Otilia Hedesan biografia


Otilia Hedesan opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

HEDESAN, OTILIA. Eseista, cercetatoare in antropologie si folclor.
S-a nascut la 20 iulie 1962, in Pecica (Arad). Este fiica lui Ioan Hedesan si a Vioarei Octavia (n. Dragos). Dupa absolvirea Liceului Pedagogic din Arad (1980), a urmat cursurile Facultatii de Filologie, sectia Romana - Latina, a Universitatii din Timisoara (absolvita in 1984).
Devine profesoara de literatura romana la Liceul Industrial de Petrol din Sanicolau-Mare (Timis). Dupa 1989 este asistenta si apoi lector (1992) la Catedra de Literatura Romana si Comparata a Facultatii de Litere, Universitatea de Vest (Timisoara). In 1996 devine doctor in filologie, dupa sustinerea tezei Fenomenul povestitului astazi. Din 1998 se ocupa de coordonarea revistei "Ariergarda", alaturi de Daniel Vighi, Viorel Marineasa si Gheorghe Sechesan. A debutat publicistic in "Caietele Societatii Studentesti de Etnografie si Folclor" (1982).

Debuteaza editorial cu volumul Sapte eseuri despre strigoi (Ed. Marineasa, 1998).
Colaboreaza la publicatii de specialitate si la reviste literare: "Analele Banatului - Etnografie", "Analele Universitatii de Vest din Timisoara".


"Annuaire de la societc d'anthropologie culturclle de Roumame'. "Anuarul Arhivei de Folclor". "Datini". "Folclor literar", '"Orizont". "Revista de Etnografie si Folclor", "Revue d'Etudes Interculturelles", ""Studii de literatura romana si comparata" s.a.

In 1998 a publicat Curs de folclor. Lectii despre calendar (Tipografia Universitatii de Vest, 1998).

A realizat anchete etnografice in zona Timocului in Serbia (. 1998) si in Bulgaria (. 1998).

In prezent autoarea este lector doctor la Universitatea de Vest din Timisoara.

Este membra a Societatii de Antropologie Culturala din Romania (SACRi.

Au formulat opinii critice asupra activitatii autoarei: Simona Constantinovici - Incursiuni in sacru si profan ("Orizont", nr. 7/1998); Gyorfi Deak Gyorgy - Adevarul despe Draculea ("Limes", nr. 4/1998); Nicolae Constantinescu - Tineri etnologi ("Adevarul literar si artistic". 4 mai, 1999), Ion Seuleanu - Sapte eseuri despre strigoi ("Folclor literar", nr. IX. 1998- 1999).

Referinte critice:


"Cartea [Sapte eseuri despre strigoi] nu poate fi. in nici un fel. rezumata: se poate spune, cel mult, ca autoarea () realizeaza o «citire/recitire» originala, in maniera postmoderna, a credintelor, riturilor si practicilor funerare si a «povestilor» despre acestea."
(Nicolae Constantinescu, "Adevarul literar si artistic". 4 mai 1999)

"() Otilia Hedesan ni se infatiseaza ca o excelenta cunoscatoare a realitatii etnofolclorice anchetate pe care o «citeste» cu o patrundere de-a dreptul laudabila. La fel de familiarizata pare a fi si cu ceea ce tine de reliefurile de mentalitate si de psihologia comunitatilor folclorice si traditionale, ca si de traseele pe care aceste colectivitati tind a evolua in noile contexte configurate de o multitudine de factori socio-economici ori numai culturali, caracteristici unui prezent supus schimbarilor de tot felul. Toate cele evocate isi lasa pecetea asupra statutului si configuratiei textelor narative; ele vor inregistra cu mare fidelitate miscarile de gind ale interlocutorilor si / sau performerilor. () Alunecarea in mit si apoi iesirea din mit se produc. in cazul insideri-lor, dupa nistepattern-uri instituite (si acceptate) traditional, ordonate in cadrele unui model cultural ferm cristalizat. Acest model cultural inca mai functioneaza in anumite momente de criza existentiala; dar. pe de alta parte, da tot mai frecvent dovada ca e pe cale de a fi re-structurat sub presiunea unei realitati, alta in datele ei fundamentale decit cea pe care ne-am obisnuit a o numi arhaic-traditionala. si care il agreseaza din ce in ce mai violent. Oricum, in literatura noastra de specialitate, relatia ce se instaureaza intre configurarea textului (productului cultural) si statutul performerului este intiia oara pusa in evidenta atit de argumentat si de convingator, iar aceasta este o contributie stiintifica remarcabila ce trebuie consemnata si retinuta, spre lauda autoarei."
(Ion Seuleanu, "Folclor literar", nr. IX. 1998 1998)