Nicolae Predescu biografia
Nicolae Predescu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

PREDESCU Nicolae, se naste la 26 nov. 1834, Bucuresti - moare in 26 apr. 1906, Bucuresti.

Prozator si eseist.

Stranepot al episcopului Filaret de Rimnic. Studii la "Sf. Sava", apoi la Facultatea de Drept din Paris (1855-l859). Doctor in Drept (Paris, 1861).

A fost consilier la inalta Curte de Casatie. Iubitor de calatorii si arte frumoase, a vizitat muzee celebre din Paris, Miinchen, Dresda, Venetia etc. A colaborat la Resboiul, Trompeta Carpatilor s.a.

A publicat la Paris, in limba franceza romanul Le Comte de Walneg (1862). Spre sfirsitul vietii i-a aparut, la Bucuresti, un amplu volum de eseuri, Poeti si artisti (1900).

Romanul debutului, Le Comte de Walneg (1862), se inscrie in descendenta prozei romantice franceze, anterioare celei balzaciene, si ramine, prin lumea evocata si prin limba, in afara literaturii romane. intors de la studii, Nicolae Predescu se integreaza mediului cultural si literar romanesc, neezitind chiar sa condamne galomania raspindita printre contemporani.

El abandoneaza si beletristica (exceptind unele versuri inspirate din Razboiul de Independenta), in favoarea eseisticii, inspirate, se pare, de exemplul lui Odobescu, de a carui valoare ramine, totusi, departe. Mai intii comenteaza opera unor mari pictori romani contemporani: Th. Aman si N. Grigorescu. in ambele cazuri, realizeaza prezentari descriptive ale tablourilor, dar face si observatii de cunoscator asupra compozitiei, miscarii, expresiei, coloritului etc, precum si judecati de valoare vizind opere izolate sau totalitatea creatiei autorilor, de a carei dainuire Nicolae Predescu nu se indoieste.

Studiile mentionate sint reluate in volumul Poeti si artisti (1900), alaturi de altele, mai ample, consacrate poeziei lui Alecsandri, Bolin-tineanu. Gr. Alexandrescu, Ienachita si Iancu Vacarescu, scrise si ele, desigur, anterior, date fiind semnele unei vadite desincronizari cu momentul literar 1900. Bun cunoscator al operei poetilor mentionati, de care s-a apropiat cu dragoste, Nicolae Predescu ambitioneaza prezentarea aproape exhaustiva a universului acesteia. In discursul critic predomina aspectul descriptiv. in dauna analizei si aprecierii estetice, care nu lipsesc totusi.

Bogate cunostinte de literatura universala, din Antichitate pina in secolul al XEK-lea, ii permit sa practice un soi de comparatism, constind in simple asocieri ocazionate de o tema, un motiv, o specie, o imagine. Asemenea asocieri literare, ca si referirile la domeniul plasticii, al istoriei sau al actualitatii, ii prilejuiesc lui Nicolae Predescu lungi digresiuni, uneori fara legatura cu subiectul. Nu lipsesc datele biografice sau consideratiile de estetica si teorie literara. Lucrarea a gasit putine ecouri in epoca si a fost uitata de urmasi. Cei citiva comentatori i-au subliniat mai degraba valoarea documentara si chiar literara, conferita de unele pasaje istorice sau memorialistice, in care limbajul, adesea anacronic, nu mai este suparator.

OPERA:
Le Comte de Walneg, roman. Paris, Dentu, 1862;
Poeti si artisti, eseuri, Bucuresti, 1900.


REFERINTE CRITICE:
Th. Cornel, Figuri
contimporane, III, 1914;
P. Cornea, Oamenii
Inceputului de drum, 1974.


Copyright © Contact | Trimite referat