Paul Daian biografia

Paul Daian opera literara

Comentarii literare si caracterizarea personajelor din opera

DAIAN PAUL
Pseudonimul literar al lui Sergiu Filip.

Poet.

S-a nascut la 4 august 1954 in Criscior (Hunedoara).

Este fiul lui Vasile Filip si al Martei Filip (n. Roman).

A absolvit Liceul "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti (1974).
In perioada anilor '80 a frecventat sedintele "Cenaclului de Luni" condus de criticul si profesorul Nicolae Manolescu.

Natura boema si nonconformista, schimbind frecvent locurile de munca, a avut peste patruzeci de meserii, printre care: bijutier, vidanjor, lacatus, maturator de strada, motostivuitorist, dispecer etc. in urma unui protest la Uniunea Scriitorilor fata de autoritatile comuniste din Romania, in 1982 este pedepsit cu inchisoarea. Alta incercare de protest se soldeaza cu internari in spitale psihiatrice (1986, 1987).

Debuteaza publicistic in 1973 in revista "Flacara". in 1984 este inclus cu un ciclu de poeme in Caietul debutantilor publicat de Editura Albatros.

Debutul editorial propriu-zis are loc in 1987 cu volumul Poeme sororale (Ed. Cartea Romaneasca).

Colaboreaza la "Romania literara", "Luceafarul", "Contemporanul", "Vatra", "Viata Romaneasca", "Caiete critice", "Dreptatea", "Amfiteatru" etc.

Dupa cartea de debut, publica volumele: Turma de porci (Ed. Cartea Romaneasca, 1993) Johann (Ed. Pontica, 1994), Trei poeme (Ed. Pontica, 1995), Cerul si ochii lui oblici (Ed. Pontica. 1996), De astazi beau singe (Ed. Semne, 1997) Stingacia in salut a femeii (Ed. Paralela 45, 1999).

A calatorit in Rusia (1990), Elvetia (1997) si Germania (1999), in vizite de schimb cultural prin Uniunea Scriitorilor. in prezent este liber profesionist.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania (din 1990).

Asupra poeziei autorului au formulat opinii critice: Nicolae Manolescu; Al. Cistelecan ("Vatra", nr. 5/1988); Bogdan Ghiu, Petru Poanta, Valeriu Cristea, Constanta Buzea ("Amfiteatru", nr. 3/1988); Angela Marinescu ("Romania literara"" nr. 40/1999); Dumitru Chioaru ("Transilvania", nr. 8/1988); Marin Mincu - Doi poeti postmodernisti: Cristian Popescu, Paul Daian (in volum Textualism si autenticitate, Ed. Pontica, 1993); C. Rogozanu ("Observator cultural", nr. 9/2000); Paul Cernat ("Observator cultural", nr. 30/2000) s.a.

Referinte critice:


"Paul Daian scrie, de fapt, un discurs oprimat, agresat nu numai de programul radicalizarii in simplitate, ci si de insasi substanta existentiala pe care vrea s-o releve. «Iubirea imi distruge cuvintele», noteaza el, in raspar cu tezele care ne-au invatat ca «iubirea produce discurs» si traieste din el. Implicarea existentiala a textului tinde sa devina maxima in aceste epifanii ale principiului conciziei, dar retorica implicarii e refulata si ea participa doar ia cresterea intensivitatii referentiale a versurilor. Energia semnificanta a acestora e o pura eruptie sub regimul necesitatii, o fulguratie incarcata la marginea dintre confesiune si tacere."
(Al. Cistelecan, "Vatra", nr. 5/1988)

"Haloul imaginii poetice este constituit din misterioasa, uneori violenta, atingere dintre termeni poetici foarte abstracti si concreti, cu sens deviat de la cel obisnuit, iradiind semnificatii noi, multiple. Este, de fapt, procesul in care poezia rascumpara lucrurile de la uitare, instrainindu-le de experienta comuna, in unitatea ei de cristal, metafizica ()."
(Dumitru Chioaru, "Transilvania", nr. 8/1988)

"Discursul acesta vrea sa capteze un plus de semnificanta prin provocarea permanenta (la alb) a cuvintului «poetic»; ceea ce inregistreaza imediat este aparenta nuda a scriiturii ce incearca sa se scuture curajos de orice retorica spre a tenta sa comunice direct cu (si prin) «singele» semnelor. Acestea se straduiesc sa transmita ceva ce se afla dincolo de «precizia maxima» a grafiei"
(Marin Mincu, in voi. Textualism si autenticitate,
Ed. Pontica, 1993)

"Poemele lui sunt poemele celui care neaga, la inceput, totul, chiar faptul ca le scrie, ca apoi, sa construiasca, cu oboseala, obiectul desfigurat (descompus) cu furie. Cand concentrate si interiorizate, cand desfasurate pe spatii mari si intangibile, poeziile lui Sergiu Filip sunt o fuga, permanenta, sunt un fel de actiune ideala, centrifuga, insa, din care cad, uneori, picaturi, bolnave, de sudoare. () Histrion si bolnav, vindecat si sanatos, Sergiu Filip isi regizeaza poemele si isi etaleaza textele. Poemele regizate sunt un fel de teatru textual. Intre scris si viata, intre viata si moarte. Cand mincinos si plin de o melancolie sfasietoare, cand cuprins de un gol imens ce-i impinge viata si scrisul, pana dincolo. Teatru si poezie, text si pretext, deopotriva. Sergiu Filip este, de fapt, un manierist, dar tragic, in sensul pe care-l descria Hocke. Un manierist cu masca tragica purtata in interior, aruncata in abis (abisul propriu)."
(Angela Marinescu, "Romania literara", nr. 40/1999)

"Cat despre «scriitura» volumului [Stingacia in salut a femeii], cititorul avizat va reconstitui cu usurinta stilul-Daian configurat in volume anterioare -o latura abstractizanta, aforistica amalgamata cu o achizitie a noii poezii: corporalitatea. Daian este si un bun creator de pseudomesaje: un exemplu elocvent este «sexualitatea» care pare predominanta (de fapt, extrem de difuza, as spune diafana), dar care nu consta, in fond, decat intr-un termen («sex» si derivatii) folosit abuziv. Acest poet este interesat mai mult de efectele secundare care pot aparea in urma folosirii pana la uzura a catorva topoi culturali,"
(C. Rogozanu, "Observator cultural", nr. 9/2000)
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani