Mlrcea Petean biografia


Mlrcea Petean opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

PETEAN MlRCEA.
Poet.
De asemenea, prozator, publicist si editor.

S-a nascut la 2 februarie 1952 in comuna Jucu de Mijloc (Cluj). Provine dintr-o familie de tarani. Stefan si Maria Petean. Dupa studiile liceale incepute la Liceul Energetic si terminate la Liceul "Ady-Sincai" din Cluj-Napoca, a absolvit in 1976 Facultatea de Litere a Universitatii "Babes-Bolyai", sectia Limba si literatura romana - Limba si literatura franceza.

Intre 1977-l984 a fost profesor de romana si franceza la Moisei si Borsa (Maramures).

A fost indrumatorul cenaclului "Metamorfoze" de la Clubul Copiilor din Borsa (1985-l989). Imediat dupa 1989 a fost inspector scolar in Maramures. Intre 1990-l998 a fost redactor la Editura Dacia, apoi redactor-sef la Editura Cartimpex din Cluj.

Debuteaza publicistic in revista "Echinox" din Cluj-Napoca, in 1974, cu o pagina de poeme. Debutul editorial are loc in 1981, cu volumul de versuri Un munte, o zi, publicat la Editura Dacia.

Colaboreaza cu poezie, proza si articole de opinie la revistele: "Echinox", "Tribuna", "Steaua", "Apostrof, "Familia", "Romania literara", "Viata Romaneasca", "Convorbiri literare", "Luceafarul", "Albatros", "Euphorion", "Zburatorul" s.a.
Dupa debut, publica volumele: Cartea de la Jucu Nobil (Ed. Dacia, 1984); S-au produs modificari (Ed. Dacia, 1991); Calator - de profesie (Ed. Albatros, 1992); Zi dupa zi (Ed. Euphorion, 1993); Lasa-mi, Doamne, zabava! (Ed. Echinox, 1995); Dincolo de marginea marginii (antologie, Ed. Didactica si Pedagogica, 1996); Ocolul lumii in 50 de jocuri creative (eseu, in colaborare cu Ana Petean, Ed. Dacia, 1996); Ploi. Zapezi. Felurite (volum de haiku .trilingv - romana, franceza, engleza, Ed. Euro Tami Press, 1998); Cartea intilnirilor (in colaborare cu Andreas Wellmann, roman epistolar, Ed. Limes, 1999); Cartea de la Jucu Nobil II (Balade si idila) (Ed. Paralela 45, 2000). Este prezent in antologiile O mie si una de poezii romanesti (Ed. DU Style, 1997) si Antologia poeziei romane de la origini pina azi (Ed. Paralela 45, 1998) si cu poeme traduse in antologiile Young Poets of a New Romania (Forest Books, London & Boston, 1991), Streiflicht. Eine Auswahl zeitgenossischer Rumanischer Lyrik (Dyonisos Verlag, Kas-tellaun. Germania, 1994; traduceri de Christian W. Schenk si Simone Reichert Schenk), Gefahrliche Serpentinen, Rumanische Lyrik der Gegenwart (Druckhaus, Germania, 1997; traducere in limba germana de Dieter Schlesak), Transylvanian Voices (The Center for Romanian Studies, lasi, 1997).
A obtinut premiul "Aurel Dumitrascu" (Piatra Neamt, 1990), premiul pentru cel mai bun senryu (Slobozia, 1996), premiul pentru cea mai buna carte pentru copii si tineret (Salonul de Carte, Cluj-Napoca, 1997). A calatorit in Germania, Franta si Spania.

Lucreaza ca si patron si director al Editurii Limes din Cluj-Napoca si redactor la Radio Renasterea.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, membru fondator al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO si membru al Societatii Romane de Haiku.

Asupra cartilor autorului au formulat opinii critice: Nicolae Manolescu -Trei debuturi ("Romania literara", 1981); loan Moldovan - Anamorfozele eului poetic ("Familia", apr. 1990); Al. Cistelecan - Alte amintiri din copilarie ("Vatra", nr. 232/1990); Eugen Simion - "Catedralele memoriei" si alte calatorii ("Literatorul", nr. 50/1992); Sanda Cordos - De la "cintec" la "imprecatie" ("Tribuna", nr. 16/1992); Radu G. Teposu (in volum Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua, Ed. Eminescu, 1993); Andreea Deciu - Practica si Teoria ("Romania literara", nr. 42/ 1994); Ioana Parvulescu - Un romancier promitator ("Romania literara", nr. 6/1995; "Luceafarul", nr. 5/1995); Tania Radu - Scoala "Balantei" ("LA&I", nr. 52/1995); Gheorghe Perian - Mircea Petean (in volum Scriitori romani postmoderni, Editura Didactica si Pedagogica, 1996); Cornel Reg-man - Mircea Petean - "Lasa-mi, Doamne, zabava!" (in volum Dinspre "Cercul literar" inspre "optzecisti", Ed. Cartea Romaneasca, 1997); Ion Pop - Poezie si biografie (in volum Pagini transparente, Ed. Dacia, 1997); Mircea Zaciu - Retrospectiva lirica (in volum Departe, aproape, Editura Didactica si Pedagogica, 1998); Mariana Ilie ("Observator cultural", nr. 39/2000); Alex. Stefanescu, Romulus Bucur, Dan C. Mihailescu, Alexandru Tion, Marin Mincu s.a.

Referinte critice:


"Mircea Petean are o puternica imaginatie a insolitului. La prima vedere, poeziile lui exploateaza elemente de viata cotidiana () dar cotidianul are la el o porozitate neobisnuita, ceea ce permite patrunderea in atmosfera zilnica a unor curenti de aer incarcati de mister. () Aceasta imaginatie a bizarului creeaza un univers aproape expresionist, populat de personaje rigide, de mecanisme si manechine ca la Dclvaux."
(Nicolae Manolescu, "Romania literara", 1981)

"Evocarile lui Mircea Petean, decuparile sale dintr-o biografie ramasa sub semnul mitului, se transforma in invocatii (). Mai putin elegii si mai mult reverii regresive, poemele se nutresc dintr-un timp plin, al miracolului si al primordialitatii. Nu doar al unei primordialitati biografice, ci si al uneia ge-nezice, inscriind copilaria intr-un scenariu mai amplu, cu urme din starea adamica a lumii."
(Al. Cistelecan, "Vatra", nr. 232/1990)

"Sunetul original al Iui Mircea Petean sta in gustul sau nedisimulat pentru teatralismul grotesc si sarcastic, in care putem ghici imaginea spectacolului derizoriu al realului. Poeziile sale se remarca prin absenta narativitatii, prin expresia concentrata a discursului, in fine printr-un ermetism al imaginilor, provenit din condensarea la maxim a sintaxei. () un poet care si-a deliberat efuziunile in favoarea descompunerii reci si metodice a mecanismelor existentei, pentru a-i denunta fizionomia degradata pina la caricatura. Modul sau de a renunta tine de o sensibilitate tipic moderna, ce consta in transcrierea consternata a degringoladei. () sentimentul inautenticitatii, al artificialitatii e nota fundamentala a acestei lirici. () Concisa, de o mare economie a mijloacelor, eliptica cel mai adesea, poezia lui Mircea Petean este grava, acuta, lucida."
(Radu G. Teposu, in voi. Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua , Ed. Eminescu, 1993)

"Mircea Petean sfideaza cliseele traditionale legate de fiinta (fragila, maladiva, retractila) a poetului. El pare, dimpotriva, mai aproape de energica infatisare a luptatorului: amestec de forta si vointa de a invinge in tot ce face. () Bucolic si citadin, ingenuu si livresc, speculativ si direct, ironic si grav, sentimental si taios, schimbind registre si stiluri cu destula detasare, Mircea Petean isi risca de fiecare data, carte dupa carte, miza intima, gata totdeauna sa si piarda la o adica."
(Mircea Zaciu, in voi. Departe, aproape, Ed. Didactica si Pedagogica, 1998)