Patrel Berceanu biografia


Patrel Berceanu opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

Berceanu Patrel
Poet si critic teatral.

S-a nascut la 19 aprilie 1951 in Bailesti (Dolj).

Este fiul lui Nicolae Berceanu si al Mariei Berceanu, muncitori.

Dupa absolvirea Liceului teoretic din Bailesti (1971) urmeaza cursurile Scolii tehnice de Telecomunicatii din Bucuresti (incheiate in 1974). Se inscrie la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (sectia Teatrologie-Filmologie), luindu-si licenta in .

In perioada studentiei frecventeaza cenaclul "Amfiteatru". Dupa absolvire participa la sedintele cenaclului "Ramuri".

Debuteaza publicistic in Preludiu (suplimentul literar si artistic al "Scinteii tineretului . nr. 31/1969) cu poezie. Un an mai tirziu debuteaza editorial cu volumul de poezie Sentimentul baricadei (Ed. Scrisul Romanesc 1976) Colaboreaza la revistele "Romania literara", "Ramuri", "Luceafarul" "Amfiteatru", "Viata studenteasca", "Teatrul", "Vatra", "Familia", "Suplimentul hterar-art.stic al «Scmteii tineretului»", "Viata Romaneasca", "Tribuna" etc In strainatate este prezent in revistele "Belvedere" (Franta, 1995) si "Wiener Festwochen" (Austria, 1993).

Dupa debut, publica volumele de poezie Poeme in marime naturala (Ed Sensul Romanesc, 1983), Intimplarea cea mare (Ed. Eminescu, 1984) si Lacrimi e.v.le (Ed. Scrisul Romanesc, 1991), precum si studiul Titus Andronicus - monografia unui eveniment teatral (Ed. Aius 1997). Impreuna cu Doina Pologea, sotia sa, semneaza volumul Noi povestiri dupa piesele lui Shakespcare (Ed. Dionysos, 1992).

Este prezent cu poezie in antologiile Young Poets of a New Romania (Forest Books, London & Boston, 1991) si The Children of Romania (European House, Denmark, 1995).

Este detinatorul urmatoarelor premii: premiul revistei "Luceafarul" (1974), premiul revistei "Amfiteatru" (1976, 1980), premiul revistei "Ramuri" (1984), premiul U.T.C. (1984), premiul filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din Romania (1991).

A participat la Simpozionul liderilor de teatre din Europa de Sud-Est (Budapesta, 1993), la Reuniunea atasatilor de presa din cadrul Conventiei teatrale europene (CTE, Paris, 1999) si la Seminarul teatrului universitar si scolar (Universitatea din Corsica, Bastia, 1999). in 1994 a beneficiat de un stagiu de cercetare la Centrul dramatic national din Caen (Franta), in prezent, autorul este secretar literar al Teatrului National din Craiova, director al Teatrului "Colibri" din Craiova si lector la sectia de actorie a Facultatii de Litere a Universitatii din Craiova.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, membru UNITER si membru al sectiei romane a Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru. Despre cartile autorului au formulat opinii critice: Gabriela Melinescu - Cu adevarat ("Luceafarul", nr. 4/1974); Laurentiu Ulici (in volum Prima verba, Ed. Albatros, 1978); Alex Stefanescu - Atitudine si mesaj ("Tribuna", nr. 26/1984); Cristian Popescu - Poezia ca depasire a starii de gratie ("Suplimentul literar-artistic al «Scinteii tineretului»", nr. 23/1985); Florea Firan (in volum Profiluri si structuri literare. Ed. Scrisul Romanesc, 1986); Constantin M. Popa (in volum Clasici si contemporani. Ed. Scrisul Romanesc, 1987); Tudor Opris (in volum 500 debuturi literare, Ed. Porto-Franco, 1991); Dinu Flamand - Sentimentul baricadei ("Scinteia tineretului", februarie 1994); Al. Cistelecan - Transanta confesiva ("Luceafarul", nr. 8/1995).

Referinte critice:


"Din multe debuturi aparute in revista noastra amintesc unul exceptional: Patrel Berceanu. In poemele lui se simte o lume noua propusa de poet. ceva proaspat adaugat lumii pe care o stim.
Curajul unui poet adevarat se poate compara cu cel al unui om care intra noaptea intr-o padure nestrabatuta si singur face in ea o poteca ranindu-si bratele si picioarele, lasindu-se patruns de toate tainele ei. Patrel Berceanu are un asemenea curaj."
(Gabriela Melinescu. "Lucealarul", 1974)

"Vorba intoarsa, witz-ul, spusa in doi peri surit datele frecvente ale versurilor lui Patrel Berceanu. Gustul pentru ludic nu submineaza insa latura grava a reflectiei, dimpotriva, slujeste spiritul de fronda. () Cu trei carti de poezie, reprezentative, si o rubrica de cronica dramatica tinuta frecvent, cu profesionalitate. Patrel Berceanu se numara printre tinerii de condei care au un cuvint de spus in peisajul literaturii de azi."
(Marius Ghica, "Transilvania", 1985)

"Un poet insensibil la gherila dintre generatii si la razboiul, cind cald, cind rece, al modelelor literare e Patrel Berceanu. Desi sortii nasterii par a-l ti repartizat printre optzecisti, optiunile si afinitatile sale poetice merg mai degraba in alaiul celor de dinainte, prelungind in exasperare topica mirajului stanescian si intoreind in deceptivitate euforia imaginativa si exultanta ati-tudinala a saizecistilor. () Poemul a ramas, in viziunea lui Patrel Berceanu, o institutie mintuitoare chiar daca eficacitatea sa priveste mai mult o inefabila ordine launtrica, protejata prin singerarea de sine. Sfidarea e lipsita de orgoliul propriei umilitati, continua sa alimenteze stilul suav-provocator al poetului."
(Al. Cistelecan, "Luceafarul", 1995)