlHAIL

Poet.
De asemenea, publicist.

S-a nascut la 11 septembrie 1963 in Galati.

Este fiul lui Gheorghe Galatanu, descendent din celebra familie Musat din Moldova. Pe linie materna este urmasul unei familii provenind din insula Creta (Grecia).

Dupa studiile liceale (Liceul Militar din Campulung Moldovenesc, 1977-l978, Liceul de Aviatie din Craiova, 1978-l980, Liceul teoretic "Mihail Kogal-niceanu" din Galati, 1980-l981), a absolvit Facultatea de Fizica-Mecanica din Bucuresti (1988). Dupa absolvirea liceului lucreaza o vreme (1982) ca lacatus mecanic la Fabrica de plase si unelte de pescuit din Galati. Dupa 1990 este ziarist la diferite cotidiane si publicatii bucurestene: "Flacara", "Capital" etc. A frecventat cenaclul "Noduri si semne" din Galati (1980-l989), cenaclul "Universitas" din Bucuresti (1989-l990), Clubul de lectura al Muzeului Literaturii Romane (1996-l999) si cenaclul "Litere" al Facultatii de litere din Bucuresti (1995-l997).

Debuteaza publicistic in 1980 in revista "Luceafarul" cu poezie.

Debutul in jurnalistica are loc in 1982 in revista studenteasca "Orientari" cu o cronica literara.

Debuteaza editorial in 1987 cu volumul de poezie Stiri despre mine (Ed. Litera).

Colaboreaza la "Romania literara". "Luceafarul". "Noduri si semne". "Convorbiri literare", "Revue Roumaine", "Art-Panorama". "Europ" (revista bilingva engleza - franceza a Comunitatii Europene), "Dialog". "Viata studenteasca", "Flacara", "Opinia studenteasca". "Poesis" s.a.

Dupa volumul de debut, publica urmatoarele volume de poezie: Scrisnind in pumni, cu gratie (Ed. Porto-Franco, 1993), Evanghelia lui Barabas (Ed. Cartea Romaneasca, 1996). Bunicul Kennedy (Ed. Noduri si semne, 1996), Mireasa tuturor (Ed. Panteon, 1997), Poetus captivus (Ed. Dominus, 1999). Memorialul placerii (ASB / Ed. Coresi. 2000). Este detinatorul urmatoarelor premii: premiul revistei "Luceafarul" la Festivalul "Nicolae Labis" (1984), premiul SLAST (1985), premiul revistei "Astra" (1986), premiul "Frontiera Poesis" (Satu-Mare, 1997) s.a. A beneficiat de o bursa acordata de Guvernul francez in 1994 si de o alta oferita de Comunitatea Europeana in . A calatorit in Franta. Italia. Suedia. Marea Britanie, Spania, Portugalia, Danemarca, Germania, Ungaria. Cehia, Slovacia, Ucraina, Serbia, Moldova, Macedonia, Grecia. Elvetia, Liban, Iordania, Irak, Luxemburg, in prezent autorul lucreaza la revista "Playboy".

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, al fundatiei "Journalistes en Europe", al Asociatiei Ziaristilor din Romania si al Societatii Ziaristilor din Romania; membru fondator al revistelor "Noduri si semne" si "Impartial".

Despre poezia autorului au formulat opinii critice: Alex. Stefanescu - Pe locul cistigator scrie: Mihail Galatanu (SLAST, 1983) si in "Romania literara, 1996; Nicolae Manolescu ("Romania literara". 1987); Gabriel Rusu ("Tomis", 1988); Poetul fara noroc ("Romania literara", 1996): Dan-Silviu Boerescu ("Luceafarul". 1996): Cristina Carstea ("Convorbiri literare", nr. 4/1997); Valentin F. Mihaescu - Nonpoezia deconstructiei ("Azi". 19 mai 1997); Gheorghe Grigurcu - Un gheizer liric ("Romania literara", 1998); Constanta Buzea ("Romania literara", 1998); Marin Mincu s.a.

Referinte critice:


"Mihail Galatanu traieste cu capul in nori. dar nu ca un ignorant. In plan intelectual vede mai departe decit altii si priveste mai atent decit altii. Se intereseaza deopotriva de poezia moderna si de folclor, de fizica atomica si de antropologie. Are chiar, s-ar putea spune, o vocatie de enciclopedist. Insa in dorinta lui de eruditie exista si o infrigurare care nu se intilneste decit la un om dintr-un milion. O infrigurare care organizeaza vizionar informatiile.
Dar cea mai impresionanta calitate a lui ramine virtuozitatea dovedita in folosirea cuvintelor. De cite ori il intilnesc pe tinarul poet si ii vad figura inasprita mi-l inchipui tinind sub barbie, in loc de vioara, un dictionar himeric al limbii romane din care scoate o incintatoare, ingereasca - si uneori mefistofelica - simfonie de cuvinte."'
(Alex. Stefanescu, "Romania literara". 1996)

"Provocare apocrifa a Evangheliilor, textele sale de un post-modernism deloc ponderat ramin, la limita, in ciuda cinismului inteligent (si de imprumut - dar ce grefa reusita!) care le articuleaza, proba unui liric a rebours. adus cu lecturile la zi si cu gitul sucit dupa splendorile de altadata. Pariez, acum. pe acest inconfortabil poet".
(Dan-Silviu Boerescu. "Contemporanul". 1996)

"Galatanu scrie cu dezinvoltura. Exista o tinerete a stilului la acest poet capabila sa socheze orice cititor cu bun simt al textului. Si totusi, uneori tocmai aceste lucruri care ar trebui sa iasa in evidenta, stridentele puse cap la cap, se anihileaza reciproc. E ceva prea mult in poezia lui Galatanu, un surplus, atit de materie cit si de gol. Un echilibru care genereaza doua tipuri de atitudini in fata textului poetic. Pe de o parte, Mihail Galatanu spune lucruri interesante, poezia lui devine un ghem de metafore dintre cele mai interesante, memorabile de multe ori, extravagante si socante pe alocuri. Dar lipseste, am zice noi, acea menghina launtrica, a carei menire este sa stringa materia lexicala in forme concrete, contorsionate, urmind cimpul energetic al artistului. Mihail Galatanu gindeste poezia in spatii largi, lucreaza cu metafore imense, unele de la suprarealisti, altele avind conotatii biblice. Exista in poezia lui o alaturare de sacru si profan, o Chitare a Cintarilor lalaita intr-o mahala. Tonul sau este biblic dar cintarea profana."
(Cristina Carstea, "Convorbiri literare", nr. 4/1997)