Mlrcea Vasilescu biografia

Mlrcea Vasilescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

VASILESCU MlRCEA
Critic si istoric literar, eseist, comentator media.
De asemenea, publicist.

S-a nascut la 19 iulie 1960 in Ploiesti.

Este fiul lui Zamfir Vasilescu si al Ecaterinei (nascuta Mucenic).
A absolvit in 1984 Facultatea de Filologie a Universitatii Bucuresti.

A participat la sedintele Cenaclului "Junimea" condus de criticul si profesorul Ovid S. Crohmalniceanu. intre 1984-l987 este profesor la Breaza (Prahova), iar in perioada 1988-l991 lucreaza la Institutul de istorie si teorie literara "G. Calinescu" din Bucuresti, in 1991 devine asistent la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti.

In perioada 1994-l997 a fost lector de limba si literatura romana la Universitatea "La Sapienza" din Roma si, in 2000, lector de literatura romana la Universitatea din Antwerpcn (Belgia). Din 1993 este redactor la revista "Dilema" editata de Fundatia Culturala Romana. In cadrul aceleiasi institutii, a fost si redactor-sef al Editurii Fundatiei Culturale Romane.

Debuteaza publicistic in 1984 in "Flacara" si "Romania literara".

Debuteaza editorial in 2001 cu "Iubite cetitoriule". Lectura, public si comunicare in cultura romana veche (teza de doctorat, Ed. Paralela 45,2001).

Colaboreaza cu articole, eseuri, studii la: "Romania literara", "Contrapunct", "Caiete critice", "Revista de Istoric si Teorie Literara", "Dilema", "Observator cultural". Radio Europa Libera (corespondent la Roma in 1996-l997), Radio Romania Cultural s.a.

A ingrijit volumele Serban Cioculescu interpretat de (Ed. Eminescu, 1987) si. impreuna cu Dorii Blaga, Lucian Blaga - Luntrea lui Caron (Ed. Humanitas, 1990). Este coautor (impreuna cu Andra Vasilescu si Adela Rogojinaru) al manualului Limba romana, clasa a Vi-a (Ed. ALL, 1998). A editat, impreuna cu Liviu Papadima, volumul Cercetarea literara azi. Studii in onoarea profesorului Paul Cornea (Ed. Polirom, 2000). A tradus din limbile franceza si italiana volume de Francois Furet, Michel Foucault, Scrgio Romano s.a.
Lucreaza ca si lector doctor la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti si redactor-sef al revistei "Dilema".

Asupra scrierilor autorului au formulat opinii critice: Eugen Simion - Stilul obiectivitatii ("Romania literara", nr. 32/6 aug. 1987); Val Condurache -Cartea de debut. Biblioteca critica ("Convorbiri literare", nr. 4/apr. 1988); Nae Antonescu (in "Steaua"); Mircea Constantin (in "Familia", nr. 10/1988); Cornel Moraru - Lucian Blaga romancier ("Familia", nr. 3/mart. 1991); Grete Tartler ("Romania literara", mart. 1996) s.a.

Referinte critice:


"Am citeodata nostalgia acelui climat literar unde obiectia face parte din natura fireasca a personalitatii, iar polemica nu e decit urmarea imediata (si civilizata) a diferentelor de temperament, de gust literar si de principii. Mircea Vasilescu a facut foarte bine introducind in antologia sa critica toate aceste pagini. Serban Cioculescu nu iese in nici un fel micsorat de pe urma acestei coboriri in timp. Dimpotriva, as zice ca abia in felul acesta putem sa ne facem o impresie asupra evolutiei sale inlauntrul unui climat literar si sa intelegem in toate nuantele insasi inclinatia polemica a criticului."
Val Condurache ("Convorbiri literare", nr. 4/apr. 1988)

"Cum il vad contemporanii pe acest critic care mai mult se desparte decit se apropie de modelele spirituale ale epocii? Cartea intocmita cu grija si pricepere de Mircea Vasilescu ne poate da o idee, desi autorul antologiei a lasat multe articole polemice deoparte. in Prefata, el infatiseaza istoria receptarii lui Serban Cioculescu, dar trece prea repede, cred, peste istoria bataliilor duse de critic (intre altele: batalia pentru Arghezi, apararea lui I.L. Caragiale, polemica prelungita cu tracomanii). N-ar fi fost fara interes ca dosarul unui mare critic sa fie cit mai complet, pentru ca destinul lui sa fie cit mai bine cunoscut cititorului de azi"
Eugen Simion ("Romania literara", nr. 32/6 aug. 1987)

"Romanul lui Blaga a avut soarta literaturii de sertar. Cu toate acestea, publicarea lui vine la timp (evident, datorita Editurii Humanitas - sub ingrijirea competenta a lui Dorii Blaga si Mircea Vasilescu, ultimul semnind si o substantiala postfata). Pina in prezent, Blaga nu a fost restituit integral, ca alti scriitori din perioada interbelica, deoarece nu se putea scrie liber despre opera lui, in special despre sistemul metafizic A sosit acum timpul sa-l recuperam pe Blaga in integralitatea scrierilor sale, fara a lasa nimic deoparte."
Comei Moraru ("Familia", nr. 3/mart. 1991)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani