Nicolae Leahu biografia


Nicolae Leahu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

LEAHU NICOLAE

Poet.
De asemenea, eseist.

Publica si sub pseudonimul A. Aiescu.

S-a nascut la 20 iulie 1963 in Baducu Moldovenesc, judetul Cahul, Republica Moldova.

Este fiul Nadejdei si al lui Gheorghe Leahu. tarani.

A absolvit Scoala medie din Baducu Moldovenesc (1980) si Facultatea de Filologie din cadrul Institutului Pedagogic "Alecu Russo" din Balti (1985).

Este doctorand al Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi. intre 1985-l986 a fost lector la Universitatea "Alecu Russo" din Balti, iar intre 1990 - 1994 este profesor la Liceul "B.P. Hasdeu" din Drochia. Din 1986 pana in 1993 a ocupat functia de redactor-sef adjunct al ziarului "Glia drochiana". In perioada studentiei a frecventat cenaclul Facultatii de Filologie din Balti (1981 - 1985). Dupa absolvire devine membru al "Cenaclului de Joi" (din 1988) si al grupului literar "Semn" (din 1995).

Debuteaza publicistic in "Literatura si Arta" in . cu un ciclu de parodii.

Debutul editorial are loc in 1990 cu volumul de versuri Dintre sute de catarge (Ed. Literatura artistica, Chisinau).

Colaboreaza cu versuri, critica literara, proza, dramaturgie ia: "Literatura si Arta", "Tineretul Moldovei", "Moldova". "Noi", "Contrafort", "Ateneu". "Porto Franco", "Convorbiri literare", "Dacia literara", "Vatra". "Agora". "Sud-Est" s.a.

Dupa debut, a publicat volumele de poezie Miscare browniana (Ed. Hyperion, Chisinau, 1993) si Personajul din poezie (Ed. Cartier. Chisinau. 1997) si eseul Poezia generatiei '80 (Ed. Cartier, Chisinau, 2000). Este prezent in antologiile: Portret de grup (Ed. Arc, Chisinau, 1995), Une anthologie de la poesie moldave (editie bilingva franceza - engleza, L'esprit des peninsules. Paris, 1996); Metafore romanesti din Basarabia (Ed. Cronica, Iasi, 1998). Este coautor al lucrarii Literatura romana postbelica (coordonator M. Dolgan, Ed. Tipografia centrala. Chisinau. 1998). Este detinatorul urmatoarelor premii: premiul special al revistei "Porto-Franco" (Galati, 1992), premiul I la Concursul National de poezie "G. Bacovia" (Bacau. 1993), premiul de debul al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1993). premiul Societatii de cultura "Agora" (Botosani, 1994), premiul II la Salonul National de Carte (Iasi - Chisinau, 1994), premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1997).

In 1996 a beneficiat de o bursa de documentare a Fundatiei Soros (Moldova), in prezent autorul este lector superior la Catedra de limba si literatura romana a Universitatii "Alecu Russo" din Balti si redactor-sef al revistei "Semn".

Este membru al Uniunii Jurnalistilor din Moldova (din 1990) si al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1994).

Au formulat opinii critice asupra poeziei autorului: Ovidiu Moceanu -Imagini in miscare ("Gazeta de Transilvania", nr. 1409/1994); Vasile Garnet ("Contrafort", nr. 2/1996); Mihai Cimpoi (in volum O istorie deschisa a literaturii din Basarabia, Ed. Arc, Chisinau, 1997); Valeria Grosu ("Sud-Est", nr. 1/1997); Emilian Galaicu-Paun ("Vatra", nr. 2/1997); Grigore Chiper - Poetul si uneltele ("Contrafort", nr. 7/1997); Lucia Turcanu -Nicolae Leahu: emotie plus scriitura (in volum Ultima epifanie. Ed. Arc, 1999); Eugen Lungu, Lucian Vasiliu s.a.

Referinte critice:


"Exista [in Miscare browniana] o forta pe care nici autorul nu o poate stapini, intrinseca imaginii declansate de cuvint, ordonatoare, producatoare de surprize (). Referinta literara aduce discursului poetic o nota de intelectualitate, potrivita cu ironia, ambele contrabalansind orice suspiciune de sentimentalitate."
(Ovidiu Moceanu, "Gazeta de Transilvania", nr. 1409/1994)

"Nicolae Leahu scrie () o poezie care este deopotriva minutios elaborata si rodul unei viguroase spontaneitati. Descoperim in aceasta formula un autor cultivat care cunoaste perfect regimurile stilistice ale poeziei contemporane si poate sa faca osmoza lor. Aplecarea spre detaliu, instalarea in evanescenta senzatiilor fac din Nicolae Leahu un poet rafinat care-si vitrioleaza cu ironie, din cind in cind. propriul discurs".
(Vasile Garnet, "Contrafort", nr. 2/1996)

"Prezenta lui Urmuz si Salvador Dali nu este intimplatoare in poezia lui Nicolae Leahu: nascuta la punctul de intersectie dintre impresia frusta si referinta livresca, al fragmentului adus in colaj si a unei unitati «metafizice» a lumii sugerata de sentimentul golurilor, ea deformeaza maladiv sau numai sentimental-ironic senzatiile si mizeaza pe socul absentei () Cu mijloacele «povestilor suprarealiste» si ale textualizarii, dar si cu sugestiile mai vechi ale Cintarii Cintarilor, Nicolae Leahu imagineaza in Personajul din poezie o noua geneza a lumii."
(Mihai Cimpoi. in voi. O istorie deschisa a literaturii din Basarabia. Ed. Arc, Chisinau. 1997)

"Poezia lui Nicolae Leahu este o panorama a «foirii» eului in universul «faptului de cultura» (). Nicolae Leahu apeleaza la ludic pentru a deschide ecluzele textului catre o solutie salvatoare, de recistigare a candorii creative." (Lucia Turcanu, in voi. Ultima epifanie. Ed. Arc. 1999)