Ovidiu Nimigean biografia

Ovidiu Nimigean opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

NIMIGEAN OVIDIU.

Poet.
De asemenea, eseist, publicist.

S-a nascut la 19 iulie 1962 in Nasaud.

Este fiul lui Ioan Nimigean, timplar, si al Mariei Nimigean (n. Manoila), casnica.

Este absolvent al Facultatii de Litere, sectia Limba si literatura romana Limba si literatura rusa a Universitatii "'Al. I. Cuza" din Iasi (1988).

Este membru al "Clubului 8" din Iasi (alaturi de scriitorii Dan Lungu. Mariana Codrut, Radu Andriescu. Horatiu Decuble, Antonio Patras. Codrin Liviu Cutitaru, Radu Parpauta s.a.).

Debuteaza publicistic in "Lucealarul" (1980). La "Atelierul literar" al lui Geo Dumitrescu. cu poezie.

Debutul editorial are loc in 1992, cu volumul de poezie Scrieri alese (Ed. Pan). Colaboreaza cu poeme si articole de opinie la revistele: "Opinia studenteasca", "Dialog", "Timpul", "Romania literara", "Convorbiri literare". "Minerva", "Art-Panorama" s.a.
Dupa debut, publica volumele de poezie: Week-end printre mutanti (Ed. Pan, 1993); Adio, adio, dragi poezii! (Ed. OiiTopos, 1999). Esic prezent cu grupaje de poezii in antologii publicate in strainatate. Streiflicht. Eine Auswahl zeitgenossischer Rumanischer Lyrik (Dyonisos Verlag. Kastellaum, Germania, 1994), City of Dreams and Whispers. An Antology of Contemporary Poets of Iasi (The Center for Romanian Studies, lasi -Oxford - Portland, 1998) si in revista literara din Grecia "Paremvasi" (1997). in septembrie 1998 a sustinut un recital de poezie la "Rumanische Kul-turtage", Tubingen.

Este detinatorul premiului revistei "Timpul" pentru critica tinara (1997). A calatorit la Moscova in . in prezent autorul este liber profesionist.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO, membru fondator al "'Clubului S'" din lasi. Despre cartile autorului au formulat opinii critice: Stefan Melancu ("Apostrof, nr. 11/1992); Alexandru Andriescu ("Convorbiri literare", nr. 4/1994); Romulus Bucur - Grimasa & Rictus S.R.L. ("Arca", nr. 4-5-6/1994); Codrin-Liviu Cutitaru - Pledoarii in contumacie: nouazecistii ("Contemporanul, ldeea europeana", nr. 43, 44/1994); Mircea M. Diaconu -Poezia insurgenta ("Romania literara", nr. 20/1994); Augustin Fratila Tara mutantilor ("Literatorul", nr. 41/1994); Gheorghe Mocuta ("Contrapunct", nr. 8/1994).

Referinte critice:


"poezia lui Nimigean e un amalgam de autenticitate si livresc, de sobrietate si gratuitate, de profunzime si superfluu. Cultiva cotidianul dar si introspectia, da friu liber fanteziei si, totodata, ancoreaza in concretul cel mai apropiat. Limbajul poetic oscileaza si el intre aceiasi «parametri». Asemenea multora dintre debuturile ultimilor ani (debuturi tirzii, dupa lungi si uneori umilitoare asteptari), versurile scrise de Nimigean probeaza cautarea matura a unui drum propriu. Orgoliul poetic nelipsindu-i deloc, autorul are sansa unui astfel de drum."
(Stefan Melancu, "Apostrof, nr. 111002)

"Saizecist, optzecist si nouazecist in acelasi timp - as trasa o linie timida de la Brumaru la Mircea Ivanescu inspre Petru Romosanu sau Traian T. Cosovei si pina la Cristi Popescu. sa zicem, O. Nimigean. in ciuda recuzitei «textuale», se desparte de sine ca o racheta in trepte, identifieindu-se cu neantul, cu spatiul imens catre care tinde sensibilitatea sa; ramine o senzatie, o stare, un aer plin de poezie, iar impresia de materialitate pe care o lasa versurile sale treeindu-ne prin fata ochilor este semnul bun al faptului ca acestea sint"
(Augustin Frati la, "Literatorul", nr. 41/1994)

"in fond, autorul e un adolescent (indiferent de virsta biologica) tandru si violent, ca Gellu Naum (in Copacul animal). insa care nu crede nici macar in insurectie. () il bintuie constiinta amara a neputintei de a face poezie, de a fi un (mic) demiurg local, indiferent de pretul platit () - melancolia dizolvanta, subminata de o luciditate necrutatoare si autopersiflanta. () in momentele faste, intrezareste fantasme, fapturi de fum. ca ale lui Mihai Ursachi. () in astfel de imprejurari, e de mirare ca a reusit sa scrie si atit: daca va reusi sa depaseasca sterilitatea la care o astfel de combinatie duce tsi de care e pe deplin constient) vom mai auzi de el."
(Romulus Bucur. '"Arca", nr. 4-5-6/1994)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani