Nicolae Baciut biografia

Nicolae Baciut opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Baciut Nicolae

Poet.
De asemenea, publicist, jurnalist si editor.

S-a nascut in 10 decembrie 1956 in Chintelnic (Bistrita-Nasaud). Este fiul lui Grigore si al Mariei Baciut.

A absolvit in 1975 Liceul "Liviu Rebreanu" din Bistrita, apoi in 1982 Facultatea de Filologie (sectia romana - engleza) a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Intre 1978 - 1982 frecventeaza cenaclurile literare "Echinox", "Napoca universitara" si "Tribuna". In 1982 fondeaza la Tirgu-Mures cenaclul "Hyperion", transformat in 1983 in "Romulus Guga", si devine presedintele acestuia. Este membru al cenaclului revistei "Vatra".

Debuteaza publicistic in 1974, simultan cu un grupaj de poeme in revista "Zari senine" a Liceului "Liviu Rebreanu" din Bistrita si cu un articol de opinie in ziarul local "Ecoul".

Debutul editorial individual are loc in 1986 cu volumul de poezie Muzeul de iarna (Ed. Dacia) si este precedat de aparitia cu grupaje de poeme in Caietul debutantilor (Ed. Albatros, 1983) si in antologia Alpha '84 (Ed. Dacia, 1984).

Colaboreaza cu poeme si articole de opinie la revistele: "Vatra", "Tribuna", "Steaua", "Transilvania", "Astra", "Orizont", "Ramuri", "Amfiteatru", "Contemporanul", "Flacara", "Romania literara", "Suplimentul literar-artistic al «Scinteii tineretului»", "Cronica", "Convorbiri literare", "Dialog", "Opinia studenteasca". "Napoca universitara" si la unele ziare judetene. Colaboreaza de asemenea la diferite posturi de radio din tara (Ciuj, Tirgu-Mures, Bucuresti) si din strainatate (SUA, Iugoslavia, Polonia).

Dupa volumele de debut, publica: Memoria zapezii (versuri, Ed. Cartea Romaneasca, 1989); Jocuri incrucisate (versuri pentru copii. Casa de editura Alpha, 1990); Nostalgii interzise, versuri pentru copii (Ed. Columna, 1991); America, partea nevazuta a lunii (jurnal, Ed. Tipomur, 1994); intre lumi. Convorbiri cu N. Steinhardt (Ed. Tipomur, 1994); Anotimpul probabil (interviuri, Ed. Tipomur, 1995); Casa cu idoli (versuri, Ed. Ambasador, 1996); A doua America (jurnal, Ed. Tipomur, 1996); Curs si recurs (interviuri, Ed. Tipomur, 1997); Si asa mai departe (publicistica, Ed. Arhipelag, 1997); Oglinzi paralele (interviuri, Ed. Ambasador, 1998). A obtinut numeroase premii si distinctii literare, printre care: premiul revistei "Luceafarul" (1981); premiul al II-lea la Festivalul artei si creatiei studentesti (Suceava, 1981); premiul revistei "Astra" (1982); premiul Editurii Junimea, la festivalul "Mihail Sadoveanu" (Piatra-Neamt, 1982); premiul revistei "Romania literara" (1982); premiul societatii culturale "Lucian Blaga" (1993); premiul Asociatiei Scriitorilor din Targu-Mures (1995); premiul "George Cosbuc" al Uniunii Scriitorilor din Romania (1995). in strainatate, a fost nominalizat pentru premiul "Oscar in Agriculture" pentru publicistica pe teme agrare publicata in SUA (1991).

In 1990 a beneficiat de o bursa oferita de "United States Information Agency". A participat la congresul 20 al Academiei Romano-Americane de Arte si Stiinte (Reno, Nevada, 1995). A calatorit in calitate de ziarist in Marea Britanic Franta, Germania, Grecia, Austria.

Lucreaza ca si redactor la Televiziunea Romana si cadru didactic asociat la Universitatea de Arta Teatrala din Tirgu-Mures, unde editeaza revista studenteasca "Teatru'n teatru". Din 1991 este redaetor-sef al Editurii "Tipomur". Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania din . Au formulat opinii critice asupra cartilor autorului: Gheorghe Grigurcu ("Steaua", 1986); Nicolae Manolescu ("Romania literara", 1986); Constanta Buzea ("Amfiteatru", nr. 5/1987); Traian T. Cosovei ("Suplimentul literar-artistic al «Scinteii tineretului»", 1987; "Contemporanul. Ideea eurpeana", 1992); Eugen Simion, Laurentiu Ulici, Florin Mugur, Petru Poanta, N. Steinhardt, Cornel Moraru, Marian Papahagi, Al. Cistelecan, Gabriel Rusu, Radu G. Teposu, Constanta Prieop, Bucur Demetrian, Rodica Draghincescu, Stefan Covrig, Marian Cristescu, Alex. Stefanescu, I.S. Moisa, Razvan Ducan, M. Pistanila s.a.

Referinte critice:


"Provenit din grupul de la «Echinox», Nicolae Baciut este in Muzeul de iarna un poet interesant, indeosebi prin finetea scriiturii, eleganta, clasica si cultivata. () Acuratetea stilistica e neindoielnica, Nicolae Baciut fiind in definitiv un calofil cu emotii discrete, o natura asa zicind delicata."
(Nicolae Manolescu, "Romania literara", 1986)

"Starea lirica, statutul cuvintului, poesisul sint socotite Iara prejudecata drept motivari principale ale discursului liric, racorduri plauzibile, necontenit reluate, la substanta sa intrinseca. Biografismului sentimental ori anecdotic i se prefera unul specific, ca aventura a expresiei. Existentialului i se confera un inteles legat de existenta intru poezie, cu nimic mai prejos, sub raportul complexitatii si implicatiilor umane, decit variantele sale «clasice». Tinarul poet isi divulga sensibilitatea la nivelul elaborarii lirice, asadar nu intr-un chip artificios, conventional, alintat, ci, contrar aparentelor, intr-unui genuin. () Nicolae Baciut e un poet care merita urmarit cu interes."
(Gheorghe Grigurcu, "Steaua", 1986)

"Nicolae Baciut e unul din acei poeti rari care inca din tinerete iubeste si exprima esente, contempla stari-limita, si o face cu calm si sinceritate emotionanta Poetul stapineste harul de a spune adevarul despre poezie, despre cuvint, despre cuvinte, despre tacere"
(Constanta Buzea, "Amfiteatru", nr. 5/1987)

"Privind in contextul debuturilor din ultimii ani, volumul lui Nicolae Baciut (Muzeul de iarna) face dovada deopotriva a inteligentei si talentului, poezia lui gasind toate argumentele pentru a cuceri si convinge."
(Traian T. Cosovei, "Suplimentul literar-artistic al «Scinteii Tineretului»", 1987)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani