Olimpiu Nusfelean biografia
Olimpiu Nusfelean opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Automobilul marii [Proza]

NUSFELEAN OLIMPIU

Prozator.
De asemenea, poet. publicist.

S-a nascut la 8 iulie 1949 in satul Sieu-Sfantu, comuna Sintereag (Bistrita-Nasaud). Este fiul lui OlivierNusfelean si al Mariei Nusfelean, ambii tarani agricultori.

Dupa studiile liceale terminate in Be-clean, a absolvit in 1973 Facultatea de Filologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca. In perioada studentiei si mai tirziu ia parte la sedintele cenaclurilor "Echinox" si "Tribuna" din Cluj-Napoca si "Amfiteatru" din Bucuresti. Este membru fondator al cenaclului "Saeculum" (Dej - Beclean) si al cenaclului "George Cosbuc" (Bistrita).

Debuteaza publicistic in 1971 in revista "Echinox". Debutul editorial are loc in 1974, in antologia Popas intre poetii tineri (Ed. Dacia), alcatuita de Victor Felea. Este inclus cu un grupaj de versuri in Caietul debutantilor (Ed. Albatros, 1979).

Colaboreaza cu proze scurte, poezie, teatru, eseuri si articole de opinie la revistele: "Tribuna", "Steaua". "Echinox", "Astra". "Vatra". "Tomis". "Familia", "Convorbiri literare", "Euphorion", "Viata Romaneasca". "Contemporanul. Ideea europeana". "Dilema", "Contrapunct". "Apostrof. "Poesis" s.a.. precum si la Radio Bucuresti si la Radio si TV Cluj-Napoca. Dupa debut, publica volumele: La marginea visului (roman. Ed. Dacia. 1980), Pozitia fiintei (povestiri, Ed. Albatros, 1982); Piatra soarelui (roman, Ed. Cartea Romaneasca, 1987); Libertate de noapte (versuri. Ed. Dacia, 1995).

Este prezent in antologia Generatia '80 in proza scurta (Ed. Paralela . 1999), alcatuita de Gheorghe Craciun si Viorel Marineasa.

Este detinatorul mai multor premii literare: premiul pentru proza al revistei "Tribuna" (1976). premiul pentru eseu al Consiliului Ziaristilor din Romania (1987), premiul pentru poezie al Asociatiei Scriitorilor din Cluj (1995). A calatorit in Franta, Cehoslovacia. Polonia. Bulgaria, Republica Moldova. Ucraina, Rusia etc.
In prezent autorul este profesor-expert la Casa Corpului Didactic din Bistrita si profesor de limba si literatura romana la Grupul Scolar Sanitar din Bistrita. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala Cluj-Napoca, si al Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania.

Asupra cartilor autorului au formulat opinii critice: Al. Piru (in volum Debuturi, Ed. Cartea Romaneasca, 1981): Laurentiu Ulici - Starea prozei ("Romania literara", nr. 5/1981) si Pe marginea fictiunii ("Romania literara", nr. 23/1981); loan Holban ("Cronica", nr. 12/1981 si nr. 17/1988): Alex. Stefanescu - Bibliografia unei generatii ("SLAST". nr. 60/1982); Mircea Muthu - Ironie si tandrete ("Tribuna", nr. 5/1983); Ghcorghe Glodeanu - Maieutica reportajului ("Tribuna", nr. 22/1988); Anion Cosma - Eseu prin fictiune ("Vatra", nr. 317/1989); Alexandru Tion Filtrul constiintei ("Astra", nr. 3/1989); Mihai Dragolea ("Sieaua". nr. 5/19891: Calin Teutisan - Postmodernism sau neoromantism? ("Tribuna". nr. 48-49/1995) s.a.

Referinte critice:


"O problema interesanta trateaza epic Olimpiu Nusfelean in romanul La marginea visului: posibilitatea imaginarului de a construi universuri coerente inauntrul unei realitati ea insasi imaginate, altfel zis, situarea fictiunii in fictiune."
(Laurentiu Ulici. "Romania literara", nr. 23/19811

"in ciuda substratului epic puternic diminuai. Piatra soarelui este un roman ce se remarca prin experimentul textualist impus de voga postmo-dernismului."
(Gheorghe Glodeanu, 'Tribuna", nr. 22/1988)

"Deschiderea spre oniric, prezenta la Olimpiu Nusfelean inca din primul volum, este dusa pina la hotarele cosmarului (). inclestarea fiintei cu existenta se transforma, spre finalul romanului. in accente de o dramatica tensiune, o stare de tensiune pe ideea dedublarii eului. a dublului ascuns in fiecare dintre noi. Aici se poate observa cu usurinta cum stapincste prozatorul retorica discursului dens, de substanta reflexiva, cu o recuzita ce avertizeaza asupra unui inca insuficient exploatat talent dramaturgie."
(Alexandru Tion. "Astra". nr. 3/1989)


"Poezia propusa de acest volum [Libertate de noapte] este dominata de un lirism mai degraba romantic, recuperator in esenta prin dorinta poetului de a se propune pe sine spre lectura () coerenta, esentiahzare a discursului, evitarea constanta a capcanelor de limbaj si, mai ales, inovatia la nivel structural, o inovatie care se pastreaza pe aproape tot parcursul volumului si care consta intr-o simplificare a discursului si o directele a comunicarii
sentimentului"
(Calin Teutisan, "Tribuna . nr. 48-49,1993)


Copyright © Contact | Trimite referat